Το Saildrone θα μπαίνει μέσα σε τυφώνες και θα καταγράφει εικόνες και δεδομένα | Saildrone
Θέματα

Θαλάσσιο drone μπήκε στην καρδιά ενός τυφώνα και κατέγραψε εικόνες

Ενα επαναστατικό αυτόνομο σκάφος, Explorer SD 1045, εισήλθε στην περιοχή δράσης του Σαμ, του ισχυρότερου τυφώνα που έχει δημιουργηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό το 2021, και συνέλεξε πολύτιμα δεδομένα για τους επιστήμονες
Protagon Team

Τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες έχουν επιτρέψει την παρατήρηση και μελέτη των τυφώνων. Παρόλα αυτά διάφορα στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες στο εσωτερικό των τυφώνων ή την δυναμική που αναπτύσσεται σε αυτούς παραμένουν άγνωστα αφού δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα τεχνικά μέσα για να κάνουν παρατηρήσεις και συλλογή δεδομένων στο εσωτερικό των τυφώνων.

Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει μια start-up εταιρεία της Σίλικον Βάλει, η Saildrone, η οποία κατασκεύασε ένα θαλάσσιο αυτόνομο σκάφος. Τα στελέχη της εταιρείας είχαν υποστηρίξει όταν παρουσίασαν το σκάφος ότι μπορεί να εισέρχεται μέσα σε τυφώνες να συλλέγει δεδομένα και να καταγράφει εικόνες.

Αυτό που έμενε ήταν να διαπιστωθεί αν πράγματι αυτό το θαλάσσιο drone μπορεί πράγματι να τα… βάλει με έναν τυφώνα και να βγει νικητής. Η εταιρεία αποφάσισε να συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (NOAA) και η ευκαιρία για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του σκάφους δόθηκε όταν έκανε πριν από λίγα 24ωρα την εμφάνιση του στον Ατλαντικό ο τυφώνας Sam που καταγράφεται ως ο ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό το 2021.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα CNET, το αυτόνομο σκάφος Saildrone Explorer SD 1045 εισήλθε στον τυφώνα Sam και κατέγραψε δεδομένα και πάνω από όλα εντυπωσιακές εικόνες. Το υλικό που καταγράφει το drone μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων της Saildrone και έτσι ακόμη και σε περίπτωση που αυτό υποστεί κάποια ζημιά στη διάρκεια της αποστολής τα δεδομένα θα είναι στην διάθεση των επιστημόνων. Οι εικόνες που κατέγραψε το drone θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις αλληλεπιδράσεις του τυφώνα με το νερό αφού δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα παρατηρήσεις και στοιχεία για τα κύματα που σχηματίζονται στο εσωτερικό των τυφώνων.