Η Ντόλι Πάρτον είναι σε διαπραγματεύσεις αυτό τον καιρό για ένα πορτρέτο της στο εξώφυλλο του Playboy. Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Radio 5 Live του BBC, η διάσημη σταρ της κάντρι σκέφτεται να ποζάρει για να γιορτάσει τα 75ά γενέθλιά της τον ερχόμενο Ιανουάριο με ένα εξώφυλλο, αν είναι «καλόγουστο […] και συνοδεύεται από μια πολύ καλή συνέντευξη».
Το Playboy, βέβαια, δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί μοντέλα σε ηλικία συνταξιούχου, ίσως όμως ακριβώς γι’ αυτό μπορεί ο κόσμος και ιδιαίτερα οι γυναίκες να χρειάζονται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, υποστηρίζει η Λέλα Λόντον στην Telegraph.
Η προηγούμενη φωτογραφία με τη Ντόλι Πάρτον σαν λαγουδάκι του Playboy, σφιγμένη μέσα στο στράπλες μπούστο – έμβλημα του περιοδικού, έγινε τον Οκτώβριο του 1978. Ηταν καλόγουστη και αντίστοιχα η συνέντευξη πολύ καλή (ειλικρινής). Η τραγουδίστρια ήταν τότε 32 ετών και χαμογελούσε υπερήφανη διατηρώντας την κυριότητα της σεξουαλικότητάς της.
Και δεν χρειαζόταν να δει κανείς το περιβόητο extra large στήθος της -το οποίο είναι ασφαλισμένο για περίπου 600.000 δολάρια- για να καταλάβει πόσο υπερήφανη ήταν. Το έβλεπες στο πρόσωπό της.
Πορνοπεριοδικά υπήρχαν και πριν από το Playboy, αλλά δεν τολμούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο από να παρουσιάζουν το γυναικείο σώμα ως ερωτικό αντικείμενο. Το περιοδικό του Χιου Χέφνερ, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1953, ήταν διαφορετικό. Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν μεν σε πόζες σεξουαλικές, αλλά -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- έδειχναν επίσης αυτοπεποίθηση. Κοίταζαν κατευθείαν στον φακό. Είχαν όνομα, δουλειά, άποψη και σάρκα. Και δεν ντρεπόντουσαν γι’ αυτό. Πρώτη και καλύτερη η Μέριλιν Μονρόε, που χαιρετούσε τους αναγνώστες από το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους, χαμογελώντας πλατιά.
Εκείνη την εποχή, στην Αμερική τουλάχιστον, οι αμβλώσεις ήταν παράνομες, το χάπι δεν υπήρχε και οι γυναίκες δεν έπρεπε απλά να είναι σεμνές αλλά και υπό έλεγχο. Δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο, αυτοκίνητο, ούτε καν να νοικιάσουν τηλεόραση, χωρίς την υπογραφή κάποιου άνδρα.
Ο αντίκτυπος που είχε το Playboy στην απελευθέρωση της γυναικείας σεξουαλικότητας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, επισημαίνει η Λόντον στην Telegraph. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, το περιοδικό υπερασπίστηκε τον έλεγχο των γεννήσεων, το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και στις ίσες αμοιβές, καθώς και τα πολιτικά τους δικαιώματα, πήρε θέση κατά του ρατσισμού και υπέρ της κατάργησης των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης των ομοφυλοφίλων, όταν άλλα σημαντικά έντυπα αρνήθηκαν να το κάνουν.
Αν σκεφτεί κανείς, δε, τον αντίκτυπο του Playboy στις γενιές των Αμερικανών (υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των νεαρών ανδρών, που φοιτούσαν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διάβαζε το Playboy τη δεκαετία του 1970), η απόφαση της Ντόλι Πάρτον να εμφανιστεί και πάλι στο περιοδικό έχει ακόμα περισσότερο νόημα.
Η γυμνή εικόνα της Πάλτροου στο Instagram για τα 48α γενέθλια της
Ερμηνεύτρια της κάντρι με ταλέντο και στη σύνθεση, που είδε 25 από τα τραγούδια της να φτάνουν στο Νο 1 στα charts της κάντρι στο Billboard (ρεκόρ για γυναίκα καλλιτέχνη), ηθοποιός με ταμπεραμέντο, με το δικό της πάρκο αναψυχής (το Dollywood), με διεθνή αναγνώριση (το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο ονομάστηκε Ντόλι προς τιμήν της), φεμινίστρια και με δράση για την αποδοχή των ομοφυλοφίλων από τις οικογένειές τους, 42 χρόνια μετά το πρώτο της εξώφυλλο στο Playboy, η χυμώδης Ντόλι Πάρτον είναι πλέον ένας ζωντανός θρύλος.
Σίγουρα, τώρα πια, εκείνη δεν χρειάζεται το Playboy, ο κόσμος, όμως, μπορεί απλά να έχει ανάγκη να δει την 75χρονη Πάρτον στο εξώφυλλό του.
Παρά τις ελευθερίες που απέκτησαν οι γυναίκες από τη δεκαετία του 1970, η κοινωνία εξακολουθεί να δείχνει σεξουαλική προτίμηση στους νέους. Μετά από μια «συγκεκριμένη ηλικία», οι γυναίκες υποτίθεται ότι πρέπει να καλύπτουν τα μέρη του σώματός τους που οι straight άνδρες θεωρούν ελκυστικά, και αναζητούν θεραπείες ομορφιάς, που θα τις κάνουν να φαίνονται νεότερες.
Η Μαντόνα μας έχει συνηθίσει σε γυμνές φωτογραφίες της
Και όταν τολμούν να δείξουν λίγη σάρκα –όπως η 48χρονη Γκουίνεθ Πάλτροου που γιόρταζε τα γενέθλιά της στο Instagram ποζάροντας γυμνή, ή η Μαντόνα που συνεχίζει ακάθεκτη να το κάνει- οι περισσότεροι σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους με τρόμο.
Η απαίτηση να εμφανίζονται οι γυναίκες σεμνά ντυμένες δεν είναι καλύτερη από την απαίτηση να γδύνονται. Η πανδημία, εξάλλου, έχει αντίκτυπο στις ζωές των γυναικών, αναγκάζοντας πολλές να επιστρέψουν στο σπίτι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με ελάχιστες επιλογές εκτός από το να αναλάβουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και των οικιακών καθηκόντων.
Μήπως, λοιπόν θα έπρεπε να τιμούμε οτιδήποτε χτυπά τα στερεότυπα; Οτιδήποτε μια γυναίκα «δεν μπορεί» ή «δεν πρέπει» να κάνει;
Ας περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2021…