Το Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει ένα εξελιγμένο δίκτυο μεγάλων αντλιών σχεδιασμένο να πλημμυρίσει το εκτεταμένο σύστημα των σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ) εξετάζεται πλέον σοβαρά το σχέδιο να πλημμυρίσουν τις σήραγγες της Γάζας με θαλασσινό νερό. Η κίνηση θα μπορούσε να εκδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς, αλλά θα μπορούσε και να μολύνει τον εφοδιασμό της Γάζας με γλυκό νερό βλάπτοντας τις υποδομές, ενώ παραμένουν πάντα σε πρώτο πλάνο οι ανησυχίες για την τύχη των ομήρων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα μέσα Νοεμβρίου, ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τουλάχιστον πέντε αντλιών περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Αλ-Σάτι, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, πλημμυρίζοντας τις σήραγγες μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τις αντλίες πριν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Η Χαμάς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει κρύψει αιχμαλώτους σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες». Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε για τον θέμα από το Reuters δήλωσε ότι είναι λογικό για το Ισραήλ να προσπαθήσει ώστε να καταστήσει τις σήραγγες μη λειτουργικές και ότι η χώρα διερευνά μια σειρά από τρόπους για να το πετύχει.
Σύμφωνα με την WSJ η «ιδέα» κοινοποιήθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η λεπτή ισορροπία μεταξύ των στρατιωτικών στόχων και της διεθνούς πίεσης για την προστασία των αμάχων περιπλέκει κατά την εφημερίδα τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τις ισραηλινές αρχές.
Οπως είναι γνωστό, το Ισραήλ έχει λάβει στρατιωτική βοήθεια ύψους 320 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ από το 2016 και μετά για να αναπτύξει τεχνικές καταστροφής των σηράγγων, αν και καμία δεν έχει προσφέρει ακόμη τα αναμενόμενα.
Διερευνώντας τα «όπλα» που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να εξουδετερώσει την τακτική χρησιμότητα των υπόγειων σηράγγων της Γάζας, οι Financial Times γράφουν ότι η καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς είναι η πιο δύσκολη πτυχή της αποστολής του ισραηλινού στρατού.
Το δίκτυο των σηράγγων, που εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο από το δίκτυο του μετρό του Λονδίνου, επιτρέπει στους υψηλόβαθμους ηγέτες και στους μαχητές της Χαμάς να βρίσκουν καταφύγιο. Οι περισσότεροι πιστεύεται ότι παρέμειναν επί σχεδόν οκτώ εβδομάδες ανελέητων ισραηλινών επιθέσεων κάτω από το έδαφος.
Οι σήραγγες θεωρούνται απρόσβλητες από τις αεροπορικές επιδρομές και προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει παρακολούθηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκεί εκτιμάται ότι έχει κρύψει η Χαμάς το οπλοστάσιο των ρουκετών της, καθώς και περισσότερους από 130 ομήρους που εξακολουθεί να κρατάει στα χέρια της.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν εντοπίσει σύμφωνα με τους Financial Times περισσότερα από 800 φρεάτια και έχουν καταστρέψει τα 500 από αυτά. Oμως το δίκτυο εκτιμάται ότι έχει μήκος μεγαλύτερο από 500 χιλιόμετρα και πολλά από τα φρεάτια αναδύονται σε νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία.
Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας, τουλάχιστον πάνω από το έδαφος. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ανάληψη του ελέγχου, οι στρατιώτες των IDF εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν επιθέσεις από τρομοκράτες της Χαμάς που ξεπηδούσαν από τις σήραγγες.
Δεν αρκούν οι βόμβες «bunker buster»
Το πρόβλημα για το Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς είχε αλλάξει την τακτική της λαμβάνοτας υπόψη τις προηγούμενες επιθέσεις. Οι κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες GBU-28 των δύο και πλέον τόνων που αποκαλούνται «bunker buster» χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης του 2021 με στόχο την καταστροφή του «μετρό της Γάζας», όπως είναι γνωστές οι σήραγγές της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η επιχείρηση αυτή είχε περιορισμένη μόνον επιτυχία.
«Το μάθημα που πιθανόν πήρε η Χαμάς από τις αεροπορικές επιδρομές του 2021 ήταν να σκάψει βαθύτερα και να περιβάλει το σύστημα των σηράγγων με οπλισμένο σκυρόδεμα» αναφέρει ο Γιεχούντα Κφιρ, ισραηλινός πολιτικός μηχανικός και λοχαγός εφεδρείας των IDF, ο οποίος είναι ειδικός στον υπόγειο πόλεμο.
«Η Χαμάς έχει πιθανότατα κατασκευάσει διαφορετικά στρώματα σηράγγων» πρόσθεσε ο Κφιρ στους Financial Times. «Υπάρχει ένα ανώτερο “αμυντικό” επίπεδο με παγίδες, πολύ στενές σήραγγες και πόρτες που είναι σχεδιασμένες για να αντέχουν στις εκρήξεις και ένα κατώτερο “επιθετικό” επίπεδο που είναι βαθύτερο και ευρύτερο και το οποίο περιλαμβάνει κέντρα εφοδιασμού, χώρους διαμονής και αποθήκες όπλων».
Η τρομοκρατική ομάδα έχει κατασκευάσει επίσης σήραγγες που εξυπηρετούν το λαθρεμπόριο με την Αίγυπτο, τις οποίες το Κάιρο έχει προσπαθήσει να ανακαλύψει και να καταστρέψει.
Βήμα-βήμα τα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι IDF
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν ένα ειδικό σώμα μηχανικών κατά των σηράγγων και «υπόγειους κομάντος» που είναι εξοπλισμένοι για να εξερευνούν τις σήραγγες και να προσπαθούν να τις καταστρέψουν. Αλλά για να διαφυλάξει τις ζωές των στρατιωτών, η IDF έχει βασιστεί ως τώρα περισσότερο σε σκύλους, ρομπότ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι ενέργειες σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times περιλαμβάνουν τα εξής:
♦ Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός των σηράγγων. Τα ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) και οι ακουστικοί αισθητήρες μπορούν να λειτουργήσουν, αν και το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ περιορίζουν τη χρησιμότητά τους.
♦ Μια απλούστερη τακτική περιλαμβάνει τη ρίψη μιας χειροβομβίδας καπνού σε μια είσοδο της σήραγγας, η οποία στη συνέχεια σφραγίζεται με διογκούμενο αφρό ώστε να διαπιστωθεί αν βγαίνει καπνός από κάπου αλλού.
♦ Το επόμενο βήμα είναι η καταστροφή των σηράγγων. Οι εντοπισμένες εκρήξεις προκαλούν μόνο περιορισμένες ζημιές και τα μπάζα μπορούν να απομακρυνθούν ή να παρακαμφθούν από τους τρομοκράτες που θα επιζήσουν. Για την πλήρη κατεδάφιση μιας σήραγγας απαιτούνται εκρηκτικά που τοποθετούνται κατά μήκος μεγάλων τμημάτων των υπόγειων τούνελ.
♦ Ο ειδικός Γιεχούντα Κφιρ πρόσθεσε στους FT ότι μια ακόμη μέθοδος είναι η χρήση υγρών εκρηκτικών που γεμίζουν το χώρο της σήραγγας και στη συνέχεια πυροδοτούνται. Μια άλλη πιθανότητα, είπε, ήταν τα θερμοβαρικά όπλα, τα οποία αναρροφούν οξυγόνο για να δημιουργήσουν μια έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας που παρακάμπτει τα εμπόδια. Βεβαίως αυτές οι μέθοδοι είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες εξαιτίας των ευρύτερων επιπτώσεων αυτών των εκρήξεων σε κατοικημένες περιοχές.
Η «ιδέα» του θαλασσινού νερού
Κάπως έτσι φτάνουμε στις σκέψεις για την άντληση θαλασσινού νερού από τη Μεσόγειο υπό υψηλή πίεση. Οι FT σημειώνουν ότι «το Ισραήλ φέρεται να έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί» αυτή τη μέθοδο η οποία χρησιμοποιείται ήδη στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ποσότητα του νερού που απαιτείται εξαρτάται από το μέγεθος των σηράγγων και την απορρόφηση του εδάφους.
Οι επικριτές αυτής της μεθόδου υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταδίκη, φέρνοντας ακόμη και την κυβέρνηση Μπάιντεν σε δύσκολη θέση. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι είναι μία από τις λίγες αποτελεσματικές επιλογές για τη μόνιμη απενεργοποίηση του δικτύου σηράγγων της Χαμάς, ώστε οι τρομοκράτες να βγουν στην επιφάνεια. Το μειονέκτημα που παραδέχονται πάντως είναι ότι παραμένει αδύνατο να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της αφότου το νερό πλημμυρίσει τις υπόγειες διαδρομές.