Φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca: η πιο ασφαλής οδός είναι αυτή που αποδεικνύει στατιστικά τη σχέση οφέλους-κινδύνου | REUTERS /Yves Herman
Θέματα

Θα είναι αυτή η τελευταία οδηγία για το εμβόλιο της AstraZeneca;

Αλλαξε για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες η ηλικιακή ομάδα στην οποία θα πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας. Στις 4 Φεβρουαρίου είχε εγκριθεί μόνο για τους κάτω των 65 ετών, τώρα μόνο για τους άνω των 30. Πόσο σύντομα θα έρθει η επόμενη σύσταση;
Γιάννης Δεβετζόγλου

Γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca εγκρίθηκε την Παρασκευή για χορήγηση μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών; Γιατί στις 4 Φεβρουαρίου είχε εγκριθεί μόνο για τους κάτω των 65 ετών; Πόσα γνωρίζουν οι ειδικοί για να καταλήξουν στο τελικό συμπέρασμα για το εμβόλιο της AstraZeneca και την αιτιολογική σχέση που έχει, αν έχει, με τον σχηματισμό θρόμβων; Ελάχιστα.

Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά δεδομένα είναι ότι δεν υπάρχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, επιστημονικά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ των θρόμβων με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας.

Δηλαδή, μπορεί κάποιος που δεν είχε ιστορικό θρόμβωσης να κάνει το εμβόλιο και να εμφανίσει θρόμβους και κάποιος που είχε, να μην έχει απολύτως καμία παρενέργεια αυτού του τύπου.

Υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράγοντες που προκαλούν την εξαιρετικά σπάνια, αλλά επικίνδυνη ανεπιθύμητη αντίδραση; Προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Υπάρχει κάποιος γνωστός παθοφυσιολογικός μηχανισμός από τον οποίο δημιουργούνται οι θρόμβοι λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό; Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί ανά τον κόσμο που διερευνούν το θέμα δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Ποιο ήταν λοιπόν το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και αποφάσισε ότι το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 30 ετών;

Το πρώτο κομμάτι του παζλ, που συνέθεσε την απόφαση της Παρασκευής, ήταν ότι ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων στους νεότερους είναι λίγο μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους.

Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους.

Μεταξύ αυτών των δύο πολύ απλών συμπερασμάτων, οι έλληνες επιστήμονες θα έπρεπε να καταλήξουν και στις ηλικίες για τις οποίες ο κίνδυνος του εμβολιασμού είναι μικρότερος από αυτόν του θανάτου.

Τα δεδομένα που έβαλαν στο τραπέζι τους έρχονται από τα στατιστικά του ΕΟΔΥ για τη συχνότητα θανάτου ανά ηλικία ασθενών με λοίμωξη Covid στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα εξέτασαν οι ειδικοί, η πιθανότητα θανάτου από μόλυνση Covid για άτομα κάτω των 19 ετών είναι μηδαμινή.

Για τα άτομα από 25 μέχρι 29 ετών είναι 5 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Για τα άτομα από 30 έως 34 ετών, η πιθανότητα θανάτου από λοίμωξη Covid είναι 14 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού.

Ο πίνακας που εξέτασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού

Σε άτομα από 45 έως και 49 ετών, η συχνότητα είναι 75 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού. Από την ηλικία αυτή και μετά, οι πιθανότητες είναι πολλαπλάσιες.

Ετσι, και ενώ μέχρι στιγμής εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή, με όσα γνωρίζουμε, ο κίνδυνος αντισταθμίζει τα οφέλη του εμβολίου σε άτομα από την ηλικία των 30 και άνω.

Ολα αυτά τα «μέχρι τώρα» και «προς το παρόν» σημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετές άγνωστες πτυχές του νέου εμβολίου.

Και προκειμένου να μη διακοπεί ο εμβολιασμός και συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, η πιο ασφαλής οδός είναι αυτή που αποδεικνύει στατιστικά τη σχέση οφέλους-κινδύνου.

Είναι βέβαιο ότι οι οδηγίες αυτές θα αλλάξουν. Και θα ήταν ευτυχές να μεταβληθούν σύντομα, διότι αυτό θα σημαίνει ότι έχει βρεθεί ο μηχανισμός πρόκλησης των θρόμβων (αν υπάρχει) ή η ευαισθησία που έχουν κάποιοι και εκδηλώνουν αυτήν την παρενέργεια.