Κανείς δεν αποκλείει αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης εναντίον της Χεζπολάχ | REUTERS/Amir Cohen
Θέματα

Θα εμπλακεί το Ισραήλ σε χερσαίο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ;

Καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, εγείροντας ανησυχίες για το πού θα οδηγήσει η κλιμάκωση των διασυνοριακών βομβαρδισμών. Ενας πύραυλος της Χεζμπολάχ που θα προκαλούσε σημαντικό αριθμό απωλειών στο Ισραήλ, είτε εσκεμμένα είτε λόγω λανθασμένου υπολογισμού, πιθανότατα θα προκαλούσε μια ακόμη πιο σκληρή ισραηλινή απάντηση
Protagon Team

Με τις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου να κλιμακώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις νέες σφοδρές επιδρομές της Δευτέρας που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 182 νεκρούς, είναι δύσκολο να ορίσει κανείς με βεβαιότητα εάν οι δύο πλευρές έχουν περάσει το κατώφλι του ολοκληρωτικού και ανοιχτού πολέμου. Τι θα μπορούσε να συμβεί, όμως, εάν ο πόλεμος αυτός εξελισσόταν σε χερσαία σύγκρουση; «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Ισραήλ θα είχε το πάνω χέρι σε μια τέτοια περίπτωση», γράφει ο Νταν Σαμπάχ στον Guardian.

Η ισραηλινή αεροπορία ανακοίνωσε ότι έπληξε 290 στόχους στον νότιο Λίβανο το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, με συνέπεια τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας 150 πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, στη μεγαλύτερη επίθεση από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, όταν η οργάνωση άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις με ρουκέτες προς υποστήριξη της Χαμάς μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Οι πύραυλοι έφτασαν στα προάστια της πόλης Χάιφα στα βόρεια του Ισραήλ. Οι ομάδες διάσωσης περιέθαλψαν αρκετούς τραυματίες και κτίρια κατοικιών χτυπήθηκαν στο Κιριάτ Μπιαλίκ. Χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφάλεια στα καταφύγια.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fadi 1 και 2, όπλα που λέγεται ότι έχουν βεληνεκές 80 και 100 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Ο στόχος, σύμφωνα με την οργάνωση, ήταν η αεροπορική βάση Ramat David του Ισραήλ, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χάιφα, μια βάση, όμως, που όπως επισημαίνει ο Guardian δεν έχει τεράστια στρατηγική σημασία.

Αν και ο αριθμός των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν χαρακτηρίστηκε μικρός και ως επί το πλείστον αναχαιτίστηκαν, οι εικόνες από τις ζημιές σε σπίτια υποδηλώνουν ότι ορισμένοι εξ αυτών παραβίασαν την περιβόητη αεράμυνα του Ισραήλ και αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι.

Εχουν περάσει έξι ημέρες από τις ανατινάξεις των βομβητών και στη συνέχεια των ασυρμάτων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, στις οποίες σκοτώθηκαν 42 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000, μια επίθεση για την οποία πιστεύεται ευρέως ότι ευθύνεται το Ισραήλ. Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον βετεράνο ηγέτη της Χεζμπολάχ Ιμπραήμ Ακίλ στη Βηρυτό και άλλους 37 ανθρώπους.

Η αυξανόμενη ένταση των ισραηλινών επιθέσεων φαίνεται να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απάντηση της Χεζμπολάχ. «Αν η Χεζμπολάχ δεν έλαβε το μήνυμα, σας υπόσχομαι ότι θα λάβει το μήνυμα», είπε ο Νετανιάχου την Κυριακή, μετά τις τελευταίες εχθροπραξίες.

Είναι επικίνδυνο να στηρίζεται κανείς στην πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα κερδίσει εάν οι μάχες κλιμακωθούν, σύμφωνα με τον Guardian. Οι ηγέτες του Ισραήλ, όμως, φαίνεται να αποφάσισαν ότι οι μήνες αψιμαχιών και περιορισμένων επιθέσεων εναντίον της Χεζμπολάχ δεν μπόρεσαν να φέρουν την ειρήνη. Περίπου 65.000 ισραηλινοί άμαχοι παραμένουν εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους (παρόμοιος αριθμός έχει εκτοπιστεί επίσης στον νότιο Λίβανο) καθώς οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Μια πιθανή κλιμάκωση από τη Χεζμπολάχ ως απάντηση στις ανατινάξεις των βομβητών και στο χτύπημα της Βηρυτού είναι αναπόφευκτη και είναι πάντα πιθανό η οργάνωση να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της, που περιλαμβάνει μεταξύ 120.000 και 200.000 πυραύλων και ρουκετών. Την Κυριακή, ο Ναΐμ Κασέμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η ομάδα έχει μπει σε μια νέα φάση στον αγώνα της με το Ισραήλ, που δυσοίωνα περιέγραψε ως «μια ανοιχτή μάχη χωρίς υπολογίσιμα αποτελέσματα».

Καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, εγείροντας διεθνείς ανησυχίες για το πού θα οδηγήσει η κλιμάκωση των διασυνοριακών βομβαρδισμών. Ενας πύραυλος της Χεζμπολάχ που θα προκαλούσε σημαντικό αριθμό απωλειών στο Ισραήλ, είτε εσκεμμένα είτε λόγω λανθασμένου υπολογισμού, πιθανότατα θα προκαλούσε μια ακόμη πιο σκληρή ισραηλινή απάντηση και περισσότερες απώλειες αμάχων στον Λίβανο.

Η ελπίδα βασίζεται στο ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν έναν ακόμη πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο, αν και ούτε αυτό δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρο. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, δήλωσε την Κυριακή ότι όταν ο Ακίλ σκοτώθηκε, αυτός και άλλοι ηγέτες της ελίτ μονάδας Ραντβάν της Χεζμπολάχ συζητούσαν μια αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση στο Ισραήλ· «την ίδια φρικτή επίθεση που δεχτήκαμε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς».

Αν και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε σχεδόν έναν χρόνο συνεχούς μάχης εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, η σύγκρουση δεν είναι τόσο έντονη όσο ήταν κάποτε, συνεχίζει το άρθρο του Guardian. Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ έστειλε την 98η Μεραρχία του από τη Γάζα προς τα βόρεια, και οι ηγέτες της χώρας είναι πιθανό να σκέφτονται ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τις επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες είναι να εισέλθουν στον νότιο Λίβανο, μια κίνηση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Ακόμη και μετά τις ανατινάξεις των βομβητών, η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι έχει διαθέσιμους από 30.000 έως 50.000 μαχητές και παρόμοιο αριθμό εφέδρων. Είναι μια στρατιωτική δύναμη πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο ικανή από τη Χαμάς, η οποία εξακολουθεί να μάχεται, παρότι επί σχεδόν έναν χρόνο το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα.