O Αμπελάνας μπορεί όταν τελειώσει την εργασία του να χαλαρώνει στο γραφείο και αν θέλει μπορεί να κοιμάται εκεί |
Θέματα

Θα δουλεύατε σε ένα γραφείο «κολλημένο» κάτω από μία γέφυρα;

Ισπανός σχεδιαστής έφτιαξε το γραφείο του κάτω ακριβώς από το οδόστρωμα μιας γέφυρας και εργάζεται εκεί βλέποντας τα αυτοκίνητα να περνούν κάτω από τα πόδια του... 
Protagon Team

Η εξεύρεση μιας κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού (για διαφόρους λόγους) οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα συγκατοίκησης σε ένα σπίτι ή συστέγασης σε ένα επαγγελματικό χώρο τι άλλο θα μπορούσε άραγε να κάνει κάποιος;

Ο Φερνάντο Αμπελάνας, ένας ισπανός υδραυλικός που άλλαξε κατεύθυνση και ασχολείται τώρα με το ντιζάιν, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό. Ο Αμπελάνας που ζει στην Βαλένθια, κατασκεύασε ένα μινιμαλιστικό γραφείο κάτω ακριβώς από μια γέφυρα.

O Aμπελάνας κάθεται στο εναέριο γραφείο του κάτω από την γέφυρα και ατενίζει την περιοχή

Οταν λέμε «κάτω» δεν εννοούμε πάνω στον δρόμο αλλά ακριβώς κάτω από το οδόστρωμα της γέφυρας. Το εναέριο γραφείο στηρίζεται ανάμεσα στις δοκούς που με την σειρά τους στηρίζουν την γέφυρα. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά παράξενο αλλά και σίγουρα ενδιαφέρον.

Δείτε ένα βίντεο για το πώς κατασκεύασε ο Αμπελάνας το γραφείο του:

«Θέλησα να διεκδικήσω ξανά τον αστικό χώρο μετατρέποντας αυτό το αδιάφορο και άχρηστο σημείο των πόλεων σε ένα χώρο που να καλωσορίζει τον άνθρωπο. Είναι ένα σημείο όπου από την μια πλευρά βρίσκεται κάποιος τόσο κοντά σε όλα όσα συμβαίνουν σε μια σύγχρονη πόλη αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να αισθάνεται τόσο μακριά και ξένος από όλα αυτά» δήλωσε ο Αμπελάνας στο περιοδικό Le Cool Valencia.

Μια φωτογραφία όταν ο Aμπελάνας εξέταζε το σημείο που θα φτιάξει το γραφείο του

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post ο Αμπελάνας δεν είναι ο μόνος που σκέφτηκε να αξιοποιήσει τους χώρους κάτω από γέφυρες ή από υπερυψωμένες διαβάσεις. Υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να κάνουν αυτούς τους χώρους ελκυστικούς και χρήσιμους. Στο Χιούστον ένας καλλιτέχνης δημιούργησε κάτω από μια διάβαση μια εγκατάσταση όπου υπάρχει ένα άγαλμα ενώ προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό. Στο Λονδίνο δημιουργήθηκε κάτω από μια γέφυρα ένας χώρος για σκέιτμπορντ ενώ στην Σαγκάη κάτω από μια γέφυρα δημιουργήθηκε ένα πάρκο αθλοπαιδιών.

Το γραφείο του Αμπελάνας είναι ένας από τις λεγόμενες «παρασιτικές κατασκευές» οι οποίες χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν υπάρχουσες αρχιτεκτονικές δομές για να εκμεταλλευτούν χώρους αυτών των δομών που έχουν μείνει άχρηστοι.

Ενας χειροκίνητος μηχανισμός με μανιβέλα μετακινεί το γραφείο από την μια πλευρά της γέφυρας στην άλλη

Το γραφείο του Αμπελάνας έχει μια μεταλλική βάση  που ακουμπά σε σιδηροτροχιές οι οποίες επιτρέπουν στο γραφείο να κινείται από την πλευρά της γέφυρας στην άλλη με ένα χειροκίνητο μηχανισμό. Οι τοίχοι του γραφείου μπορούν να «διπλώνονται» ώστε στην διάρκεια της ημέρας το γραφείο να γίνεται ένα με το εξωτερικό περιβάλλον και να νιώθει ο άνθρωπος που βρίσκεται εκεί πιο άνετα. Αν ο Αμπελάνας θέλει να παραμείνει εκεί και την νύχτα απλώς θα κλείσει τους τοίχους και την πόρτα και θα κοιμηθεί χωρίς προβλήματα.

Όποτε θέλει ο Αμπελάνας μπορεί να κλείνει το γραφείο του και να φεύγει

«Είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια όμορφη, ειδυλλιακή καλύβα στην μέση ενός δάσους αλλά ένα πολύ μικρό χώρο που τον επανακτάς από την ίδια την πόλη, ένα χώρο που μπορείς να κρυφτείς από τον πυρετώδη ρυθμό της πόλης. Είναι σαν κρύβεσαι κάτω από το τραπέζι στο σπίτι και να κάνεις κάτι εκεί. Υπάρχουν χώροι μέσα στις πόλεις που εξαιτίας της αρχιτεκτονικής τους, της θέσης στην οποία βρίσκονται ή του μεγέθους τους είναι εντελώς άχρηστοι και μάλιστα οι άνθρωποι που περνούν από αυτούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό» υποστηρίζει ο Αμπελάνας ο οποίος δημοσίευσε στα social media φωτογραφίες από το γραφείο του αλλά και τον τρόπο που το κατασκεύασε.