Η NASA προσφέρει σε 24 ενδιαφερόμενους το ποσό των 16,500 ευρώ ζητώντας τους να μείνουν στο κρεβάτι για δύο μήνες, προκειμένου να βγάλει συμπέρασμα για το πώς η τεχνητή βαρύτητα μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα.
Η μελέτη AGBRESA (Artificial Gravity Bed Rest Study δηλαδή «Έρευνα Ξεκούρασης σε Κρεβάτι Τεχνητής Βαρύτητας») που ξεκίνησε από τη Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR), θέτει μόνο δυο κανόνες συμμετοχής στην έρευνα: οι 12 γυναίκες και 12 άνδρες εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 24 και 55 ετών, να μην είναι καπνιστές και να μιλούν άπταιστα γερμανικά.
Η μελέτη AGBRESA θα διαρκέσει συνολικά 89 ημέρες, αλλά από αυτές μόνο οι 60 θα είναι πάνω σε ειδικά κρεβάτια που βρίσκονται στο κέντρο της ιατρικής ερευνητικής μονάδας του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Ιατρικής του γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής στην Κολωνία.
Αυτό μεταφράζεται σε απολαβές 5.500 ευρώ τον μήνα για 24ωρη «εργασία», η οποία θα είναι να… ξεκουράζονται στα κρεβάτια τους (βλέποντας μέχρι και ταινίες…) ενώ οι επιστήμονες μελετούν το πώς η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα σε οριζόντια θέση.
Οι πρώτες πέντε ημέρες θα είναι η περίοδος προσαρμογής στις εγκαταστάσεις του DLR στην Κολωνία ενώ στη συνέχεια οι εθελοντές θα μείνουν για 60 ημέρες ξαπλωμένοι, και τις τελευταίες 14 θα αναρρώνουν από την πλήρη ακινησία.
Οι συμμετέχοντες θα κάνουν τα πάντα ξαπλωμένοι, όπως να τρώνε, να κάνουν μπάνιο και να ικανοποιούν τις φυσικές ανάγκες τους.
Κάθε ένας από τους εθελοντές θα έχει ένα δικό του δωμάτιο με ένα κρεβάτι, με κλίση έξι μοιρών που θα κρατά το κεφάλι ελάχιστα πιο χαμηλά από το ύψος των ποδιών.
Μία ομάδα διαιτολόγων θα φροντίζει για τα καθημερινά γεύματα, ώστε οι συμμετέχοντες να μην παχύνουν από την ακινησία και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Οι μισοί συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε δοκιμές παρόμοιες με αυτές ενός θαλάμου τεχνητής βαρύτητας.
Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν την περιστροφή τους σε μια φυγόκεντρο (μια μηχανή με ένα ταχέως περιστρεφόμενο δοχείο που εφαρμόζει φυγόκεντρο δύναμη) σε 30 περιστροφές το λεπτό με στόχο να επαναφέρει το αίμα πίσω στα άκρα τους.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπτύξουν μεθόδους και τεχνικές που θα αντισταθμίσουν τις συνέπειες από την έλλειψη βαρύτητας στο Διάστημα, ώστε οι αστροναύτες να μην είναι υποχρεωμένοι να ασκούνται τις περισσότερες ημέρες της διαμονής τους στον διαστημικό σταθμό, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
«Οι επανδρωμένες αποστολές θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές στο μέλλον, για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας αλλά θα πρέπει να το κάνουμε όσο πιο ασφαλές γίνεται για τους αστροναύτες», εξηγεί ο Χανσγιόργκ Ντίτους, εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου της DLR.
Η μελέτη AGBRESA θα περιλαμβάνει δύο ομάδες: Η πρώτη ομάδα άρχισε στις 25 Μαρτίου και η δεύτερη ομάδα θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ενημερωτικά, οι αιτήσεις για την φθινοπωρινή ομάδα «κλείνουν» στις 24 Μαΐου και αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε, μπορείτε να στείλετε email στο probanden-bit@dlr.de.