Ολα τα κινητά στραμμένα στην Τέιλορ Σουίφτ | Taylor Swift/Facebook
Θέματα

Θα αντέχατε να πάτε σε συναυλία χωρίς το κινητό σας;

Οι διοργανωτές μουσικών περιοδειών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς οι σταρ ανησυχούν πλέον περισσότερο για το αν θα κυκλοφορήσει μία κακή φωτογραφία τους στο Instagram, παρά αν θα είναι καλοί στο σόου που θα παρουσιάσουν. Κάποιοι σκέφτονται να απαγορεύσουν τα smartphones στα live
Protagon Team

Παλιότερα, χρησιμοποιούσαμε τα κινητά στις συναυλίες για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Να πάρουμε τηλέφωνο και να εντοπίσουμε πού βρίσκεται η υπόλοιπη παρέα, η οποία είχε φτάσει νωρίτερα και ήδη είχε πάρει κάποια συγκεκριμένη θέση στον συναυλιακό χώρο.

Οι καιροί άλλαξαν, η τεχνολογία προχώρησε και δεν νοείται πλέον συναυλία, χωρίς τα αναρίθμητα smartphones να φωτίζουν τον χώρο, καθώς οι μανιώδεις χρήστες, σου δίνουν πλέον την εντύπωση ότι βρίσκονται εκεί όχι για να δουν και να ακούσουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη, αλλά για να βγάλουν φωτογραφίες και βίντεο που θα ανεβάσουν κατευθείαν στο Instagram.

Τα χέρια των θεατών δεν ανεμίζουν πλέον στον αέρα δίνοντας τον παλμό της συναυλίας, αλλά για να επιτύχουν την καλύτερη γωνία λήψης. Ποιος πραγματικά ακούει τη μουσική σε μία εποχή που όλοι έχουν ως κύριο μέλημα να φανούν στα social media;

Και κάπως έτσι, όπως ανέφερε πριν λίγο καιρό η βρετανική εφημερίδα Times, όλο και περισσότεροι διοργανωτές συναυλιών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και προτείνουν την απαγόρευση της χρήσης κινητών στους συναυλιακούς χώρους.

Η εμμονή με το Instagram, έχει αυξήσει άλλωστε κατακόρυφα τη ματαιοδοξία πολλών καλλιτεχνών -λες και δεν είχαν ήδη αρκετή: επενδύουν όλο και περισσότερο στα πανάκριβα, εντυπωσιακά σκηνικά, που συχνά δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική τους, προκειμένου να προκύψουν εντυπωσιακές φωτογραφίες που θα τραβήξουν οι φαν και θα τις κυκλοφορήσουν στο Ιντερνετ.

Μία κίτρινη Φεράρι πετάει πάνω από τα κεφάλια των θεατών σε συναυλία του ράπερ Ντρέικ

Στην πρόσφατη περιοδεία του αμερικανού ράπερ Ντρέικ, εμφανιζόταν κατά τη διάρκεια του live μία κίτρινη Φεράρι, η οποία βρισκόταν στον αέρα, πάνω από τα κεφάλια των θεατών, οι οποίοι την φωτογράφιζαν αχόρταγα για τις ανάγκες του… Instagram. Ποιος να ακούσει μετά τη μουσική μέσα σε τόση ιντερνετική βαβούρα; Οταν το χέρι του μπροστινού σου, σου κόβει τη θέα, αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί πλέον καθόλου, καθώς και το δικό σου χέρι είναι αντίστοιχα σηκωμένο για να τραβήξει βίντεο. Και πάει λέγοντας…

Η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ, επέλεξε για το σκηνικό των συναυλιών της κάτι γιγάντια φίδια με διχαλωτές ουρές. Ενας θεός ξέρει πώς συνδέονται αυτά τα τρομακτικά ερπετά με την ανέμελη μουσική της. Πάντως στο Instagram, βγήκε μια κούκλα. Και αυτή, και οι κόμπρες που την πλασιώσαν.

Και δεν είναι μόνο τα χοντροκομμένα σκηνικά. Σόου με λέιζερ, τεράστιες φωταγωγημένες οθόνες, πυροτεχνήματα, γίνονται όλο και πιο συχνά, απαραίτητα σε κάθε περιοδεία που σέβεται τους Instagramers της.

Αλλωστε, ο ολοένα αυξανόμενος «πληθυσμός του Instagram», είναι το σημερινό κοινό των συναυλιών. Ενα κοινό ιδιαιτέρως απαιτητικό, όχι σχετικά με το τι θα ακούσει, αλλά με το τι θα δει για να μπορέσει να φωτογραφίσει.

Η Τέιλορ Σουίφτ τραγουδά ανάμεσα σε γιγάντια φίδια. Ολο και περισσότεροι σταρ πέφτουν στην παγίδα «όσο πιο εντυπωσιακό το σκηνικό, τόσο καλύτερες οι φωτογραφίες στο Instagram»

Ο ΛιΡόι Μπένετ, ο οποίος έχει σχεδιάσει σκηνικά συναυλιών για ηχηρά ονόματα όπως η Μαντόνα, ο Πρινς και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, σχολίασε χαρακτηριστικά στο περιοδικό Rolling Stone: «όλη αυτή η ιστορία με το Instagram είναι πολύ μπερδεμένη, καθώς δεν κάθονται όλοι στο ίδιο σημείο, κι έτσι θα φωτογραφίσουν τη συναυλία από διαφορετικές γωνίες. Αν κάθεσαι μπροστά στη σκηνή, οι φωτογραφίες που θα βγάλεις για το Instagram θα βγουν μια χαρά. Αν όμως κάθεσαι σε κάποια άκρη και προσπαθήσεις να τραβήξεις φωτογραφία, το πιθανότερο είναι ότι θα βγει χάλια. Και μετά τις βλέπουν στο Ιντερνετ οι καλλιτέχνες και λένε “πωπω αυτές είναι χάλια” και αγχώνονται για τη φήμη τους, ότι οι κακές εικόνες στο Instagram είναι δυσφήμιση για το ίδιο τους το σόου».

Ηδη έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από πολλούς μουσικούς, ώστε να απαγορευθεί η χρήση smartphones κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους. Η Αλίσια Κις και οι Guns N’ Roses ζήτησαν από τους θεατές να «κλειδώσουν» το κινητό τους σε ειδικές θήκες που τους μοιράζονταν στην είσοδο.

Το συγκρότημα φολκ μουσικής «The Lumineers», προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: ένα βράδυ οι διοργανωτές άναψαν απότομα τα φώτα κατά τη διάρκεια συναυλίας, προκειμένου να πληρώσουν το κοινό με το ίδιο νόμισμα, αποδεικνύοντας πώς κάτι τέτοιο καταστρέφει εντελώς την ατμόσφαιρα ενός σόου.

Οσο για τον Τζακ Γουάιτ, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από το συγκρότημα «White Stripes», απαγόρευσε στους φαν να φέρουν το κινητό τους στις συναυλίες που θα έδινε στο πλαίσιο της περιοδείας τού 2018. «Πιστεύουμε ότι θα περάσετε πολύ καλύτερα αν βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια και όχι μέσα από τα γκάτζετ σας για λίγη ώρα, έτσι ώστε να βιώσετε πραγματικά τη μουσική» ήταν η επίσημη ανακοίνωση των μάνατζερ.