Με ένα σύντομο και πολύ συγκινητικό βίντεο, η πριγκίπισσα της Ουαλίας έδωσε τέλος στις φήμες, στα σενάρια και στις θεωρίες συνωμοσίας: δεν έχει πεθάνει, δεν είναι σε κώμα, δεν την απατά ο Γουίλιαμ, δεν την απήγαγαν εξωγήινοι· έχει καρκίνο. Πώς αισθάνθηκαν όλοι εκείνοι που την έβαλαν στο στόχαστρο τους τελευταίους δύο μήνες;
Η Κέιτ αποκάλυψε ότι οι χειρουργοί ανακάλυψαν ότι πάσχει από καρκίνο κατά τη διάρκεια επέμβασης στην κοιλιακή χώρα τον Ιανουάριο, απέφυγε να πει τι είδους, και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει «προληπτική» χημειοθεραπεία.
«Οπως μπορείτε να φανταστείτε, μου πήρε χρόνο για να συνέλθω από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση για να ξεκινήσω τη θεραπεία μου. Αλλά, το πιο σημαντικό, μας πήρε χρόνο για να εξηγήσουμε τα πάντα στον Τζορτζ, τη Σάρλοτ και τον Λούις» είπε, αναφερόμενη στα τρία παιδιά της, «και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαι εντάξει».
Το βίντεο παρακολούθησαν οι πάντες: και όσοι έγραφαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Κέιτ είχε εξαφανιστεί επειδή είχε πάει στη Βραζιλία για ανύψωση οπισθίων, αλλά και εκείνοι που, 24 ώρες νωρίτερα, ήταν απολύτως βέβαιοι ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ την άφηνε για τη μαρκησία του Χόλμπντελεϊ.
Ισως τελικά να είχε δίκιο η Ελεν Λιούις όταν αποκάλεσε στο Ατlantic τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Κέιτ «QAnon για μαμάδες που βαριούνται». Και ίσως τελικά να έχει δίκιο η Washington Post, που γράφει ότι «όλο αυτό ήταν σαν να ξέχασε ο κόσμος συλλογικά ότι η πριγκίπισσα είναι, στην πραγματικότητα, ένας άνθρωπος».
«Αυτή η γυναίκα είναι άρρωστη και φοβισμένη. Και μόλις έχασα τη μαμά μου από καρκίνο. Τι είδους άνθρωπος είμαι;» είπε στην Ρost η 58χρονη Ντάνα από τη Σαβάνα της Τζόρτζια. Μέχρι προχθές, η ίδια και μια φίλη της γελούσαν με τις φήμες για την ερωμένη του Γουίλιαμ. Οταν άκουσε για τη διάγνωση της πριγκίπισσας ένιωσε αμέσως ντροπή για τον εαυτό της: «Είμαι συντετριμμένη με την απανθρωπιά μου» είπε.
Η Κίκι Μονίκ είναι υπεύθυνη για τον λογαριασμό Talk of Shame στο Instagram και για το podcast Pop Crime. Είχε αναδημοσιεύσει το βίντεο της Κέιτ που βγήκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες. Η αντίδρασή της στην είδηση ήταν «άμεση θλίψη». «Είναι τρομερό ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις φήμες για απιστία και άλλα, ενώ έπρεπε να εξηγήσει στα μικρά παιδιά της τι συνέβαινε» είπε στην Post.
Οι εικασίες ξεκίνησαν ήδη από τον Ιανουάριο, όταν το Παλάτι του Κένσινγκτον εξέδωσε μια δήλωση ότι η πριγκίπισσα είχε εισαχθεί σε κλινική του Λονδίνου και υποβλήθηκε σε «επιτυχή» επέμβαση στην κοιλιά. Η δήλωση πρόσθετε ότι η Κέιτ θα παρέμενε στο νοσοκομείο για 10 έως 14 ημέρες και ήταν «απίθανο να επιστρέψει» στις δημόσιες υποχρεώσεις της μέχρι μετά το Πάσχα. Παρέλειψε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν ήταν καρκίνος. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο, όλοι ήταν μπερδεμένοι: η πριγκίπισσα δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως από τα Χριστούγεννα και ο Ουίλιαμ βρισκόταν τακτικά σε δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων BAFTA, χωρίς εκείνη.
Στις αρχές Μαρτίου οι συνωμοσίες πολλαπλασιάστηκαν όταν η Κέιτ απαθανατίστηκε σε μια μακρινή φωτογραφία μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Και ξεπέρασαν κάθε φαντασία όταν μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε το Παλάτι για την Ημέρα της Μητέρας αποδείχθηκε ότι ήταν επεξεργασμένη και ανακλήθηκε από μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία. Η Κέιτ ζήτησε συγγνώμη μέσω του X στις 11 Μαρτίου. Στη συνέχεια, στις 18 Μαρτίου, ένα βίντεο εμφανίστηκε στο TMZ, που έδειχνε την πριγκίπισσα σε παντοπωλείο μαζί με τον σύζυγό της, προκαλώντας ένα νέο κύμα εικασιών.
Η Σόφι Ρος, μια 31χρονη συγγραφέας ποπ κουλτούρας στη Νέα Υόρκη, κατηγορεί τη βασιλική οικογένεια, όχι εκείνους που διέσπειραν τις φήμες: «Χειρίστηκαν εντελώς λάθος την υπόθεση» είπε στην Post. «Αντί να δημοσιοποιηθεί κάποιο πραγματικό ντοκουμέντο, βγήκε το θολό βίντεο και η πειραγμένη φωτογραφία για την οποία κατηγόρησαν την Κέιτ. Αν μη τι άλλο, τροφοδότησαν τις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να νιώθει άσχημα εκτός από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της βασιλικής οικογένειας» κατέληξε.
Την ίδια άποψη έχει και η συγγραφέας Κουίν Κάμινγκς, η οποία είχε δημοσιεύσει δύο θεωρίες για το πού βρίσκεται η πριγκίπισσα, που έχουν πλέον διαγραφεί, στο Threads. «Εκανα λάθος» είπε. «Ομως αυτό που σχολίαζα ήταν η απόλυτη ανικανότητα του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Παλατιού». «Δεν νομίζω ότι έμαθαν τίποτα από την Νταϊάνα. Το βρετανικό βασιλικό τμήμα επικοινωνίας απέτυχε».
Η Τάρα Γκρέις, μια 26χρονη υπάλληλος επικοινωνίας σε μια ιρλανδική ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπέλφαστ, έγραψε ένα tweet τον Φεβρουάριο λέγοντας ότι η Κάθριν υποβαλλόταν σε αισθητική επέμβαση. Εγινε viral. Μόλις έμαθε για τη διάγνωση, τη διέγραψε. Στη συνέχεια έγραψε στο Twitter ότι έπρεπε «να αναλάβει την πλήρη ευθύνη».
«Δεν θέλω να είμαι υποκρίτρια και να μην αναγνωρίζω τη δική μου εμπλοκή στη διαδικτυακή συνομιλία» είπε στην Post. «Το σχόλιό μου δεν προοριζόταν να είναι κακόβουλο ή αγενές, ιδιαίτερα για μια νεαρή γυναίκα με τρία μικρά παιδιά».
Η Κάιλ Μαρίσα Ροθ διατηρεί έναν λογαριασμό στο TikTok αφιερωμένο στα κουτσομπολιά. Αυτή την εβδομάδα έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 βίντεο σχετικά με τη βασιλική οικογένεια. Μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής ανέβασε ένα βίντεο με τη λεζάντα «Ας αφήσουμε την Κέιτ Μίντλετον ήσυχη». Ωστόσο, είπε ότι δεν μετάνιωσε που έκανε ακριβώς το αντίθετο όλη την εβδομάδα. «Πολλές φορές στο παρελθόν έχω κάνει εικασίες και αποδείχτηκαν σωστές, επομένως δεν πρόκειται να κατηγορήσω τον εαυτό μου» είπε στην Post.
Ανησυχεί, όμως, καθώς υπάρχουν ακόμα άτομα που αφήνουν σχόλια στα βίντεό της, με τα οποία υποστηρίζουν ακραίες θεωρίες συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης ότι η Κάθριν είναι νεκρή και ο κλώνος της καλλιεργείται σε εργαστήριο.
Ο Σκάιλερ Χίγκλεϊ, stand-up κωμικός, τηλεοπτικός σεναριογράφος και πρώην σεναριογράφος, λέει ότι δεν μετανιώνει για κανένα από τα αστεία που έκανε για το μυστήριο της Κέιτ: «Αν όχι τη βασιλική οικογένεια, τότε ποιον μπορούμε να κοροϊδέψουμε; Θεωρώ παράλογο ότι αυτό θα ήταν πρόβλημα» είπε. «Ο καρκίνος, ναι, είναι σοβαρό πράγμα. Αλλά δεν κάναμε πλάκα με τον καρκίνο».
«Δεν το βρίσκω με κανέναν τρόπο ηθικά λάθος, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ποια είναι η βρετανική βασιλική οικογένεια και τι έχουν κάνει σε τόσες πολλές χώρες» εξήγησε.
Ολα αυτά θα μας κάνουν πιο προσεκτικούς πριν δημοσιεύσουμε κάτι; Θα μας βάλουν στη διαδικασία να αντιμετωπίζουμε τις διασημότητες ως ανθρώπους; Να είμαστε πιο ευγενικοί και συμπονετικοί με τους άλλους; Πιθανώς όχι, καταλήγει η Post.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το πρόβλημα, γιατί έχεις πολλούς ανθρώπους που είναι ελεύθεροι να πουν τα πιο άσχημα πράγματα και μετά να νομίζουν ότι δεν έκαναν τίποτα» λέει η Ντάνα. Η ίδια λέει ότι δεν θα ξανακάνει αυτό το λάθος. Την επόμενη φορά που θα υπάρξουν εικασίες για την προσωπική ζωή ενός δημόσιου προσώπου θα το σκεφτεί δύο φορές. Κάποιοι άλλοι, όμως, όχι.