325
Η χρήση τεχνητών δαχτύλων θα δείχνει αν κάποια επιφάνεια είναι μολυσμένη με κορονοϊό, ώστε να παίρνουμε τα μέτρα μας | Shutterstock

Τεχνητό δάχτυλο θα δείχνει τις μολυσμένες από κορονοϊό επιφάνειες

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 20:42
Η χρήση τεχνητών δαχτύλων θα δείχνει αν κάποια επιφάνεια είναι μολυσμένη με κορονοϊό, ώστε να παίρνουμε τα μέτρα μας
|Shutterstock

Τεχνητό δάχτυλο θα δείχνει τις μολυσμένες από κορονοϊό επιφάνειες

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 20:42

Στο μεγάλο ερευνητικό κέντρο Porton Down στη νοτιοδυτική Αγγλία, ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα τεχνητό δάχτυλο, το οποίο μπορεί να διαπιστώνει τη χρονική διάρκεια επιβίωσης του κορονοϊού πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Πρόκειται για ένα προσθετικό μέλος που αποτελείται από πυρίτιο και, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, ξεκινά άμεσα τις μελέτες. Οι ερευνητές θα ακουμπούν το δάχτυλο σε διάφορα υλικά τα οποία έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό. Το προσθετικό μέλος θα ακουμπά καθημερινά αυτά τα υλικά, για να διαπιστώσει πόσο χρόνο παραμένει ενεργός πάνω σε αυτά ο ιός.

«Αν έχω μολυνθεί από τον κορονοϊό και ακουμπήσω έναν τοίχο και στη συνέχεια ακουμπήσει κάποιος το ίδιο σημείο και μετά ακουμπήσει το πρόσωπό του, είναι πιθανό να μολυνθεί και αυτός. Ευελπιστούμε ότι με το τεχνητό δάχτυλο που φτιάξαμε θα αποκτήσουμε τις προσεχείς εβδομάδες σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες θα μοιραστούμε με την επιστημονική κοινότητα» δηλώνει ο Τιμ Ατκινς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά και πορίσματα για το πώς μπορεί να μεταφέρεται ο κορονοϊός από μία επιφάνεια σε μια άλλη.

Μέχρι σήμερα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να εξαχθούν με πειραματικό τρόπο σαφή συμπεράσματα. Σκεφτήκαμε να κατασκευάσουμε ένα αντίγραφο του ανθρώπινου δαχτύλου και με αυτό να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι συμβαίνει. To προσθετικό που φτιάξαμε έχει παρόμοιες ζάρες, καμπυλότητες και σμήγμα με το ανθρώπινο δάχτυλο» αναφέρει η ιολόγος Αμάντα Φελπς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα ρολόγια-«κλινικές»

Στο ίδιο εργαστήριο του Porton Down, γίνεται και μια προσπάθεια δημιουργίας έξυπνων ρολογιών που θα μπορούν να ενημερώνουν τον κάτοχό τους αν έχει μολυνθεί από κάποιο παθογόνο οργανισμό όπως ο κορονοϊός, αλλά και από πανώλη ή άνθρακα. Εκτός των άλλων, τα ρολόγια θα μπορούν να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και τα μοτίβα του ύπνου. Ο συνδυασμός και η ανάλυση όλων των δεδομένων θα δείχνουν αν ο κάτοχος ενός ρολογιού πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα οργανικής ανεπάρκειας, πολλές ημέρες πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα. Τα ρολόγια αυτά προορίζονται για χρήση σε πρώτη φάση από στρατιώτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News