Ποιος ο λόγος να έχεις ένα έξυπνο κινητό, αν δεν εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητες του; Αν λοιπόν η έξυπνη συσκευή σας δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ που φωνάζει είμαι και εγώ ένας από σας, μπορείτε να κάνετε μερικά πολύ έξυπνα πράγματα με αυτήν.
Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα σας έχουμε προτείνει εφαρμογές για να κάνετε τις δουλειές σας πιο εύκολα. Το καλοκαίρι τελείωσε και η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκινάει. Έστω με εκλογές και πάλι αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα διαβάσετε από συναδέλφους. Και ξεκινάμε!
Πόσες φορές δεν περιμένετε σε μια στάση ελπίζοντας ότι θα περάσει το λεωφορείο; Αναρρωτιέστε αν έρχεται; Κάνει διάλειμμα ο οδηγός; Κόλλησε στην κίνηση; Το απήγαγαν εξωγήινοι; Όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια περνάνε από το κεφάλι μας. Την λύση την έχετε με το «Το Επόμενο Λεωφορείο» . Μια εφαρμογή για την μετακίνησή σας με τα μέσα του ΟΑΣΑ. Υπολογίζει πότε πρέπει να έρθει το λεωφορείο σε κάθε στάση. Ταυτόχρονα εμφανίζει ωράρια, στάσεις, χάρτες, βέλτιστη διαδρομή, κοντινές γραμμές για όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ: Λεωφορεία, Μετρό, Προαστιακός, Τραμ. Αξίζει να πούμε πως περιλαμβάνει και δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας από δύο δήμους αλλά ακόμα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο.
Όταν ο χρήστης της εφαρμογής βρίσκεται στο λεωφορείο, εμφανίζει τις στάσεις καθώς περνάνε, ώστε να ξέρετε πότε πλησιάζει αυτή που θέλετε. Δοκιμάστε μια άγνωστη γραμμή, ξέροντας που πάει και πότε περνάει. Προγραμματίστε συνδυασμούς γραμμών, ξέροντας πόσο περίπου θα περιμένετε στις ανταποκρίσεις και πότε θα φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.
Ο δημιουργός της εφαρμογής ελέγχει καθημερινά τα γεωγραφικά δεδομένα και χρονοδιαγράμματα του ΟΑΣΑ για αλλαγές. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται εκτός σύνδεσης με το διαδίκτυο και ανανεώνονται τακτικά, με την έγκρισή σας. Οπότε θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν θα σας δημιουργεί χρεώσεις λόγω κατανάλωσης δεδομένων. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για κινητά με λογισμικό Αndroid. Αν θέλετε μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς στον υπολογισμό άφιξης των λεωφορείων στην εκάστοτε στάση. Αν σας ενδιαφέρει, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εφαρμογής για να μάθετε πώς μπορείτε και εσείς να συνεισφέρετε διαδρομές.
Τα περισσότερα κινητά κρατάνε στην μνήμη τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Και με την χρήση ενός παρατεταμένου πατήματος έρχονται στο προσκήνιο. Δεν θα ήταν υπέροχο το έξυπνο κινητό σας να ήξερε πότε χρειάζεστε συγκεκριμένες εφαρμογές; Ε, αυτό το κάνει το Cover Lock Screen . Πώς ακριβώς δουλεύει; Εμφανίζει στην οθόνη κλειδώματος της συσκευής σας, ανάλογα με το μέρος που βρίσκεστε και την ώρα της ημέρας, εκείνες τις εφαρμογές που είναι πιο πιθανό να θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, αν οδηγείτε, θα εμφανίσει το εικονίδιο της εφαρμογής χαρτών που χρησιμοποιείτε ή το GPS σας. Αν βρίσκεστε στο σπίτι σας εκτός ωρών εργασίας, θα εμφανίσει το εικονίδιο του Facebook ή του Twitter ή της εφαρμογής που προτιμάτε για να ακούτε μουσική. Μαθαίνει από την χρήση που κάνετε και σας αφήνει να ορίσετε εσείς ποιες θα εμφανίζονται συγκεκριμένες στιγμές. Μετά την εγκατάσταση, η εφαρμογήν σάς μαθαίνει τις λειτουργίες της βήμα, βήμα. Δείτε το βίντεο των δημιουργών του εδώ.
Το καλοκαίρι τελείωσε. Αν δεν είστε από τους τυχερούς που ακόμα βολτάρουν σε κάποια παραλία μακριά από την τρέλα της καθημερινότητας, ίσως είναι καιρός να βάλετε λίγη τάξη στις φωτογραφίες του καλοκαιριού, αυτές τις υπέροχες στιγμές που περάσατε με το κινητό στο χέρι να απαθανατίζετε διάφορα με την συντροφιά σας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που υπόσχονται να βάλουν σε τάξη τις φωτογραφικές αναμνήσεις σας αλλά ο βασιλιάς σε αυτές που διατίθενται δωρεάν είναι το Google Photos. Αν έχετε android συσκευή, λογικά υπάρχει προεγκατεστημένη. Αν έχετε Iphone μπορείτε να την κατεβάσετε από το appstore ή ακόμα και από τον περιηγητή διαδικτύου που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας. Χρειάζεται να έχετε ένα λογαριασμό στη Google. Αποθηκεύει τις φωτογραφίες σας στο σύννεφο (cloud) και ο χώρος είναι απεριόριστος. Προσοχή όμως, φωτογραφίες μεγαλύτερες από 16MP θα τις συμπιέσει. Διαθέτει μια πολύ έξυπνη λειτουργία που ψάχνει για αντικείμενα μέσα στις φωτογραφίες σας. Έτσι αν θέλετε να φτιάξετε ένα άλμπουμ όπου υπάρχουν μόνο φωτογραφίες σε παραλία θα σας βοηθήσει αν επιλέξετε στην αναζήτηση λέξεις κλειδιά όπως: άμμος, ξαπλώστρα, πετσέτα, μαγιο κ.ο.κ. Αν πάλι θέλετε να έχετε ένα άλμπουμ με κάθε φαγητό που φάγατε, απλά χρησιμοποιείτε την λέξη φαγητό. Δεν έχω ιδέα γιατί βέβαια θα θέλατε να κάνετε κάτι τέτοιο αλλά περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα. Μια ακόμα λειτουργία είναι το ότι σας προσφέρει την δυνατότητα να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα κινούμενες εικόνες (Gif). Φυσικά μπορείτε να αποθηκεύσετε και τα βίντεο σας.
Οι παραπάνω εφαρμογές δοκιμάστηκαν σε:
Samsung Galaxy 6
Huawei G7-L1
Sony Xperia Z3
*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.
Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη