Protagon A περίοδος

UTech Lab: ένα εργαστήριο για νέους!

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, UTech Lab, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες και περιμένει νέους 13-17 ετών καθώς και το ευρύ νεανικό κοινό. Είναι στην ουσία ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία...

Αίαντας Αρτεμάκης

Το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, UTech Lab, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες και περιμένει νέους 13-17 ετών καθώς και το ευρύ νεανικό κοινό. Είναι στην ουσία ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία και είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές, iPad, 3D printer, στούντιο ήχου/εικόνας, green screen, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού και πλούσια βιβλιογραφία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο David Pearce, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι ο σκοπός των εργαστηρίων πέρα από την γνώση είναι να προσελκύσει τα νεαρά μυαλά στη σύγχρονη τεχνολογία. «Προσαρμόσαμε στην ελληνική πραγματικότητα στοιχεία από αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού», πρόσθεσε.

Τριγυρίζοντας μέσα στους χώρους, διαπίστωσα ότι πρωταγωνιστές ήταν οι νέοι που παραβρέθηκαν. Ο Γιώργος, μαθητής Γυμνασίου, έχει όνειρο να δουλέψει στη NASA και χωρίς να αποσπάται από την εξερεύνηση ενός ρομπότ που είχε μπροστά του, απαντούσε στις ερωτήσεις μου. Λίγο πιο κάτω η Μαρία, επίσης μαθήτρια Γυμνασίου, κοιτούσε ντροπαλά το στούντιο ήχου. Όταν την πλησίασα, μου είπε ότι δεν την ενδιαφέρει το τραγούδι ή μια τέτοια καριέρα αλλά θα ήθελε να ασχοληθεί με την ψηφιακή επεξεργασία ήχου. Ο Νίκος, 15 χρόνων, θέλει να φτιάξει κινούμενα σχέδια και να τα ενσωματώσει στην ταινία που επίσης θέλει να δημιουργήσει στο Utech Lab. Ο Νικόλας, μαθητής Δημοτικού, είχε θυμώσει που η αδελφή του θα πήγαινε στα μαθήματα ρομποτικής αλλά εκείνος δεν μπορούσε. Υπομονή Νικόλα. Του χρόνου.

Δείτε τι μας είπε η Μαίρη Μανωλοπούλου, συντονίστρια του εργαστηρίου τεχνολογίας του ιδρύματος Ευγενίδου.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Μαίρη Μανωλοπούλου: Ξεκίνησε ως μια συνεργασία με την αμερικάνικη πρεσβεία. Είναι βασισμένο σε αντίστοιχα media lab που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Και συγκεκριμένα στο U media, στο Σικάγο, όπου υπάρχει ένας χώρος αφιερωμένος στη νέα τεχνολογία. Και ο σκοπός της δημιουργίας του είναι να πηγαίνουν σε αυτά τα παιδιά και να αποκτούν σχετικές γνώσεις με τη νέα τεχνολογία. Κυρίως με το να πειραματίζονται, να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Είναι ένας χώρος περισσότερο ελεύθερης απασχόλησης. Τα παιδιά μαθαίνουν «παίζοντας». Δηλαδή διασκεδάζοντας. Περνάνε ευχάριστα την ώρα τους, κάνοντας σύγχρονα πράγματα, που είναι το «μάτι» της εποχής μας και του μέλλοντος, και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν. Μαθαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Πώς λειτουργεί; Υπάρχουν τμήματα;

Μ.Μ.: Το Utech lab λειτουργεί με δύο τρόπους. Οι νέοι μπορούν να έρθουν να απασχοληθούν ελεύθερα στον χώρο, μιλάμε για νέους ηλικίας από 13 έως 17 ετών. Δηλαδή, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Καθοδηγούνται από απόφοιτους ΙΕΚ, ΤΕΙ και πανεπιστημίων. Οπότε, ή απασχολούνται ελεύθερα στον χώρο ή μπορούν να συμμετάσχουν στα εργαστήρια, τα οποία έχουμε σχεδιάσει και τα υλοποιούμε. Τα εργαστήρια είναι διαδραστικά και έχουν να κάνουν είτε με οπτικοακουστικά μέσα, είτε με την ρομποτική, είτε με την 3D εκτύπωση. Επίσης, δύο πρωινά την εβδομάδα, το Utech Lab δέχεται σχολικές τάξεις, οι οποίες παρακολουθούν εργαστήρια που επιλέγουν. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον εξοπλισμό για σχολικές εργασίες. Για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν το στούντιο ήχου και τις βιντεοκάμερες για να ετοιμάσουν μια ταινία μικρού μήκους.

Πόσα εργαστήρια θα λειτουργήσουν;

Μ.Μ.: Εννιά διαφορετικά. Είναι τα οπτικοακουστικά μέσα, η δημιουργία κόμιξ, animation, δημιουργία ιστοσελίδας με το WordPress. Η ρομποτική: εισαγωγή στην ρομποτική και 3D εκτύπωση. Και έχουμε δύο σκέλη. Ένα σκέλος θεωρητικό ας πούμε και ένα που τα παιδιά που έχουν ήδη ακούσει, κάνουν κάτι από μόνα τους. Για παράδειγμα, στη ρομποτική, συναρμολογούν ένα ρομπότ και κάνουν έναν βασικό προγραμματισμό. Δηλαδή το μαθαίνουν πώς να κινείται στον χώρο καθώς και να αποφεύγει εμπόδια. Μπορεί να είναι ένα αυτοκινητάκι. Στην τρισδιάστατη εκτύπωση, τους δείχνουμε ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα και σχεδιάζουν μόνα τους ένα αντικείμενο, το οποίο στην συνέχεια εκτυπώνουν εδώ. Όχι κάτι πολύπλοκο. Και αυτό λόγω του περιορισμένου χρόνου, αλλά μαθαίνουν. Και είναι εντυπωσιακό πως οι νέοι έχουν όλη αυτήν την εξοικείωση με τα λογισμικά. Είναι πολύ πιο γρήγοροι από όσο εμείς. Εμείς μαθαίνουμε με Α ταχύτητα και αυτά μαθαίνουν με 5Α ή 10Α. Ακόμα και αν έχουν μπροστά τους μια εντελώς άγνωστη συσκευή.

Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή;

Μ.Μ.: Κάθε παιδί μπορεί να κλείσει θέση τηλεφωνικά.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι το εργαστήριο λειτουργεί εδώ και δύο μήνες και έχει τέτοια απήχηση, ώστε οι ελεύθερες ημερομηνίες για σχολικές επισκέψεις έχουν σχεδόν κλείσει έως το Πάσχα. Οπότε, αν είστε καθηγητής και θέλετε να οργανώσετε μια επίσκεψη, μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή. Επίσης η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ

Προεγγραφή μπορείτε να κάνετε στο τηλέφωνο 210 9469694.

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη