Θύμα της πανδημίας είναι και η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων τεχνολογίας στον κόσμο. Τo φετινό Consumer Electronic Show δεν θα υποδεχθεί ο λαμπερός κόσμος του Λας Βέγκας όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά ο κυβερνοχώρος. Χιλιάδες εταιρείες θα προβάλουν τις νέες τους δημιουργίες σε όλους τους τομείς της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από διαδικτυακές παρουσιάσεις.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η τεχνολογία είχε αρχίσει να εισβάλει δυναμικά στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και η βιομηχανία της ήθελε να βγει στο προσκήνιο. Ετσι αποφασίστηκε η οργάνωση μιας ετήσιας έκθεσης στην οποία να παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό και τα media όλες οι νέες δημιουργίες τεχνολογίας.
Η έκθεση που ονομάστηκε Consumer Electronic Show έκανε πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη με 100 εταιρείες να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε 17 χιλιάδες επισκέπτες. Μέχρι το 1998 η CES γινόταν δυο φορές τον χρόνο σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ αλλά από τότε αποφασίστηκε να γίνεται μια φορά ετησίως και με μόνιμο τόπο διεξαγωγής το Λας Βέγκας.
Στην περσινή CES, που διεξήχθη κανονικά αφού οι ΗΠΑ δεν είχαν εισέλθει σε συνθήκες καραντίνας, συμμετείχαν περίπου 4,5 χιλιάδες εταιρείες και τις πύλες των εκθεσιακών κέντρων πέρασαν περίπου 180 χιλιάδες επισκέπτες. Η πανδημία όμως δεν επιτρέπει την διοργάνωση της CES με τον ίδιο τρόπο που γινόταν μέχρι πέρυσι και έτσι οι φετινές παρουσιάσεις θα γίνουν μέσω online events. Η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης θα γίνει στο διάστημα 11-14 Ιανουαρίου.
Για διαφόρους λόγους η φετινή CES δεν θα μπορούσε να έχει την ίδια δυναμική με τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά την παρουσία εκθετών και έτσι παρουσία αναμένεται να έχουν περίπου 1,800 εταιρείες. Ανάμεσα στις ηχηρές απουσίες της φετινής έκθεσης είναι αυτές της Google και της Amazon. Ομως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εκείνοι που θα παρακολουθήσουν την έκθεση από τις ηλεκτρονικές τους συσκευές θα είναι πολύ περισσότεροι από τον συνήθη αριθμό των επισκεπτών. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC το ενδιαφέρον της διαδικτυακής εκδοχής της CES δεν θα επικεντρωθεί τόσο στην παρουσίαση προϊόντων αλλά στις ομιλίες και τα πάνελ.
Στην περσινή έκθεση τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στην Ιβάνκα Τραμπ η οποία ως καλεσμένη των διοργανωτών μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή εγκατεστημένα στο κινητό μας τηλέφωνο όλα τα έγγραφα και προσωπικά δεδομένα που είναι απαραίτητα να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.
O επικεφαλής της CES Γκάρι Σαπίρο πριν από δύο χρόνια σε μια προφητική όπως αποδείχτηκε συνέντευξη είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να πάρει η έκθεση ψηφιακή μορφή κάποια στιγμή εξαιτίας μιας πανδημίας… Ο Σαπίρο ομολογεί ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η online CES να προσφέρει στο κοινό, την αγορά και τα ΜΜΕ την ίδια αίσθηση με αυτή που έχει γίνεται στους εκθεσιακούς χώρους του Λας Βέγκας. Εκτιμά ότι στην φετινή έκθεση το ενδιαφέρον θα προκαλέσουν όλα όσα θα παρουσιαστούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, των δικτύων 5G αλλά και τα gadgets ή οι εφαρμογές του τομέα της υγείας.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε εκείνα που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της φετινής ψηφιακής CES .
Τηλεοράσεις
Η CES αποτελεί έναν από τους προνομιακούς τόπους παρουσίασης τηλεοράσεων και δεδομένης της πανδημίας που η ψυχαγωγία γίνεται αποκλειστικά μέσα στα σπίτια η βιομηχανία τηλεοράσεων θα προσπαθήσει να δελεάσει με νέα εντυπωσιακά μοντέλα τους καταναλωτές.
Οι τρεις μεγάλοι μονομάχοι της κατηγορία Samsung, LG και Sony θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. H Samsung θα παρουσιάσει έναν γίγαντα 110 ιντσών τεχνολογίας MicroLed η οποία αποδίδει τέλειο κοντράστ (αντίθεση) εικόνας. Η Sony θα παρουσιάσει το δικό της MicroLed μοντέλο 80 ιντσών. Η LG θα «κατέβει» στην έκθεση με μια 86 ιντσών τηλεόραση ανάλυσης 8Κ τεχνολογίας QNED Mini LED η οποία υπόσχεται μια εντυπωσιακή θέαση.
Θα παρουσιαστούν επίσης τηλεοράσεις με διάφανες οθόνες αφής Τransparent OLED Τouch με την LG να φαίνεται ότι έχει το προβάδισμα σε αυτή την τεχνολογία.
Δίκτυα 5G
Τουλάχιστον 20 events έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στην φετινή ψηφιακή CES στα οποία θα αναλυθεί η παρουσία των δικτύων πέμπτης γενιάς σε τομείς όπως τα αυτοκίνητα, οι κατοικίες, οι πόλεις, ο ιατρικός τομέας η γεωργία κ.α.
Αναμένεται να παρουσιαστούν ηλεκτρονικά προϊόντα καθημερινής χρήσης (φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα) αλλά και άλλα συστήματα που θα είναι συμβατά με τα δίκτυα 5G.
Κινητά τηλέφωνα
Οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων θα παρουσιάσουν τα νέα τους μοντέλα ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν όπως κάθε χρόνο και ορισμένα φουτουριστικά πρωτότυπα. Την προσοχή φέτος πάντως αναμένεται να κερδίσουν τα νέας γενιάς αναδιπλούμενα (foldable) κινητά τηλέφωνα με οθόνες OLED.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Η αναρρίχηση πριν από λίγα 24ωρα του Έλον Μασκ στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο μετά το πρωτοφανές ράλι περίπου 150 δισ. δολαρίων που έκανε σε λίγους μήνες η μετοχή της Tesla έχει προκαλέσει επιπλέον ενδιαφέρον για όσα θα παρουσιάσει η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων στην φετινή CES.
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμφισβήτητα περιμένουν όλοι να δουν το πρώτο ηλεκτροκίνητο ημιφορτηγό στον κόσμο που φέρει την υπογραφή της General Motors. Πρόκειται για ένα πραγματικό θηρίο χιλίων ίππων με αυτονομία περίπου 600 χλμ. το οποίο με φόρτιση μόλις δέκα λεπτών μπορεί να κινηθεί για περίπου 160 χλμ.
Η Mercedes από την πλευρά της θα παρουσιάσει ένα ηλεκτρικό μοντέλο που το ταμπλό του θα είναι μια hyperscreen 56 ιντσών. Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από πολλές οθόνες αφής OLED ενωμένες μεταξύ τους που θα προσφέρουν μια σειρά από προηγμένες υπηρεσίες στον οδηγό και τους επιβάτες.
Ρομποτική
Τα κάθε είδους ρομπότ και ρομποτικά συστήματα κατέχουν περίοπτη θέση στην CES τα τελευταία 20 έτη και αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θα είναι αυτή που θα κάνουν επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell οι οποίοι δημιούργησαν ένα νανορομποτάκι που μπορεί να ελέγχεται από μακριά. Οι χρήσεις αυτού του ρομπότ είναι πολλές αλλά οι δημιουργοί του προβάλλουν τις ιατρικές του εφαρμογές. Μια ομάδα αυτών των ρομπότ θα μπορούν όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές να διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα και να πραγματοποιήσουν διαφόρων ειδών αποστολές. Θα μπορούν κατά την διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων να πλησιάσουν και να επέμβουν σε διάφορα σημεία (π.χ όγκους) με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια από ότι θα το έκανε το ανθρώπινο χέρι.
Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που αναμένεται να παρουσιάσουν τέτοιου είδους ρομπότ που θα δούμε σύντομα να κυκλοφορούν σε νοσοκομεία αλλά και σε χώρους γραφείων ακόμη και σε σπίτια.