Protagon A περίοδος

Tο ιπτάμενο ρομποτικό έντομο

Το βάρος τους κυμαίνεται από 3 μέχρι 400 γραμμάρια. Το πλάτος τους, από 4 μέχρι 60 εκατοστά. Είναι χτισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. 

Νίκος Κακαρίκας

Το βάρος τους κυμαίνεται από 3 μέχρι 400 γραμμάρια. Το πλάτος τους, από 4 μέχρι 60 εκατοστά. Είναι χτισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έχουν το δικό τους υπολογιστικό σύστημα. Μπορούν να λάβουν και να μεταδώσουν δεδομένα. Αντέχουν και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Έρχονται και από το 2014 και μετά θα τα βλέπουμε όλο και συχνότερα.

Όπως το μη επανδρωμένο μινιατούρα αεροσκάφος InstantEye, με 450 γραμμάρια βάρος και περί τα 50 εκατοστά πλάτος. Χρειάζεται μόνο 30 δευτερόλεπτα για να απογειωθεί και όταν το κάνει απαιτούνται λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα για να φτάσει τα 120 μέτρα σε ύψος. Οι κάμερές του μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την εικόνα που λαμβάνει ο χειριστής. Το InstantEye έχει σχεδιαστεί να πετάει όπως η  νυχτοπεταλούδα και έτσι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ακόμα και όταν φυσούν θυελλώδεις άνεμοι. Ο Στρατός των ΗΠΑ το έχει ήδη δοκιμάσει με τους στρατιώτες να του δίνουν διθυραμβικές κριτικές. Το κόστος παραγωγής του δεν ξεπερνά τα 1.000 δολάρια. Η χρήση του δεν θα είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτική ή αστυνομική, αλλά η συμβολή του μπορεί να είναι τεράστια σε επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας.

Tο InstantEye όμως μοιάζει… τεράστιο αν συγκριθεί με το DelFly Micro το οποίο ζυγίζει 3 γραμμάρια και έχει άνοιγμα φτερών 10 εκατοστά. Είναι το μικρότερο ιπτάμενο ρομπότ στον κόσμο το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάμερα. Ο πρόδρομος του DelFly Micro, είναι το DelFly Explorer με βάρος 20 γραμμάρια για την εξέλιξη του οποίου οι ερευνητές μελέτησαν και αντέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο πετούν οι λιβελούλες. Είναι το μοναδικό μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα στον κόσμο το οποίο συνδυάζει τις εικόνες που λαμβάνει από τις δυο στερεοσκοπικές κάμερες μιμούμενο την ανθρώπινη όραση. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφεύγει εμπόδια κατά τη διάρκεια της πτήσης του χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη εντολή. Τέλος, το Harvard έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια την εξέλιξη των ρομποτικών των μελισσών, τις επίσης μικροσκοπικές Robobees. Στην ουσία οι Robobees αντιγράφουν τον τρόπο που πετούν οι μύγες. Οι ερευνητές του Harvard υποστηρίζουν πως σύντομα αυτά τα έντομα ρομπότ θα είναι σε θέση να επικονιάζουν αυτόνομα φυτά και καλλιέργειες μέχρι να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα, εικόνες και πληροφορίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.