Είναι από τις φορές που οι λέξεις, όσο μεταφορικά κι αν χρησιμοποιηθούν, περιγράφουν με απόλυτη σαφήνεια την κατάσταση. Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω και αποτυπώνονται στον τίτλο δεν είναι ούτε λεκτική υπερβολή, ούτε κλισέ έκφραση· είναι απλώς η αποτύπωση της πραγματικότητας.
Μιας πραγματικότητας που ήρθε στο φως μέσω των νέων ανακαλύψεων που έγιναν στον τάφο του Τουταγχαμών στην έρημο της Αιγύπτου.
Οι θησαυροί που είχαν βρεθεί στον τάφο του μυθικού Φαραώ που βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1332 έως το 1323 π.Χ. εκπλήσσουν εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια. Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες που έγιναν έφεραν στο φως ένα ακόμη εύρημα. Ενα εύρημα από άλλον κόσμο.
Χρησιμοποιώντας ακτίνες X, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαχαίρι με χρυσή λαβή μήκους 32 εκατοστών που βρέθηκε στη σαρκοφάγο το 1925 είχε λεπίδα φτιαγμένη από μέταλλο μετεωρίτη! Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα κοβαλτίου, σιδήρου και φωσφόρου που περιείχε το μαχαίρι και βρέθηκε στην σαρκοφάγο έμοιαζαν με αυτά των χημικών ενώσεων ενός μετεωρίτη που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 2000 στην περιοχή Μάρας Ματρούχ. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την Τρίτη, στην επιστημονική επιθεώρηση Meteoritics and Planetary Science.
Υπενθυμίζεται πως το 1925, ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ είχε βρει δύο μαχαίρια-στιλέτα, τα οποία σε μέγεθος θύμιζαν μικρά ξίφη, και εκ των οποίων το ένα ήταν κατασκευασμένο από σίδερο και το άλλο από χρυσάφι.
Το σώμα του Τουταγχαμών είχε μετατραπεί σε μούμια τουλάχιστον 3.300 χρόνια πριν.
Οι έρευνες έγιναν από καθηγητές του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας και από το αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ανακάλυψη δίνει νέα στοιχεία για τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων Φαραώ και «την εξέλιξη της επεξεργασίας μετάλλου στη Μεσόγειο». Μάλιστα επισημαίνουν πως η υψηλή ποιότητα κατασκευής του μαχαιριού δείχνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν ικανοί στην επεξεργασία σιδήρου, ήδη από τον 14 αιώνα π.Χ.
Και τα καλύτερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Οι έρευνες στην αιγυπτιακή έρημο συνεχίζονται για το επόμενο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιστήμονες. Οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών βρίσκεται το κρυφό δωμάτιο της Βασίλισσας Νεφερτίτη.
Κι εκεί θεωρείται πως τα ευρήματα θα εκπλήξουν τους πάντες.