Πάταγο κάνει η είδηση ότι ανακαλύφθηκαν αποθέματα νερού στο υπέδαφος της Σελήνης. Η ανακάλυψη νερού οπουδήποτε μακριά από τη Γη αποτελεί πάντοτε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, αφού η παρουσία του συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη ζωής. Το γεγονός ότι οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα νέα αποθέματα δεν είναι μόνιμα σκιερές αλλά τις βλέπει το ηλιακό φως έχει διπλό ενδιαφέρον.
Από τη μια πλευρά υπάρχει επιστημονικό ενδιαφέρον για το πώς σχηματίστηκε και κυρίως διατηρήθηκε το νερό στις φωτεινές περιοχές, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνονται τα υποψήφια σημεία δημιουργίας βάσεων. Το σεληνιακό νερό, όπως και το νερό στον Αρη ή σε οποιοδήποτε διαστημικό σώμα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση, για παραγωγή συνθηκών διαβίωσης (οξυγόνο, ενέργεια) ακόμη και για δημιουργία καυσίμων.
«Το πού θα φτιαχτεί μια βάση στη Σελήνη εξαρτάται από τα σημεία όπου υπάρχει νερό. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να συνεχίσει την εξερεύνηση του Διαστήματος πρέπει να υπάρχουν βιώσιμες συνθήκες για να το πετύχει, όπως για παράδειγμα να αξιοποιεί ό,τι προσφέρει το εξωγήινο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, και ειδικά το νερό. Η απόφαση να επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη είναι ειλημμένη και ήδη εργαζόμαστε για τη δημιουργία βάσεων εκεί. Η νέα ανακάλυψη μάς προσφέρει περισσότερες επιλογές για να φτιάξουμε βάσεις, μάλιστα σε πιο ενδιαφέρουσες περιοχές από εκείνες που μπορούσαμε να το κάνουμε μέχρι σήμερα» δήλωσε στο BBC η Χάνα Σάρτζεντ, πλανητική επιστήμων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μίλτον Κέινς της Βρετανίας.
Η δημιουργία βάσεων στη Σελήνη εκτός των άλλων θεωρείται κομβική για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων διαστημικής εξερεύνησης. Οι σεληνιακές βάσεις θα βοηθήσουν στην ευκολότερη και ασφαλέστερη μετάβαση του ανθρώπου αρχικά στον Αρη και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον, η δυνατότητα χρησιμοποίησης του σεληνιακού νερού για τη δημιουργία καυσίμων θα οδηγήσει στη δραστική μείωση του κόστους συντήρησης τόσο των βάσεων όσο και γενικότερα των διαστημικών αποστολών που ξεκινούν από τη Γη, αφού θα μπορούν να ανεφοδιάζονται στη Σελήνη. Η μείωση του κόστους, όπως είναι ευνόητο, θα έχει πλήθος θετικών επιπτώσεων στη διαστημική βιομηχανία και εν τέλει στην παρουσία του ανθρώπου μακριά από τη Γη.