Μακέτα με άποψη της «έξυπνης πόλης» στη Νεβάδα | eyrc.com
Θέματα

Χτίζουν στη Νεβάδα έναν «θαυμαστό (;) νέο κόσμο»

Μέσα στην έρημο με τους κροταλίες ο Κροίσος Τζέφρι Μπερνς, έχοντας τις ευλογίες του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Πολιτείας, επιχειρεί την ανέγερση μίας «έξυπνης πόλης», με κατοικίες, σχολεία, εμπορικά κ.λπ., η οποία θα λειτουργεί βάσει της τεχνολογίας blockchain του Bitcoin
Protagon Team

Η ουτοπία στην εξουσία, όχι όμως μέσω της πολιτικής αλλά μέσω της τεχνολογίας – μία διπλή ουτοπία δηλαδή.

Και όμως, η παραπάνω πρόταση που ακούγεται εντελώς εξωπραγματική –αφού, προς το παρόν, μόνο η πολιτική διαμορφώνει την όποια πραγματικότητα, συνολική και επιμέρους– υλοποιείται με τη μορφή πρότζεκτ σε ένα οικόπεδο της αμερικανικής Πολιτείας Νεβάδα.

Θα το ‘χει το μέρος, φαίνεται, αφού στη Νεβάδα υπάρχει και η Αεροπορική Βάση Εντουαρντς, μέρος της οποίας περιβάλλεται από μυστηριώδη αχλύ: είναι η περιβόητη «απαγορευμένη περιοχή 51», το θρυλούμενο πάρκινγκ των εξωγήινων διαστημοπλοίων και των αμερικανικών οπλικών πειραματισμών, ένα κράμα μύθων και αληθειών που πάντα εξάπτει το ενδιαφέρον.

Ο Κροίσος Τζέφρι Μπερνς, διευθύνων σύμβουλος της Blockchains, αγόρασε περί τα 260.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην καρδιά της ερήμου με σκοπό να μετατρέψει το τίποτα σε «έξυπνη πόλη». | eyrc.com

Από μία άποψη –την πολιτική, βέβαια–, όντως «το’ χει το μέρος»: ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας Στιβ Σίσολακ άναψε το πράσινο φως στη βιομηχανία της Big Tech να πειραματιστεί στις ερήμους της Πολιτείας σε συνθήκες απόλυτης αυτονομίας, δημιουργώντας «αυτοδιαχειριζόμενες» ζώνες καινοτομίας με έμφαση στη ρομποτική, στη νέα ενέργεια (ΑΠΕ) και γενικά σε διάφορα προωθημένα πεδία.

Ετσι ο Κροίσος Τζέφρι Μπερνς, διευθύνων σύμβουλος της Blockchains, αγόρασε περί τα 260.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην καρδιά της ερήμου με σκοπό να μετατρέψει το τίποτα σε «έξυπνη πόλη» όπου τα πάντα θα καθορίζονται από την τεχνολογία blockchain η οποία εισήγαγε το Bitcoin.

Ο ιδρυτής και CEO της Blockchains Τζέφρι Μπερνς (Blockchains)

Εκεί θα δημιουργηθεί ένα είδος πειραματικής κοινότητας που θα διαθέτει σπίτια, σχολεία, εμπορικές λειτουργίες, κ.λπ. Στο θέμα αυτό αφιέρωσαν την προσοχή τους τόσο η Daily Mail όσο και οι New York Times.

Το μεγαλόπνοο έργο θα ξεκινήσει το 2022. Κατά το πρότζεκτ του Μπερνς, τα πάντα εκεί θα συνδεθούν μεταξύ τους για να διευκολύνουν τους διαμένοντες που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain. Η επιτυχής κατάληξη του πειράματος θα συνιστά επανάσταση όσον αφορά την έννοια του αστικού χώρου.

Στην «έξυπνη πόλη» του Μπερνς όλοι οι κάτοικοι θα έχουν ένα αναγνωριστικό βασισμένο σε blockchain, ώστε να μπορούν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές, να ψηφίζουν, να αποθηκεύουν data και οτιδήποτε άλλο, χωρίς να χρειάζεται διαμεσολάβηση της Πολιτείας ή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Μπερνς κατέστησε τα σχέδιά του περισσότερο κατανοητά, αφού μίλησε για «τεχνολογικό πάρκο» εντός του οποίου θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ εταιρειών του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και εταιρειών άλλων ψηφιακών κλάδων.

Το σχέδιο για τη μελλοντική «έξυπνη πόλη» του Τζέφρι Μπερνς, όπως εμφανίζεται στο σάιτ της εταιρείας Blockchains (Blockchains)

Η ερμηνεία που έδωσαν τα διεθνή Μέσα είναι πιο πλατιά: «Η Νεβάδα θα επιτρέψει στους γίγαντες της τεχνολογίας να δημιουργήσουν τις δικές τους κυβερνήσεις για να επιβάλουν φόρους, να σχηματίσουν δικά τους εκπαιδευτικά και δικαστικά συστήματα, με στόχο να δελεάσουν τις επιχειρήσεις» έγραψε η Daily Mail.

Μάλιστα το βρετανικό Μέσο σημείωσε ότι οι «τεχνολογικές ζώνες καινοτομίας» της Νεβάδα «θα επιτρέψουν σε εταιρείες με μεγάλες εκτάσεις γης ακόμη και τη δυνατότητα επιβολής φόρων».

 

«Ολα αυτά τα φαντάστηκα πριν από χρόνια, όταν η ουτοπία φαινόταν μακρινή υπόθεση. Την είχα τοποθετήσει 600 χρόνια από τώρα, στο μέλλον. Σήμερα όμως δεν φαίνεται τόσο μακρινή» – αυτά έγραφε προπολεμικά ο Αλντους Χάξλεϊ στο εμβληματικό μυθιστόρημα «Brave new world» («Θαυμαστός καινούργιος κόσμος») με το οποίο ήθελε να καταγγείλει σαν απάνθρωπα τα όρια και τα αδιέξοδα του κόσμου που γέννησε η Βιομηχανική Επανάσταση. Ιδέα, βέβαια, δεν είχε για την κατάργηση του παλιού κόσμου από την ψηφιακή εποχή.