Μπράιν Μέι, Βαγγέλης Παπαθανασίου και Will.i.am: τρεις καλλιτέχνες που έχουν γράψει μουσική και τραγούδια για διαστημικές αποστολές |
Θέματα

Τα soundtracks του Διαστήματος

Ο Μπράιαν Μέι των Queen έγραψε το τραγούδι για την ιστορική αποστολή New Horizons που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος. Δεν είναι ο μόνος... Σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν συνθέσει μουσικές που «συνόδεψαν» τα διαστημικά εγχειρήματα της ανθρωπότητας
Protagon Team

Την Πρωτοχρονιά ο ανθρώπινος πολιτισμός κατέγραψε ένα ακόμη επίτευγμα. Το σκάφος New Horizons της NASA πλησίασε την Εσχατη Θούλη, το πιο μακρινό διαστημικό σώμα όπου έχει φτάσει ποτέ ανθρώπινο δημιούργημα, συνέλεξε πλήθος δεδομένων από αυτό και συνεχίζει την πορεία του στα πέρατα του ηλιακού συστήματος.

Ενα από τα ενδιαφέροντα παραλειπόμενα των όσων ακολούθησαν την ανακοίνωση ότι το σκάφος έφτασε στην Εσχατη Θούλη ήταν ότι ενεργό μέλος της αποστολής τα τελευταία χρόνια είναι ο Μπράιαν Μέι. Ο κιθαρίστας των Queen είναι αστροφυσικός και η NASA του είχε ζητήσει να μπει στην ομάδα της αποστολής όταν το New Horizons που ξεκίνησε από την Γη το 2006 έφτασε πριν από τρία χρόνια στον Πλούτωνα. Ο Μέι ασχολήθηκε με την επεξεργασία των εικόνων και άλλων δεδομένων που έστειλε στην Γη το σκάφος από τον Πλούτωνα. Η NASA του ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι για την ιστορική προσέγγιση του New Horizons στην Εσχατη Θούλη και ο βρετανός μουσικός ανταποκρίθηκε θετικά. Εγραψε ένα τραγούδι το οποίο πήρε μάλιστα την μορφή βίντεοκλιπ.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ένας σπουδαίος καλλιτέχνης συνδέει το όνομα του με μουσική και στίχους που έχουν αναφορά σε όσα υπάρχουν και όσα συμβαίνουν μακριά από την Γη. Υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν πάρει έμπνευση από τον διαστημικό μας περίγυρο και οι μουσικές τους θα μπορούσαν να συνοδέψουν διαστημικές αποστολές.

Ενα επίκαιρο παράδειγμα θα ήταν οι Pink Floyd και το εμβληματικό «The Dark Side of the Moon» που θα μπορούσε να είχε επιλέξει η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας για να «συνοδέψει» την αποστολή Chang’e 4 το σκάφος της οποίας προσεδαφίστηκε με επιτυχία λίγες ώρες μετά την Πρωτοχρονιά στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και άρχισε να συλλέγει δεδομένα και να στέλνει εικόνες.

Είναι η πρώτη φορά που ανθρώπινο δημιούργημα ακουμπάει το έδαφος της αθέατης πλευράς της Σελήνης και την εξερευνά. Αν και αποκαλείται «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης, η πλευρά που λόγω της τροχιάς του φυσικού μας δορυφόρου δεν είναι ποτέ ορατή από την Γη δέχεται το ηλιακό φως. O νοτιοαφρικανικής καταγωγής αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ, που έχει θέσει με την διαστημική του εταιρεία στόχο να πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη πενταετία μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, εκτόξευσε πέρυσι για διαφημιστικούς λόγους ένα αυτοκίνητο Tesla Roadster στο Διάστημα με προορισμό τον Αρη. Από τα ηχεία του αυτοκινήτου το οποίο οδηγεί μια… κούκλα-αστροναύτης ακούγεται συνέχεια το θρυλικό «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπάουι και δημιουργήθηκε το σχετικό βίντεοκλιπ.

Τα original soundtracks

Ομως έχει γραφτεί και πρωτότυπη μουσική αποκλειστικά για διαστημικές αποστολές. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Ο παγκοσμίου φήμης και βραβευμένος με Οσκαρ έλληνας συνθέτης έχει δηλώσει ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα παιδικά του χρόνια. Ο Vangelis (όπως είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο) έγραψε για πρώτη φορά… διαστημική μουσική στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για την τηλεοπτική σειρά «Cosmos: A Personal Voyage» του φημισμένου αστρονόμου και κοσμολόγου Καρλ Σέιγκαν που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο «Μυθωδία» στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε το 1993 αλλά η δισκογραφική εταιρεία του Παπαθανασίου θέλησε να την συνδέσει με την διαστημική αποστολή της NASA «2001: Οδύσσεια στον Άρη» και έτσι η «Μυθωδία» κυκλοφόρησε το 2001. Η παράσταση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός ήταν φαντασμαγορική και στη διάρκεια της προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ. Επίσης συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο ίδιος ο συνθέτης χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε πρωτότυπη μουσική για την αποστολή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ηταν και αυτή μια ιστορική αποστολή και ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα. Για πρώτη φορά ένα σκάφος κυνήγησε ένα κομήτη, τον πλησίασε, τέθηκε σε τροχιά γύρω του και άρχισε να τον μελετά ενώ έστειλε πάνω σε αυτόν και μια διαστημοσυσκευή για να συλλέξει δείγματα και να τραβήξει εικόνες.

Ο Vangelis συνεργάστηκε εκ νέου με την NASA γράφοντας μουσική για την αποστολή Juno, το σκάφος της οποίας βρίσκεται στον Δία από το καλοκαίρι του 2016 και τον εξερευνά από κοντινή απόσταση. Ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το Διάστημα η Διεθνής Αστρονομική Ένωση το 1995 έδωσε το όνομά του Βαγγέλη Παπαθανασίου στον Αστεροειδή 6354 που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Αρη και τον Δία. Πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

O διάσημος αμερικανός συνθέτης και μουσικός παραγωγός Γουίλιαμ Ανταμς που είναι ευρύτερα γνωστός ως Will.i.am έγραψε ένα τραγούδι για την αποστολή Curiosity της NASA στον Αρη

Ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA προσεδαφίστηκε στον Αρη το 2012. Το ρομπότ «κουβαλούσε» μαζί του το τραγούδι το οποίο μετέδωσε στην Γη και έγραψε ιστορία αφού είναι το πρώτο τραγούδι που φτάνει και ακούγεται στη Γη από το Διάστημα.