Καθώς η τεχνολογική εξέλιξη είναι αλματώδης και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καιρός είναι να σκεφθούμε τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την ένταξη των ρομπότ στην αγορά εργασίας.
Εντός της δεκαετίας -το αργότερο- θα χρειαστούμε ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο νόμων που θα αφορά τα δικαιώματα των ενταγμένων στην παραγωγή και στις υπηρεσίες μηχανών, γράφει στο cnbc ο Αντριου Τζέι Σέρμαν.
Και αυτό διότι το (μυθιστορηματικό, κάποτε) μέλλον έγινε κιόλας… παρελθόν: έως το 2025 τα νοήμονα μηχανήματα θα εκτελούν τις μισές από τις εργασίες του ανθρώπου, κάτι που σημαίνει ότι τα εργαζόμενα ρομπότ πρέπει να διέπονται από νόμους όπως ακριβώς και οι εργαζόμενοι άνθρωποι.
Μάλιστα δεκάδες αμερικανικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών αλλά και βιομηχανίες (όπως οι DHL, Google, Panasonic, κ.ά.) έχουν ήδη εντάξει στο εργατικό δυναμικό τους τέτοια έξυπνα μηχανήματα.
Σκεφθείτε, γράφει ο Σέρμαν, ότι είναι θέμα χρόνου τα ρομπότ να νιώσουν την ανθρώπινη αντιπάθεια ή έχθρα που τώρα την αντιμετωπίζουν μεν, χωρίς να την αντιλαμβάνονται δε. Ε, κάποτε, πολύ σύντομα δηλαδή, θα την αντιλαμβάνονται. Και οι όποιες επιθετικές κατά του μηχανήματος ανθρώπινες πράξεις, οι οποίες σήμερα δεν έχουν καμία νομική συνέπεια, τότε θα έχουν, αφού τα μηχανήματα θα έχουν αποκτήσει προστατευόμενα από την εργατική νομοθεσία δικαιώματα.
Και αν το ρομπότ «κάψει φλάντζα»;
Υπάρχει και η αντίθετη οπτική: πώς θα προστατευθεί ο άνθρωπος στον χώρο εργασίας του από ένα ρομπότ το οποίο θα «κάψει φλάντζα» και θα εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά; Και σε τέτοια περίπτωση, εκτροπής του προγραμματισμού του στην ατραπό του μισανθρωπισμού, τι θα συμβεί; Μήπως θα διωχθεί ο προγραμματιστής του;
Και πάλι, τι θα αντιμετωπίσει το νοήμον μηχάνημα αν, λόγου χάρη, παρενοχλήσει σεξουαλικά έναν συνάδελφο, άνθρωπο ή μη; Η βία ή η μισαλλοδοξία κατά των ρομπότ θα γίνει ανεκτή τότε; Μήπως έτσι θα επηρεαστεί η παραγωγικότητα των έξυπνων μηχανημάτων; Πώς θα αντιδράσουν τα ρομπότ με τη σειρά τους στην ανθρώπινη βία ή στην κακομεταχείριση; Τάχα τα ρομπότ θα προστατεύονται από συνδικάτα; Και τα λοιπά και τα λοιπά φοβερά και τρομερά ερωτήματα.
Αν η κοινωνία μας επιθυμεί την ειρηνική συνεργασία και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων και των ρομπότ, πρέπει αμέσως να αναλάβει δράση αναμορφώνοντας το νομικό πλαίσιο της εργασίας, λέει ο Σέρμαν. Αυτή η αναμόρφωση δεν είναι υπόθεση του μαέλλοντος, αλλά επιτακτική ανάγκη του παρόντος.