Τα νέα drones πετούν κοντά στο έδαφος χωρίς να σκοντάφτουν σε εμπόδια και ακολουθούν ανθρώπους χωρίς να αποσπούν την προσοχή | Shutterstock
Θέματα

Νέα (ευφυέστατα) drones: Χαρτογραφούν, παρακολουθούν, δεν τα βλέπει κανείς

Σμήνη από εναέρια ρομπότ που μπορούν να πλοηγηθούν σε πυκνά δάση, να προσπερνούν εμπόδια και να παρακολουθούν ανθρώπους χωρίς να γίνονται αντιληπτά, είναι η τελευταία λέξη της κινεζικής, τεχνολογικής μόδας
Protagon Team

Η Κίνα δεν παράγει μόνο… κορονοιό, αλλά και εξελιγμένα τεχνολογικά γκάτζετ που μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά πεδία της επιστήμης και γενικότερα της έρευνας. Το τελευταίο επίτευγμα των Κινέζων είναι  drones που μπορούν να πετάξουν μαζικά σε όλα τα ύψη, ακόμη και πολύ χαμηλά στο έδαφος χωρίς να σκοντάφτουν σε εμπόδια. Τα εναέρια αυτά ρομπότ έχουν υψηλό δείκτη (τεχνολογικής) ευφυίας, μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ακόμη και να παρακολουθήσουν ανθρώπους χωρίς να φαίνονται. Ναι, ακούγεται ανησυχητικό το τελευταίο, αλλά μάλλον είναι μόνον ένα μικρό, αναγκαίο κακό, μπροστά στα άλλα, πολλά καλά που μπορούν να κάνουν.

Τα σμήνη των drones, όπως δείχνει και το βίντεο που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο Zhejiang (και αναδημοσιεύει το New Scientist), κινούνται με ευστροφία γύρω από εμπόδια, χαρτογραφώντας το περιβάλλον τους και κάνουν ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε ένα πυκνό δάσος από μπαμπού, χωρίς να προσκρούουν στα φυτά ή μεταξύ τους. Οι ερευνητές μάς δείχνουν στα πλάνα τους τα ελαφριά ρομπότ να κινούνται με χάρη, στα κενά ανάμεσα στους κορμούς, πετώντας πάνω από ανώμαλο έδαφος, αποφεύγοντας με τον «χορό» τους, ζιζάνια και μπλεγμένα κλαδιά. Το σμήνος κατάφερε να αποφύγει ακόμη και κινούμενα αντικείμενα -όπως ανθρώπους που περπατούσαν μέσα στο χωράφι τους- και ήταν σε θέση να επαναπροσανατολιστεί γρήγορα.

Το σύστημα λειτουργεί μέσω ενός αλγόριθμου που συγκρατεί δεδομένα από τις κάμερες των drones, χαρτογραφώντας το περιβάλλον σε πραγματικό χρόνο. Ο αλγόριθμος συνδυάζει την αποφυγή σύγκρουσης, την αποτελεσματικότητα πτήσης και τον συντονισμό του σμήνους για να ενημερώνει το σχέδιο πτήσης κάθε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Επειδή δεν χρειάζεται σήμα GPS για να εντοπιστεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου δεν μπορούν να «δουν» οι δορυφόροι, όπως βαθιές σπηλιές, αδιαπέραστα δάση ή ακόμη και άλλους πλανήτες.

Το κινεζικό αυτό επίτευγμα θα μπορούσε να συνεισφέρει και στη μελέτη της άγριας ζωής σε απροσπέλαστα μέρη ή στον εντοπισμό επιζώντων μετά από καταστροφές, σε σημεία που είναι συχνά δύσκολα στην προσέγγιση, ακόμη στην αναζήτηση φυγάδων σε απρόσιτα μέρη.

Τα συστήματα πτήσης πολλαπλών ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά σε ταινίες, ως σύμβολο της μελλοντικής τεχνολογίας και παρέχοντας έμπνευση για τους επιστήμονες. Στις ταινίες Alien και Prometheus το 2012, οι αστροναύτες απελευθέρωσαν αρκετές μικρο-αερομεταφερόμενες μονάδες για να εξερευνήσουν ένα άγνωστο εξωγήινο πλοίο και στην ταινία Ender’s Game του 2013, είδαμε σμήνη από drones να περιβάλλουν ένα διαστημόπλοιο, σχηματίζοντας μια ασπίδα προστασίας από επίθεση εξωγήινων. Πολλές πόλεις – όπως παρουσιάζονται στο The Fifth Element (1997) και στο Minority Report (2002) – δείχνουν εναέρια κυκλοφορία από ρομπότ, ανάμεσα σε ουρανοξύστες.

Στο περιοδικό Science Robotics, οι κινέζοι ερευνητές είπαν ότι η ικανότητα πλοήγησης και ο συντονισμός των σμηνών σε αυτές τις ταινίες έχει εμπνεύσει πολλούς επιστήμονες. Σχολιάζοντας την έρευνα, η Enrica Soria, του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη, δήλωσε: «Αυτή η εργασία αποτελεί μεγάλη συμβολή στην κοινότητα της ρομποτικής και ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή των drones σε σμήνη, πέρα από το περιορισμένο περιβάλλον ενός εργαστηρίου, όχι μόνο για εξερεύνηση σε δάση, αλλά και για μια σειρά αποστολών, κρίσιμων για την ασφάλεια σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα, όπως αστικές περιοχές με ανθρώπους και κτίρια».