Η Just Eat έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από τις κοτομπουκιές τεχνητού κρέατος που δημιούργησε και θα βρίσκονται από εδώ και πέρα στο μενού ενός εστιατορίου στη Σιγκαπούρη | Just Eat
Θέματα

Κοτομπουκιές… εργαστηρίου σε μενού εστιατορίου!

Εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την υπηρεσία τροφίμων της Σιγκαπούρης, το αίτημα καταστήματος να έχει στο μενού του ένα πιάτο που περιέχει... τεχνητό κοτόπουλο. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την παραγωγή κρέατος που θα είναι ίσως λιγότερο νόστιμο, αλλά πιο φιλικό προς το περιβάλλον
Protagon Team

Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια μεθόδους δημιουργίας κρέατος μέσα στα εργαστήρια. Η παραγωγή τεχνητού κρέατος προωθείται ως μια λύση φιλική προς το περιβάλλον, αφού περιορίζονται αξιοσημείωτα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα, τόσο από τη διαδικασία εκτροφής ζώων όσο και από τη διαδικασία παραγωγής των διαφόρων προϊόντων κρέατος. Θα περιοριστεί επίσης τεράστια σπατάλη φυσικών πόρων (γης και νερού) για την εκτροφή ζώων.

Ενα ακόμα πλεονέκτημα της κατανάλωσης τεχνητού κρέατος είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται ορμόνες και φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά) στην παραγωγή τους, όπως συμβαίνει στην εκτροφή οικόσιτων ζώων, άρα είναι πολύ πιο υγιεινό για τον άνθρωπο. Επιπλέον, η παραγωγή τεχνητού κρέατος μπορεί να αποτελέσει μια λύση στην προσπάθεια να τραφούν πληθυσμοί στον πλανήτη που για διαφόρους λόγους λιμοκτονούν.

Ομως, μέχρι σήμερα οι μέθοδοι παρασκευής τεχνητού κρέατος δεν επιτρέπουν τη μαζική παραγωγή του, οπότε η τιμή του είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Στα εργαστήρια έχει επιτευχθεί η παραγωγή τεχνητού κρέατος όλων των ειδών, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να παραχθούν μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης δεν έχει επιτευχθεί καλή «αντιγραφή» στην υφή και τη γεύση. Παρόλα αυτά, το μέλλον φαίνεται ότι ανήκει στο τεχνητό κρέας, από τη στιγμή που είναι φιλικό στο περιβάλλον και το κόστος του θα γίνει σημαντικά μικρότερο από εκείνο του κρέατος των ζώων (Shutterstock)

Επίσης, κανένα από τα εργαστηριακά είδη κρέατος δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προσεγγίσει σε ικανοποιητικό επίπεδο την υφή και την γεύση του φυσικού κρέατος. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ποντάρουν στο ότι οι επιστήμονες θα καταφέρουν σύντομα να βρουν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγή και να βελτιώσουν τη γεύση του. Για αυτό και έχουν ιδρυθεί πολλές εταιρείες δημιουργίας τεχνητού κρέατος, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η τράπεζα και η ευκαιρία

Oπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, για πρώτη φορά δόθηκε επισήμως άδεια να πωληθεί στα καταστήματα τεχνητό κρέας, εξέλιξη που χαιρετίζεται ως ορόσημο για το μέλλον αυτής της καινούργιας βιομηχανίας τροφίμων.

Το κρέας αυτό θα πωλείται σε ένα εστιατόριο στη Σιγκαπούρη. Πρόκειται για μικρές μερίδες κοτόπουλου που φέρουν την υπογραφή της αμερικανικής εταιρείας Eat Just. Τα κύτταρα του κρέατος παράγονται σε βιοαντιδραστήρα 1.200 λίτρων και στη συνέχεια εμφυτεύονται σε αυτά φυτικά συστατικά. Τα αρχικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία λαμβάνονται από μια τράπεζα κυττάρων και δεν προέρχονται από ζώα που έχουν θανατωθεί, αλλά από βιοψίες οι οποίες δεν τους στερούν τη ζωή.

Οι τεχνητές κοτομπουκιές πήραν έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης, αφού ακολουθούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας που υπάρχουν στη χώρα. Λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων που μπορεί να παραγάγει η εταιρεία, οι κοτομπουκιές της θα διατίθενται προς το παρόν μόνο σε ένα εστιατόριο. Η τιμή των πιάτων με το τεχνητό κοτόπουλο θα είναι υψηλότερη από αυτά με το… συμβατικό, αλλά η εταιρεία υποστηρίζει πως όταν η παραγωγή αυξηθεί, η τιμή του θα είναι ανταγωνιστική.

«Πιστεύω ότι η έγκριση αυτή είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα στη βιομηχανία τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες. Ανοιξε μια πόρτα και είναι στο χέρι των εταιρειών του δικού μας χώρου να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Ελπίζω αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει στο κοντινό μέλλον σε μια εποχή που η κατανάλωση κρέατος δεν θα απαιτεί καμία θανάτωση ζώου ή αποψίλωση δασών για δημιουργία λιβαδιών» δηλώνει ο Τζος Τέτρικ, στέλεχος της Eat Just.

Η εκτροφή ζώων για το κρέας τους απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης, και μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας προκαλώντας οικολογική καταστροφή στον πλανήτη
Οι αριθμοί

Υπολογίζεται ότι καθημερινά εξοντώνονται περίπου 130 εκατ. κοτόπουλα και περίπου 4 εκατ. χοίροι για το κρέας τους. Στο σύνολο των θηλαστικών στον πλανήτη το 60% είναι οικόσιτα ζώα, 36% άνθρωποι και μόλις 4% άγρια ζώα. Για να μπορεί να υπάρξει παραγωγή τεχνητού κρέατος που να προσφέρει ποσότητες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες μιας χώρας θα πρέπει να κατασκευαστούν βιοαντιδραστήρες δεκάδων χιλιάδων λίτρων.

Μελέτη της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών AT Kearney που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο προβλέπει ότι σε 20 χρόνια η πλειονότητα του κρέατος που θα καταναλώνει η ανθρωπότητα δεν θα προέρχεται από ζώα που έχουν εξοντωθεί για αυτό τον σκοπό. Τις εξελίξεις στον τομέα του τεχνητού κρέατος φαίνεται ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη η βιομηχανία τροφίμων αφού δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης κρέατος παγκοσμίως, η Tyson και η Cargill, έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε εταιρείες ανάπτυξης τεχνητού κρέατος.