Και ιπτάμενη βοήθεια για τυφλούς

Το πρωτότυπο drone για τυφλούς διαθέτει δύο κάμερες: Η μία ακολουθεί τις γραμμές του στίβου και η δεύτερη εστιάζεται σε ένα σημείο στην μπλούζα του αθλητή...

Αίαντας Αρτεμάκης

Έχετε δει σίγουρα κάπου ένα drone να πετάει. Το πρώτο επαγγελματικό που είδα από κοντά ήταν φέτος το καλοκαίρι στις συναυλίες του Rockwave. Μοιάζει με ελικοπτεράκι στην πιο φουτουριστική μορφή του καθώς διαθέτει τέσσερις ή και περισσότερους έλικες. Κάποια είναι εξοπλισμένα ακόμα και με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, τόσο για να καταγράφουν όσο και για να βλέπει ο χειριστής τους, που τα κατευθύνει. Όσο ανεβαίνουμε στην τιμή, τόσο πληθαίνουν οι δυνατότητές τους.

Ένα από τα γνωστά «θέματα» των drones είναι ο θόρυβος που κάνουν. Γι' αυτόν τον λόγο ακόμα και η NASA προσπαθεί να τα κάνει πιο αθόρυβα. Ο Eelke Folmer, καθηγητής Computer Science και επικεφαλής του εργαστηρίου Human Plus του Πανεπιστημίου της Νεβάδας, στο Ρένο, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Χρησιμοποιεί τον θόρυβο του δικού του πρωτότυπου drone, για να καθοδηγεί τυφλούς συνανθρώπους μας που θέλουν να μπορούν να αθληθούν χωρίς την ανάγκη καθοδηγητή που βλέπει. Η ομάδα του Eelke Folmer δημιούργησε ένα σύστημα που επιτρέπει σε ένα drone να καθοδηγήσει με τον ήχο του έναν τυφλό για παράδειγμα στο τερέν ενός στίβου. Αυτό τουλάχιστον είναι ο στόχος

Το πρωτότυπο drone για τυφλούς διαθέτει δύο κάμερες: Η μία ακολουθεί τις γραμμές του στίβου και η δεύτερη εστιάζεται σε ένα σημείο στην μπλούζα του αθλητή. Πετάει στο ύψος των ματιών του αθλητή και περίπου τρία μέτρα μπροστά του. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθεί τις κινήσεις του καθώς και την ταχύτητά του. Αν ο αθλητής αυξήσει ή μειώσει τον ρυθμό του, το ίδιο κάνει και το drone. Ο σκελετός του πρωτότυπου αυτού καθοδηγητή είναι φτιαγμένος από μαλακά υλικά, τύπου αφρού, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο τραυματισμού αν κάποιος βρεθεί στην πορεία του.

Προς το παρόν, το πρωτότυπο drone του καθηγητή Eelke Folmer έχει δοκιμαστεί σε κλειστό χώρο και έχει επαληθευτεί ότι μπορεί να ακολουθεί ευθείες γραμμές. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλει να συνεχίσει τις δοκιμές στον εξωτερικό χώρο του πανεπιστημίου. Δυστυχώς για εκείνον βρίσκεται πολύ κοντά στο πολιτειακό αεροδρόμιο και οι κανονισμοί απαγορεύουν την εκεί πτήση drones. Κάτι που προσπαθεί να ξεπεράσει και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους. Ο ίδιος μάλιστα δεν κρύβει την ανησυχία του, «Δεν είμαι σίγουρος πώς θα λειτουργήσει έξω ακολουθώντας μια πραγματικά οβάλ διαδρομή. Κάποια στιγμή θα πρέπει να στρίψει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Eelke Folmer είναι, επίσης, ο δημιουργός ηλεκτρονικών παιχνιδιών για άτομα με περιορισμένη ή καθόλου όραση. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Wii της Nintendo δημιούργησε τρία παιχνίδια άσκησης και τα προσφέρει δωρεάν μέσα από την σελίδα του (http://vifit.org).

Φανταστείτε ότι αυτή είναι μονάχα η αρχή. Με την πάροδο του χρόνου και όσο θα τοποθετούνται κεφάλαια στην έρευνα, τόσες περισσότερες εφαρμογές θα βρίσκουμε. Δημιουργίες όπως αυτή του καθηγητή Eelke Folmer θα δώσουν άλλο ένα μικρό κομμάτι συμμετοχής σε άτομα αποκλεισμένα από κοινές για τους υπόλοιπους δραστηριότητες της ζωής.  

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη