Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούν να εκτελούν σε χρόνο dt εργασίες που οι ισχυρότεροι σημερινοί υπολογιστές χρειάζονται κυριολεκτικά μια αιωνιότητα για να πετύχουν | Shutterstock
Θέματα

Η Κίνα δηλώνει ότι απέκτησε «κβαντική υπεροχή»

Επιστήμονες του ασιατικού γίγαντα ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν υπολογιστή που εκτελεί επεξεργασίες 100 τρισ. φορές ταχύτερα από ότι το κάνουν οι σημερινοί υπερ-υπολογιστές. Τον Ψυχρό Πόλεμο διαδέχεται ο… κβαντικός
Protagon Team

Πριν από λίγες ημέρες το ρομπότ που έστειλε στη Σελήνη η Κίνα για να συλλέξει δείγματα του εδάφους του φυσικού μας δορυφόρου ξεδίπλωσε εκεί την σημαία της χώρας. Μια κίνηση που θέλησε να δείξει ότι είναι πλέον ισότιμος παίκτης στην διαστημική εξερεύνηση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τώρα η Κίνα υποστηρίζει ότι πήρε κεφάλι στην κούρσα για την δημιουργία κβαντικών υπολογιστών η παρουσία των οποίων συνδέεται με ασύλληπτη πρόοδο στον ανθρώπινο πολιτισμό. Παράλληλα οι κάτοχοι κβαντικών υπολογιστών θα έχουν ισχύ και κυριαρχία στο παγκόσμιο στερέωμα παρόμοια με εκείνη που απέκτησαν οι πυρηνικές δυνάμεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως και μεγαλύτερη…

Ο όρος «κβαντική υπεροχή» επινοήθηκε το 2012 από τον καθηγητή Τζον Πρέσκιλ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (CalΤech) για να περιγράψει το σημείο πέρα από το οποίο οι κβαντικοί υπολογιστές αρχίζουν να κάνουν πράγματα που οι συμβατικοί υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των υπερυπολογιστών, δεν μπορούν. Το τελευταίο διάστημα ο όρος κβαντική υπεροχή τείνει να αντικατασταθεί από τον όρο «κβαντικό πλεονέκτημα» χωρίς φυσικά να αλλάζει κάτι στην ουσία της έννοιας.

Οι κβαντικοί υπολογιστές αναμένεται να φέρουν επανάσταση σε τομείς όπως η βιολογία, η χημεία, η κρυπτογραφία και η τεχνολογία υλικών. Αν και οι ειδικοί λένε ότι, στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον, δεν φαίνεται ορατή η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κβαντικού υπολογιστή, εντούτοις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, start-ups αλλά και ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων έχουν ριχτεί στην μάχη της ανάπτυξης κβαντικών συστημάτων.

O κβαντικός υπολογιστής της IBM. Οι υπερδυνάμεις του 21ου αιώνα θα καταγράφονται όχι από την στρατιωτική αλλά την… κβαντική τους ισχύ. Η μάχη για τους κβαντικούς υπολογιστές έχει ήδη ξεκινήσει

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί είτε μεμονωμένοι επεξεργαστές είτε πιο ολοκληρωμένα υπολογιστικά συστήματα που οι κατασκευαστές τους δηλώνουν ότι είναι κβαντικά. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις αμφισβητήθηκε βάσιμα η «ταυτότητα» τους ως κβαντικά ενώ κάποια άλλα χαρακτηρίζονται ως πολύ πρωτόλειες μορφές ενός κβαντικού μηχανισμού.

Το φως

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της πόλης Χεφέι στην κεντρική Κίνα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» υποστηρίζουν ότι κατασκεύασαν έναν κβαντικό υπολογιστή που μπορεί να εκτελεί επεξεργασίες 100 τρισ. φορές ταχύτερα από ό,τι το κάνουν οι σημερινοί υπερ-υπολογιστές! Το κβαντικό σύστημα των κινέζων ερευνητών εκτελεί επεξεργασίες δέκα δισ. φορές ταχύτερα από το κβαντικό σύστημα που παρουσίασε το 2019 η Google. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσο το σύστημα της Google ανήκει στην κατηγορία των κβαντικών συστημάτων ή είναι απλά μια πιο προηγμένη μορφή ενός συμβατικού υπολογιστή .

Το κινεζικό κβαντικό σύστημα χρησιμοποιεί μια μέθοδο φωτονικής (με ακτίνες φωτός λέιζερ) για να γίνουν οι κβαντικοί υπολογισμοί. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές με την μέθοδο τους κατάφεραν να πετύχουν σε διάστημα 60 δευτερολέπτων επεξεργασίες που ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο θα χρειαζόταν 100 εκατ. έτη για να πετύχει.

Σε δημοσίευμα της η Telegraph αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση δημιουργεί ένα Εθνικό Εργαστήριο Κβαντικών Επιστημών με αρχικό προϋπολογισμό δέκα δισ. δολαρίων το οποίο θα αποτελέσει το στρατηγείο του… κβαντικού πολέμου που αναμένεται να ξεσπάσει τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλοι αντίπαλοι

Microsoft

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα έχει δηλώσει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές αποτελούν έναν από τους τρεις βασικούς τομείς έρευνας της εταιρείας μαζί με την επαυξημένη πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη

IBM

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για την δημιουργία κβαντικών υπολογιστών.

Google

Η μητρική εταιρεία του γίγαντα των διαδικτυακών υπηρεσιών έχει εισέλθει δυναμικά στην έρευνα για την δημιουργία κβαντικών υπολογιστών και συνεργάζεται για αυτόν τον σκοπό με την NASA και την Αμερικανική Πανεπιστημιακή Ένωση Διαστημικής Έρευνας.

Intel

Ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέας των επεξεργαστών υπολογιστών έχει επενδύσει στην έρευνα κατασκευής κβαντικών υπολογιστών που θα βασίζονται σε εξαρτήματα πυριτίου.

Alibaba

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας αποφάσισε το 2019 να επενδύσει στην δημιουργία ενός κβαντικού τσιπ και μάλιστα έχει θέσει ως στόχο αυτό να συμβεί μέχρι το 2022.