Protagon A περίοδος

Google Science Fair 2015

Η Google, η LEGO Education, το National Geographic, το Scientific American και το Virgin Galactic, προσκαλούν όλους τους νέους να δοκιμάσουν κάτι φιλόδοξο μέσα από την παρατήρηση και τον πειραματισμό. 

Αίαντας Αρτεμάκης

Το πέμπτο ετήσιο Google Science Fair περιμένει τις συμμετοχές των Ελλήνων μαθητών, ηλικίας 13-18 χρόνων, έως τις 18 Μαΐου. Η Google, η LEGO Education, το National Geographic, το Scientific American και το Virgin Galactic, προσκαλούν όλους τους νέους να δοκιμάσουν κάτι φιλόδοξο μέσα από την παρατήρηση και τον πειραματισμό. Οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν μέσω διαδικτύου τα έργα τους από ποικίλους επιστημονικούς τομείς. Οι κατηγορίες του διαγωνισμού περιλαμβάνουν Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, Γη & Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Εφευρέσεις & Καινοτομία, Ηλεκτρισμός & Ηλεκτρονικά, Ρομποτική, Βιολογία, Χημεία, Φυσική, Κοινωνικές Επιστήμες, Ενέργεια & Διάστημα, Αστροφυσική, Επιστήμη Υπολογιστών, Μαθηματικά. Τα έπαθλα είναι υποτροφίες, σχολικές επιχορηγήσεις και εκπαιδευτικά ταξίδια, καθώς και μια ξενάγηση στο διαστημόπλοιο της Virgin Galactic μεταξύ άλλων. Δείτε τι μας είπε ο Claudio Monteverde, Corporate Communications & Public Affairs Manager, Italy & Greece.

Ποιος είναι ο στόχος του Google Science Fair;

Claudio Monteverde: Η Google ιδρύθηκε μέσα από τον πειραματισμό και με το Google Science Fair, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε την επιστημονική εξερεύνηση στους νέους, να γιορτάσουμε το επιστημονικό ταλέντο, να δημιουργήσουμε επιστημονικά πρότυπα και να ενώσουμε τους μαθητές σε όλο τον κόσμο στην αναζήτηση για μάθηση.

Σε ποιους απευθύνεται και ποια τα φετινά βραβεία στο Google Science Fair;

C.M.: Tο science fair αφορά μαθητές ηλικίας 13-18 ετών από όλο τον κόσμο. Οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακά τα σχέδια τους μέχρι τις 18 Μαΐου, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, από τη βιολογία μέχρι την επιστήμη των υπολογιστών και την ανθρωπολογία. Τα βραβεία είναι 100.000 δολάρια σε υποτροφίες και μαθήματα από το Scientific American και τη Google, ένα οδοιπορικό του National Geographic στα νησιά Γκαλαπάγκος, την ευκαιρία να επισκεφθούν τους σχεδιαστές της LEGO στην έδρα τους στη Δανία, καθώς και την ευκαιρία να περιηγηθούν με το νέο διαστημόπλοιο της Virgin Galactic στο Mojave Air and Spaceport. Φέτος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα βραβείο για να αναγνωρίσουμε έναν εκπαιδευτικό που εμπνέει, καθώς και το βραβείο Community Impact Award, τιμώντας ένα έργο που αντιμετωπίζει μια πρόκληση στον περιβαλλοντικό τομέα ή στον τομέα της υγείας.

Ποια είναι τα νέα βραβεία του φετινού Google Science Fair;

C.M.: Το Google Science Fair έχει γίνει ο μεγαλύτερος διαδικτυακός διαγωνισμός επιστήμης στον κόσμο. Το 2014, λάβαμε χιλιάδες συμμετοχές, από περισσότερες από 90 χώρες.

Είχαμε μερικά νέα στοιχεία στον φετινό διαγωνισμό:

• The Computer Science Award – θα δοθεί σε ένα έργο που ευνοεί την καινοτομία και την αριστεία στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών.

• Local Award Winners – μαθητές των οποίων τα έργα τους έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα σχετικά με την κοινότητά τους, θα τιμηθούν σε επιλεγμένες τοποθεσίες παγκοσμίως.

Έχουμε επίσης προσθέσει, πρόσφατα ένα νέο βραβείο για τον εκπαιδευτικό που εμπνέει περισσότερο.

Ποιοι είναι οι εθνικοί φιναλίστ που θα μας εκπροσωπήσουν;

C.M.: Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου 2015 και η υποβολή αιτήσεων θα κλείσει στις 18 Μαΐου 2015, άρα είναι πολύ νωρίς για να το ξέρουμε, αλλά ελπίζουμε ότι οι μαθητές θα εκμεταλλευτούν πλήρως την ευκαιρία συμμετοχής! Οι περιφερειακοί φιναλίστ θα ανακοινωθούν αργότερα, τον Ιούλιο, ενώ οι 20 φιναλίστ, τον Αύγουστο.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι νικητές;

C.M.: Όλες οι υποβολές κρίνονται σύμφωνα με τα κριτήρια που κοινοποιούμε στην ιστοσελίδα μας.

Σε γενικές γραμμές, κατά το πρώτο στάδιο, οι κριτές θα επικεντρωθούν σε ό,τι υποβάλουν οι μαθητές ως μέρος του έργου τους. Αυτή είναι η ευκαιρία τους για να αναδείξουν την καλύτερη δουλειά τους. Προτείνουμε στους μαθητές να μη βιαστούν και να εξετάσουν το έργο τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συμβουλές και τα κριτήρια που αναφέρονται παρακάτω.

Τα έργα που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στον πρώτο γύρο, θα επανεξεταστούν προσεκτικά πριν ανακοινώσουμε τα έργα των 90 περιφερειακών φιναλίστ. Από την ομάδα αυτών, οι κριτές θα επιλέξουν τους φιναλίστ με τα 20 κορυφαία έργα από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μας συναντήσουν στο Mountain View της Καλιφόρνια ώστε να διαγωνιστούν για το Μεγάλο Βραβείο.

Συμπληρωματικά, στα βασικά στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου (ερώτηση, υπόθεση, η έρευνα, το συμπέρασμα, κ.λπ.), οι κριτές θα συνυπολογίσουν παράγοντες όπως το πάθος των μαθητών για την επιστήμη και αν έχουν ισχυρούς λόγους για την υποβολή του συγκεκριμένου έργου.

 

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη