Με μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η Nestlé αναγγέλλει ότι επεκτείνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο τροφίμων της, που παράγονται από φυτικές πρώτες ύλες με δύο νέες «συναρπαστικές», όπως τις χαρακτηρίζει, καινοτομίες, τις γαρίδες και τα αβγά φυτικής προέλευσης.
Η Nestlé, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα των τροφίμων, έχει δεσμευτεί να προσφέρει μια ποικιλία φυτικών τροφίμων και ποτών, που συμπληρώνουν την καθημερινή διατροφή, και είναι καλά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Oπως αναφέρουν οι Financial Times, χάρη στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του κόσμου διεθνώς, η πωλήσεις χορτοφαγικών και vegan προϊόντων της Nestlé ξεπερνούν το 1 δισ. ελβετικών φράγκων ετησίως.
Τα φυτικά «αυγά» προσφέρουν μια θρεπτική, νόστιμη εναλλακτική λύση στα συμβατικά αβγά, η οποία είναι βιώσιμη και φιλική προς τα ζώα, αναφέρει η Nestlé. Το προϊόν κυκλοφορεί με το όνομα Garden Gourmet vEGGie, είναι vegan, περιέχει πρωτεΐνη σόγιας και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και στην Ευρώπη έχει τη σήμανση Nutri-Score A (H διατροφική ετικέτα Nutri-Score αποτυπώνει την συνολική θρεπτική αξία τροφίμων και ποτών σε μια κλίμακα πέντε χρωμάτων και γραμμάτων. Και το Α – σκούρο πράσινο αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα).
Τα vEGGie μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως τα πραγματικά αυγά σε ένα ευρύ φάσμα συνταγών, από ομελέτες και τηγανίτες μέχρι κέικ και μπισκότα.
Με το Garden Gourmet Vrimp η Nestlé διευρύνει το μενού των θαλασσινών της. Πρόκειται για vegan γαρίδες που κυκλοφορούν στην Ευρώπη με σήμανση Nutri-Score B ανοικτό πράσινο, φτιαγμένες από φύκια, μπιζέλια και ρίζα konjac (γλυκομανάννη). Εχουν την αυθεντική υφή και γεύση της γαρίδας, είναι πηγή ινών και είναι ιδανικές για σαλάτες, ενώ μπορούν επίσης να γίνουν τηγανητές, ψητές και να χρησιμοποιηθούν σε πιάτα ζυμαρικών και σε πίτσες.
Οι φυτικές γαρίδες και τα φυτικά αβγά είναι τα πιο πρόσφατα φυτικά προϊόντα διατροφής σε ένα μεγάλο μενού, που περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις σε συμβατικά προϊόντα διατροφής, με vegan κοτόπουλα, μπέργκερ και φιλέτα από σόγια, λουκάνικα, τον τόνο Vuna και το γάλα Wunda από μπιζέλια (κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα).
Οπως δήλωσε ο Στέφαν Πάλτσερ, διευθύνων σύμβουλος Τεχνολογίας της Nestlé: «Οι νέες εναλλακτικές λύσεις με γαρίδες και αυγά έχουν αυθεντική υφή και γεύση, καθώς και ευνοϊκό θρεπτικό προφίλ, που τις καθιστά καλά υποκατάστατα των ζωικών ειδών. Η μακροχρόνια εξειδίκευσή μας στις φυτικές, πρωτεϊνικές και διατροφικές επιστήμες επέτρεψε στις ερευνητικές ομάδες μας να αναπτύξουν αυτές τις μεγάλες καινοτομίες σε λιγότερο από ένα χρόνο. Και καθώς μιλάμε, προετοιμάζουν ήδη το επόμενο κύμα προϊόντων φυτικής προέλευσης που πρόκειται να λανσαριστούν».
Πράγματι η Nestlé -μαζί με άλλες πολυεθνικές και start-ups στο πεδίο της παραγωγής εργαστηριακών τροφίμων- έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να καταλάβουν ένα μερίδιο της αγοράς vegan ειδών διατροφής που συνεχώς μεγαλώνει.
Τα προϊόντα Vrimp και vEGGie αναπτύχθηκαν από ειδικούς R&D (Ερευνας & Ανάπτυξης) στα κέντρα Nestlé Research της Nestlé στην Ελβετία και στο ειδικό Κέντρο R&D τροφίμων στη Γερμανία και κατ’ αρχάς πρόκειται να εισαχθούν δοκιμαστικά σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων στην Ελβετία και τη Γερμανία.