Οσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την επιφάνεια της θάλασσας και κατεβαίνουμε προς τα κάτω οι ακτίνες του Ηλιου «σβήνουν» και αρχίζει να επικρατεί ένας ολοένα και πιο ψυχρός και σκοτεινός κόσμος. Σε αυτές τις υψηλών πιέσεων, κρύες και χωρίς ορατότητα περιοχές ζουν πολλά θαλάσσια πλάσματα τα οποία για να καταφέρουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες έχουν αναπτύξει διαφόρων ειδών εντυπωσιακές ικανότητες αλλά και ανατομικά χαρακτηριστικά.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian, ερευνητές του Monterey Bay Aquarium Research Institute στη Καλιφόρνια κατάφεραν με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βαθυσκάφους να καταγράψουν για πρώτη φορά εικόνες ενός από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα των ανήλιαγων περιοχών των ωκεανών.
Σε βάθη 600-800 μέτρων από την επιφάνεια του νερού ζει ένα παράξενο στην όψη ψάρι η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «Macropinna microstoma» αλλά είναι περισσότερο γνωστό ως ψάρι barreleye.
Το κεφάλι του barreleye μοιάζει με μια φυσαλίδα και καλύπτεται από μια λεπτή διάφανη μεμβράνη που είναι γεμάτη με ένα κρυστάλλινο διαυγές υγρό. Τα μάτια του έχουν σωληνοειδές σχήμα και διαθέτουν φωτεινούς πράσινους φακούς που είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο φως με τρόπο τέτοιο ώστε να αντιλαμβάνεται την κίνηση κάποιου όντος που μπορεί να αποτελέσει θήραμα του.
Το barreleye έχει ως βασική πηγή τροφής τις μέδουσες και η διάφανη μεμβράνη του κεφαλιού του λειτουργεί όπως φαίνεται εκτός των άλλων και ως ένα είδος ασπίδας από τα τσιμπήματα των μεδουσών έτσι ώστε το ψάρι να τις κυνηγά χωρίς να ενοχλείται. To ψάρι όμως τρέφεται και με μικρά οστρακοειδή και σινοφώρα που είναι ένα είδος υδρόζωων.
Τα μάτια των νεκρών barreleye έδειχναν ότι είναι στραμμένα να κοιτάζουν προς τα πάνω κάτι που προβλημάτιζε τους ειδικούς αφού, αν αυτό ίσχυε, σήμαινε ότι δεν έχουν οπτική επαφή ανάμεσα στα άλλα με το στόμα τους και άρα μπορεί να μην βλέπουν κάποιες φορές τι μπορεί να τρώνε.
Ομως ο εντοπισμός και καταγραφή του barreleye από το βαθυσκάφος αποκάλυψε μια ακόμη εντυπωσιακή ικανότητα του. Τα μάτια του ψαριού περιστρέφονται με τρόπο τέτοιο ώστε να εντοπίζουν το θήραμα τους καθώς αυτό κινείται μέσα στο νερό μέχρι την στιγμή που θα φτάσει μπροστά από το στόμα τους για να το αρπάξουν.