Ενα τσουνάμι κινούμενο με ταχύτητα παρόμοια με εκείνη ενός επιβατηγού αεροσκάφους φέρεται ως υπεύθυνο για το τέλος των δεινοσαύρων |
Θέματα

Ερευνα: Ενα «mega-τσουνάμι» εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ο γιγάντιος αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη προκάλεσε ένα πλανητικό τσουνάμι ύψους περίπου δύο χλμ., το οποίο και ευθύνεται για την εξόντωση των προϊστορικών ερπετών
Protagon Team

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι πριν από 66 εκατ. έτη, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η χερσόνησος του Γιουκατάν, στο Μεξικό, έπεσε ένας αστεροειδής διαμέτρου 10-14 χλμ. Η τρομακτική σύγκρουση του γιγάντιου διαστημικού βράχου με την επιφάνεια της Γης προκάλεσε διαφόρων ειδών καταστροφικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το 80% της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων, που κυριαρχούσαν για περίπου 170 εκατ. έτη στον πλανήτη μας.

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά σημεία στην ιστορία της Γης, αφού η απώλειά τους άνοιξε τον δρόμο στην άνθηση και κυριαρχία των θηλαστικών ζώων με τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του ανθρώπου. Για αυτόν τον λόγο πραγματοποιούνται συνεχείς μελέτες όσον αφορά στην πτώση του αστεροειδούς και όσων συνέβησαν στη συνέχεια.

Κάποιες μελέτες είχαν υποδείξει την πρόκληση ενός ή και περισσότερων μεγάλων τσουνάμι από την πτώση του αστεροειδούς.

Διεθνής ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε απλώς ένα ή και περισσότερα μεγάλα τσουνάμι, αλλά ένα «μεγκατσουνάμι», που χτύπησε συνολικά όλες τις περιοχές του πλανήτη.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post (https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2022/10/19/tsunami-dinosaur-meteor-extinction-waves/), η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι το πλανητικό αυτό τσουνάμι είχε ύψος άνω του 1,6 χλμ. «Ηταν ένα παγκόσμιο τσουνάμι. Όλος ο πλανήτης το είδε να έρχεται κατά πάνω του», αναφέρει η Μόλι Ρέιντζ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ, υπεύθυνη επικοινωνίας της ερευνητικής ομάδας. Οπως είναι ευνόητο, εάν υπήρξε ένα τέτοιο τσουνάμι, οι δεινόσαυροι δεν πέθαναν από διάφορες παρενέργειες της πτώσης του αστεροειδούς σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά έπεσαν αμέσως όλοι θύματα πνιγμού.

Γραφιστική απεικόνιση του τσουνάμι, ύψους 1,5 χλμ., που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του αστεροειδούς (Foxweather)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δέκα λεπτά μετά την πτώση του αστεροειδούς σχηματίστηκε το κολοσσιαίο αυτό τσουνάμι και άρχισε να κινείται με ταχύτητα παρόμοια με εκείνη ενός επιβατηγού αεροσκάφους. Αναφέρουν επίσης ότι το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την πτώση του αστεροειδούς είχε ενέργεια 30 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του τεράστιου τσουνάμι που δημιουργήθηκε από τον υποθαλάσσιο σεισμό στα ανοικτά της Σουμάτρα το 2004 και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 300.000 ανθρώπων.