Ολοι κατά βάθος ανησυχούμε όταν αναλογιζόμαστε την καταστρεπτική ισχύ των όπλων που ο άνθρωπος «έχει στη διάθεσή του» για πόλεμο – είτε τα όπλα είναι συμβατικά είτε πυρηνικά. Επίσης, όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος έκρηξης παγκοσμίου πολέμου δεν είναι υπόθεση του Χόλιγουντ.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι τα επιτελεία των μεγάλων δυνάμεων (αλλά και των περιφερειακών) δεν αρκούνται στον «κολοφώνα» των πυρηνικών και ότι πλέον αναζητούν «έξυπνες λύσεις» περιορισμού του εύρους του ολέθρου. Πάντως μία ολλανδική οργάνωση προειδοποιεί την ανθρωπότητα ότι κινδυνεύει από την παρόξυνση των εξοπλισμών σε επίπεδο φονικών μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη και αυτόβουλη κίνηση.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Pax, διακηρυγμένων φιλειρηνικών στόχων, μας πληροφορεί ότι ναι μεν «τα αυτόνομα όπλα ή ρομπότ-δολοφόνοι, μηχανήματα που επιτίθενται χωρίς ανθρώπινο έλεγχο» προσώρας «δεν υπάρχουν», ωστόσο «οι τεχνολογικές εξελίξεις προχωρούν πολύ γρήγορα». Η Pax έχει κηρύξει «εκστρατεία για την ακύρωση» των όποιων πρότζεκτ κατασκευής ρομπότ-δολοφόνων και «εργάζεται για την απαγόρευση των αυτόνομων όπλων».
Σε σχετικό δημοσίευμά του το Quartz γράφει ότι η έκθεση της Pax αναφέρεται σε σχεδιασμούς τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων, ανεξάρτητων από τον «άμεσο ανθρώπινο έλεγχο».
Επτά στρατοί ετοιμάζονται
Κατά τα καταγγελλόμενα, ενοχοποιούνται επτά χώρες: οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα. Η ΜΚΟ καλεί τη διεθνή κοινότητα «να καθορίσει σαφώς τα όρια στο νέο διεθνές δίκαιο, με σκοπό την αποτροπή της ανάπτυξης ρομπότ-δολοφόνων».
Τα «έξυπνα όπλα» σχεδιάζονται στις ΗΠΑ για να εφαρμοστούν σε χερσαία πολεμικά οχήματα – και επ’ αυτού ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Μπέρκλεϊ Στούαρτ Ράσελ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι πιστεύει πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει ένα κρίσιμο κομμάτι της εν εξελίξει στρατιωτικής ικανότητας της χώρας». Οι Ρώσοι επικεντρώνονται στη «δημιουργία στρατιωτικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών υποστήριξης». Οι Ισραηλινοί δουλεύουν πάνω σε ένα «πυροβόλο που ανιχνεύει αυτόνομα τους στόχους και στη συνέχεια κλειδώνει τον στόχο και επιτίθεται γρήγορα και θανατηφόρα».
Η πρώην στρατιωτική αναλύτρια της CIA Σίντι Οτις είπε στο Quartz ότι οι ιδιωτικές εταιρείες οπλικών συστημάτων «θα προχωρήσουν όσο το επιτρέπει ο νόμος» και με στόχο το κέρδος τους. «Αν νομίζουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις κυβερνήσεις και αν δεν υπάρχει κανένας κανονισμός, θα το κάνουν. Καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος είναι όλο και πιο αυτοματοποιημένος. Τα όπλα προορίζονται να είναι όλο και πιο ‘έξυπνα’, έτσι θα συνεχίσουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».