Στις 18 Φεβρουαρίου ο ρομποτικός εξερευνητής της αποστολής Perseverance της NASA πάτησε με ασφάλεια το έδαφος του Αρη για μια ιστορική αποστολή. Το ρόβερ θα αναζητήσει ίχνη ζωής, θα πραγματοποιήσει γεωατμοσφαιρικές μελέτες και θα συλλέξει πετρώματα τα οποία θα επιστρέψουν στην Γη με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές.
Εκτός από τα διάφορα όργανα το ρομπότ έχει μαζί του ένα drone που θα πραγματοποιήσει και αυτό αποστολές εξερεύνησης και συλλογής δεδομένων. Είναι η πρώτη φορά που ένα ιπτάμενο αυτόνομο όχημα θα πετάξει σε έναν κόσμο μακριά από την Γη.
Την πρώτη εβδομάδα το ρόβερ είχε καταγράψει 23 χιλιάδες φωτογραφίες από την περιοχή στην οποία βρίσκεται αλλά η NASA είναι αρκετά φειδωλή έχοντας δώσει στην δημοσιότητα ελάχιστες από αυτές.
Ορισμένες από αυτές δείχνουν στιγμιότυπα από την δύσκολη και επικίνδυνη διαδικασία της προσεδάφισης και οι υπόλοιπες είναι εικόνες από τον κρατήρα στον οποίο έχει προσεδαφιστεί το ρόβερ ο οποίος στο μακρινό παρελθόν ήταν γεμάτος νερό και έτσι πιθανώς να είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
Φωτογραφίες: NASA/JPL-Caltech
****
O δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη από το 2006 παρακολουθούσε την διαδικασία προσεδάφισης του ρόβερ και κατέγραφε εικόνες. Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα από την στιγμή που το ρόβερ κατεβαίνει με αλεξίπτωτο προς την επιφάνεια του Αρη. Κάποια στιγμή το αλεξίπτωτο αποσυνδέθηκε από το ρομπότ και την κάθοδο ανέλαβε ο ιπτάμενος γερανός.
****
Ο ιπτάμενος γερανός που μετέφερε με ασφάλεια το ρόβερ από την κάψουλα μέσα στην οποία βρισκόταν στην επιφάνεια του Αρη κατέγραψε την στιγμή που με την βοήθεια των σκοινιών το κατέβασε στο έδαφος.
****
Μια εικόνα από το σημείο του εδάφους πάνω στο οποίο πατά ο μπροστινός τροχός του ρόβερ δείχνει τα κιτρινωπής απόχρωσης πετρώματα που υπάρχουν εκεί. Μέρος της αποστολής του ρομπότ είναι να συλλέξει πετρώματα του Αρη τα οποία θα επιστρέψουν στην Γη για ανάλυση με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.
****
Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που έστειλε από τον Αρη το ρόβερ. Οπως φαίνεται το σημείο που προσεδαφίστηκε είναι ιδιαίτερα ομαλό και άρα θα μπορεί να κινείται με άνεση εκτελώντας χωρίς προβλήματα την πρώτη τουλάχιστον φάση της αποστολής του.
****
Η πρώτη εικόνα που έστειλε το ρόβερ αμέσως μόλις προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Αρη
****
Οι κάμερες του ρομπότ (Navcams) φωτογράφισαν το όργανο PIXL (the Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) το οποίο διαθέτει ένα φασματόμετρο ακτινών Χ και μπορεί να πραγματοποιεί χημικές αναλύσεις στα πετρώματα και το έδαφος του Αρη αναζητώντας ίχνη ζωής.
****
Οι κάμερες Mastcam-Z του ρόβερ είναι σχεδιασμένες για να εστιάζουν και να ζουμάρουν πάνω στο σημείο ή το αντικείμενο που καταγράφουν. Για να αρχίσουν να φωτογραφίζουν έπρεπε πρώτα να περάσουν από την διαδικασία της βαθμονόμησης (καλιμπράρισμα) και έτσι στόχευσαν πάνω σε ένα σημείο του ρόβερ όπου οι επιστήμονες της αποστολής έχουν τοποθετήσει μια παλέτα χρωμάτων για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την διαδικασία.
****
O δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) παρακολούθησε την διαδικασία προσεδάφισης του ρόβερ και κατέγραψε πολλές εικόνες. Σε μια από αυτές καταγράφεται η θέση του ρομπότ (κάτω εικονίδιο), το σημείο που έπεσε το αλεξίπτωτο και η κάψουλα μέσα στην οποία βρισκόταν κατά την διαδικασία καθόδου προς τον πλανήτη (εικονίδιο πάνω αριστερά), ο ιπτάμενος γερανός που κατέβασε με ασφάλεια το ρομπότ στην επιφάνεια του Αρη (εικονίδιο πάνω κέντρο) και η θερμική ασπίδα της κάψουλας (εικονίδιο πάνω δεξιά).
****
Καλλιτεχνική απεικόνιση του drone που μετέφερε μαζί του το ρόβερ. Η NASA ανακοίνωσε ότι το drone επικοινώνησε με το κέντρο ελέγχου, όλα τα όργανα του λειτουργούν σωστά και βρίσκεται στην διαδικασία φόρτισης των μπαταριών του για να ξεκινήσει τις αποστολές του.
****
H NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα που κατέγραψαν οι κάμερες του ρομπότ λίγα λεπτά πριν προσεδαφιστεί. To κόκκινο-μωβ χρώμα στην εικόνα οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάμερες δεν είχαν ακόμη βαθμονομηθεί.
****
Απρόσμενη τροπή πήρε η δημοσίευση μιας φωτογραφίας από την διαδικασία προσεδάφισης του ρόβερ στην οποία εικονίζεται το τεράστιο αλεξίπτωτο που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο στάδιο της καθόδου. Χρήστες του Διαδικτύου παρατήρησαν ότι το μοτίβο κόκκινων και λευκών γραμμών στο εσωτερικό του αλεξίπτωτου αποτελούσε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που είχαν τοποθετήσει τα στελέχη του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL που είχε την ευθύνη της κατασκευής του ρόβερ. Το μήνυμα σύμφωνα με εκείνους που υποστηρίζουν ότι το έλυσαν περιέχει τις συντεταγμένες του JPL στην Καλιφόρνια και το βασικό σλόγκαν του εργαστηρίου «Dare Mighty Things» που σημαίνει «τολμήστε μεγάλα πράγματα».
****
Οι κάμερες του ρόβερ καταγράφουν εικόνες υψηλής ανάλυσης αλλά και από διαφορετικές οπτικές γωνίες γεγονός που επιτρέπει στους ειδικούς να εξετάζουν λεπτομερώς ότι θεωρούν ενδιαφέρον (πέτρωμα, έδαφος, γεωλογική δομή κ.α.) ζουμάροντας πάνω σε αυτό και γενικά πραγματοποιώντας επεξεργασία και μελέτη των εικόνων με τρόπο που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα από οπτικό υλικό στον Αρη.
****
Μια περιοχή βορειοανατολικά από το σημείο που βρίσκεται αυτή την στιγμή το ρόβερ το έδαφος διαθέτει χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν ότι αποτελεί προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας. Το ρόβερ θα κατευθυνθεί εκεί για να συλλέξει και να αναλύσει δείγματα με τους επιστήμονες να ευελπιστούν ότι μπορεί να εντοπίσει διάφορα ευρήματα όπως μεταλλικά στοιχεία που δεν έχουν εντοπισθεί ξανά στον Άρη.
****
Λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση του ρόβερ ο ιπτάμενος γερανός που το οδήγησε με ασφάλεια στην επιφάνεια του Αρη απομακρύνθηκε και κατέπεσε σε άλλη περιοχή του κρατήρα Jezero. Το ρομπότ κατέγραψε την πτώση του γερανού και έστειλε εικόνες από την σκόνη που σηκώθηκε από την σύγκρουση.
Λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση του ρόβερ ο ιπτάμενος γερανός που το οδήγησε με ασφάλεια στην επιφάνεια του Αρη απομακρύνθηκε και κατέπεσε σε άλλη περιοχή του κρατήρα Jezero. Το ρομπότ κατέγραψε την πτώση του γερανού και έστειλε εικόνες από την σκόνη που σηκώθηκε από την σύγκρουση.