Η κουβέντα που γίνεται τα τελευταία χρόνια, με εκπομπές και μαρτυρίες, έφτασε στο ζενίθ της μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη και την έκρηξη άμυνας της κοπελιάς στην Νομική, που έφτασε στα όριά της και πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Μήπως θα ήταν καλύτερα, αντί να πολεμάμε μόνοι μας το τέρας, να μάθουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το κτήνος, πριν να δείξει τα πραγματικά του δόντια; Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα τέρας που μπορεί να σκοτωθεί πριν καν αρχίσει να ζει. Ειδικά αν το θύμα είναι παιδί, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο το νεανικό μυαλό τους τα φουντώνει.
Βήμα πρώτο:
Παραμένουμε ψύχραιμοι. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Σηκωθείτε και κάντε μια βόλτα. Μείνετε μακριά από το μέσο ή από το κοινωνικό δίκτυο όπου συμβαίνει ο εκφοβισμός. Το μόνο που χρειάζεστε είναι χρόνο να σκεφτείτε. Συνήθως οι διαδικτυακοί δυνάστες σας έχουν τα δικά τους προβλήματα και προσπαθούν να νιώσουν καλύτερα ξεσπώντας την επιθετικότητά τους σε σσς. Τίποτα από όσα λένε δεν είναι αληθή.
Βήμα δεύτερο:
Μην απαντήσετε. Αρκετά δύσκολο πράγμα να συγκρατηθούμε, όταν τα νεύρα μας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Εξού και γιατί το πρώτο βήμα μας βοηθάει. Είναι πολύ σημαντικό να μην αρχίσετε συνομιλία με τον θρασύδειλο νταή. Και αυτό γιατί προσπαθεί να σας εξαγριώσει αλλά αυτό που θέλει περισσότερο είναι να ανταποκριθείτε στα σάπια λεγόμενά του. Οπότε η μόνη σωστή κίνηση από μέρους σας είναι να αγνοήσετε τα σχόλια ή τα μηνύματά του.
Βήμα τρίτο:
Συλλογή αποδείξεων. Δεν διαγράφετε ποτέ τα μηνύματα που δείχνουν την προσπάθεια εκφοβισμού που δέχεστε. Πάρτε στιγμιότυπα οθόνης (printscreens). Στον υπολογιστή σας το κάνετε με το κουμπί Printscreen του πληκτρολογίου σας και στη συνέχεια με αντιγραφή στο πρόγραμμα ζωγραφικής των Windows. Αν είστε σε περιβάλλον IOS, πατάτε το κουμπί Command του πληκτρολογίου σας και τον αριθμό 3. Σε ένα κινητό Iphone ή σε Ipad πατάτε το κουμπί κλειδώματος και το κουμπί αρχικής οθόνης μαζί. Σε περιβάλλον Android είτε σε κινητό είτε σε ταμπλέτα, κρατάτε το κουμπί λειτουργίας (power) και το κουμπί μείωσης ήχου την ίδια στιγμή.
Βήμα τέταρτο:
Μιλήστε σε έναν έμπιστο ενήλικα. Υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν και να εξακριβώσουν τα λεγόμενά σας, ότι δηλαδή έχετε πέσει θύμα εκφοβισμού. Αλλά πάντα το να μιλήσουμε σε έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε είναι η καλύτερη πρακτική. Κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε άνετα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσετε αυτόν τον Γολγοθά μόνοι σας. Δεν πρέπει. Η συνομιλία με άτομα που μπορούν να σας στηρίξουν είναι το ίδιο σημαντική με το να σταματήσετε τον διαδικτυακό τραμπούκο. Ανοιχτείτε και θα έχετε περισσότερα «όπλα» αντιμετώπισης της κατάστασης.
Βήμα πέμπτο:
Αποκλείστε τον νταή από όλα τα κοινωνικά δίκτυα ή διαδικτυακά μέρη που συχνάζετε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας. Ακόμα και αν η επίθεση εναντίον σας έχει ξεκινήσει σε ένα μόνο κοινωνικό δίκτυο, είναι απολύτως σημαντικό να μπλοκάρετε τον θύτη και σε όλα όσα χρησιμοποιείτε. Οπότε, αν ασχοληθούν τόσο και σας ακολουθήσουν και σε άλλα διαδικτυακά «λιμάνια», θα καταλάβουν ότι είστε προετοιμασμένος και δεν θέλετε ούτε ανέχεστε τέτοιες συμπεριφορές.
Βήμα έκτο:
Καιρός να ενημερώσετε για την κατάστασή σας. Αφού έχετε μπλοκάρει τον νταή, τον αναφέρετε στους διαχειριστές του κοινωνικού δικτύου όπου δεχτήκατε την επίθεση. Θα ερευνήσουν την αναφορά σας και θα λάβουν μέτρα εναντίον του.
Βήμα έβδομο:
Αντιμετωπίστε τον νταή. Αν είναι κάποιος που γνωρίζετε, είτε από το σχολείο σας είτε από μια ομάδα στην οποία συμμετέχετε, ίσως είναι καλή ιδέα να τον αντιμετωπίσετε. Αρκετοί νταήδες δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν σας πληγώνει. Μην υποθέσετε ότι γνωρίζουν. Απλά ζητήστε τους να σταματήσουν.
Βήμα όγδοο:
Επιπλέον κινήσεις. Αν ακολουθήσατε τα προηγούμενα βήματα και ο νταής συνεχίζει τα μηνύματα και απειλεί την ασφάλειά σας, είναι καιρός να κάνετε κάτι για αυτό. Επικοινωνήστε με το σχολείο, με την ομάδα, με την αστυνομία. Μην διστάσετε να πάρετε επιπλέον μέτρα.
Βήμα ένατο:
Αλλάξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας. Αφού πλέον είστε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, ίσως οι ρυθμίσεις που είχατε δεν σας καλύπτουν. Αλλάξτε τες, έτσι ώστε μόνο οι φίλοι σας να μπορούν και να επικοινωνούν μαζί σας και μόνο αυτοί να μπορούν να δουν τι κάνετε διαδικτυακά.
Βήμα δέκατο:
Κάντε ένα ξεκαθάρισμα στους διαδικτυακούς φίλους σας. Είναι σημαντικό να απομακρύνετε όσους δεν γνωρίζετε, δεν τους έχετε συναντήσει ποτέ ή δεν συμπαθείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτείτε από την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών. Και μια καλή ιδέα είναι να μην δέχεστε αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν ξέρετε ή δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην πραγματική σας ζωή.
Το πιο σημαντικό είναι να το αντιμετωπίσετε. Να μην το αγνοήσετε γιατί αλλιώς το πιο πιθανό είναι να χειροτερέψουν τα πράγματα. Μην φοβάστε να μιλήσετε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Δεν είστε εσείς «ο λάθος». Μιλήστε και αντιμετωπίστε το. Η εξέλιξη θα είναι καλύτερη από το να στρουθοκαμηλίσετε.
*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.