Τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή Νανοϊατρικής Κώστα Κωσταρέλου με τίτλο «Honey, I shrunk the… doctor! Using Nanoscale matter in Medicine: a web of science wonders and ethical dilemmas», («Αγάπη μου… συρρίκνωσα τον γιατρό! Νανοϋλικά και Ιατρική: Ένα πλέγμα από επιστημονικά θαύματα και ηθικά διλήμματα»). Η σμίκρυνση της ύλης έχει επιφέρει θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψή μας για τον κόσμο: σε αυτήν ακριβώς τη δραστική αλλαγή βασίζεται η νανοτεχνολογία και οι εφαρμογές της. Τα νανοϋλικά και η χρήση τους στην ιατρική κυριαρχούν στην επιστημονική φαντασία και τις ταινίες του Χόλιγουντ από τη δεκαετία του ’40. Έκτοτε, ο κινηματογράφος αντικατοπτρίζει συχνότατα τις δυνατότητες μιας τέτοιας τεχνολογίας για την καταπολέμηση ασθενειών. Δείτε τι μας είπε ο Νικόλας Πρωτονοτάριος τόσο για την τρίτη αυτή διάλεξη, όσο και για το γενικότερο εγχείρημά του, The Hub Science.
Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων The Hub Science;
Νικόλας Πρωτονοτάριος: Ήμουν ανέκαθεν σπασίκλας: αγαπώ, νομίζω αθεράπευτα, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Διαβάζω από μικρός με πάθος τα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Η μεγάλη λαχτάρα για τη διοργάνωση popular science ομιλιών γεννήθηκε μόλις διάβασα το «Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά» του Simon Singh και ωρίμασε μόλις μετέφρασα το «1.089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών» του καθηγητή στην Οξφόρδη David Acheson. O David ήταν ο πρώτος μας ομιλητής, «Μαθηματικά, μαγεία και ηλεκτρική κιθάρα». Όταν παρακολούθησα την ομιλία του μαθηματικού Marcus du Sautoy το 2010 βεβαιώθηκα!
Το καλοκαίρι του ’11 συναντήθηκα τυχαία με τον Κωνσταντίνο Πολίτη (από τον πολυχώρο The Hub Events σε ένα πάρτι και συζητήσαμε για την κοινή μας αγάπη για τις επιστημονικές ομιλίες. Κι έτσι, απλά και αβίαστα, γεννήθηκε η ιδέα του «Hub Science». Είναι μία σειρά διαλέξεων για το ευρύ κοινό, με σκοπό να παρουσιάσει με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις επιστήμες και να μυήσει το ακροατήριο στον μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο. Θέλαμε να διασκεδάσουμε το κλισέ «η επιστήμη είναι για τους λίγους» και να το μετατρέψουμε στο «επιστήμη για όλους», χωρίς ελιτισμούς. Η είσοδος στις ομιλίες μας είναι, προφανώς, δωρεάν. Βίντεο από μερικές από αυτές μπορείτε να δείτε εδώ.
Με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι ομιλητές και τα θέματα των διαλέξεων;
Ν.Π.: Με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια! Η ομάδα μας (η οποία έχει πλέον εμπλουτιστεί με την Ελένη Γραμματικοπούλου) ερευνά συνεχώς για ευπροσήγορους ομιλητές και ενδιαφέροντα θέματα με ασυνήθιστες αποχρώσεις και εναλλακτικές πινελιές. Στόχος του Hub Science είναι να δραστηριοποιήσει το κοινό σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών ζητημάτων. Οι ομιλίες αποτελούν εισαγωγικές διαλέξεις πανεπιστημιακού επιπέδου. Δίνουν τη δυνατότητα στο ακροατήριο να έρθει σε επαφή με κορυφαίους πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Σίγουρα η ρητορική δεινότητα είναι το πιο βασικό κριτήριο! Σημαντικότατο κριτήριο αποτελεί επίσης η τάση του εκάστοτε ομιλητή να παρουσιάσει την έρευνά του χωρίς σοβαροφάνεια, με τρόπο άμεσο, μεταδοτικό, ενθουσιώδη και αυθόρμητο. Τα θέματα πολλά: μαθηματικά, βιολογία, γενετική, ψυχιατρική, φυσική, υποθαλάσσια αρχαιολογία, πολιτική επιστήμη, οικονομική επιστήμη, νομική επιστήμη, πληροφορική, θαλάσσια βιολογία κ.ά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην διαφορετική προσέγγιση. Έχουμε φιλοξενήσει μαθηματικά με ηλεκτρική κιθάρα, stand-up mathematics, επιστημονικό θέατρο και σινεμά, επιστημονική συναυλία, μέχρι και διαγωνισμό ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.
Τι θα περιλαμβάνει η διάλεξη της Δευτέρας (22 Δεκεμβρίου), «Honey, I shrunk the doctor! Using Nanoscale matter in Medicine: a web of science wonders and ethical dilemmas»;
Ν.Π.: Μία εισαγωγή στη νανοϊατρική από τον κορυφαίο καθηγητή και επικεφαλής βιοϊατρικών ερευνών του National Graphene Institute, Κώστα Κωσταρέλο. Ο τίτλος της διάλεξης αποτελεί παράφραση του τίτλου της ταινίας «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά». Ο καθηγητής θα παρουσιάσει τις δυνατότητες της εφαρμογής της νανοτεχνολογίας στην ιατρική (ανίχνευση και θεραπεία ασθενειών) αλλά και τους τρόπους ελαχιστοποίησης των σχετικών κινδύνων. Επίσης, θα αναρωτηθεί αν η «χολιγουντοποίηση» των επιστημών ωφελεί τελικά την επικοινωνία με το κοινό.
Οι αντιδράσεις του κοινού ποιες είναι; Από την πρώτη διάλεξη μέχρι σήμερα, τι διαφορές εντοπίζετε;
Ν.Π.: Το Hub Science έχει σημειώσει ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία. Διανύουμε την τέταρτη χρονιά του και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμα! Ο καθηγητής στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας, τιμητικά το χαρακτήρισε «απάντηση στην καφρίλα». Σε πείσμα της συλλογικής κατάθλιψης και της βαρύτατης ατμόσφαιρας των ημερών, έχει δημιουργηθεί μία τάση ενδιαφέροντος για τις επιστήμες. Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος πλέον μας ξέρει, είμαστε εντελώς ανεπιτήδευτοι και το αναγνωρίζει. Παρουσιάζουμε σοβαρότατα ζητήματα με απλότητα (και τονίζω, όχι απλοϊκότητα) μάλλον κάπως πιο ανάλαφρα απ’ ό, τι συνηθίζεται. Σε μια χώρα χωρίς χιούμορ αντιμετωπίζουμε την επιστήμη με εύθυμη διάθεση. Η μεγάλη διαφορά λοιπόν από την πρώτη διάλεξη μέχρι σήμερα είναι σαφέστατα ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μας γνωρίζουν. Αυτό που έχει παραμείνει ίδιο από την αρχή είναι ότι δεν μας έχουν γιουχάρει… μέχρι στιγμής (ελπίζω αυτό να μην αλλάξει)! Προσπαθούμε να φέρνουμε το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο στα μέτρα του καθενός, ζωντανά και όχι στον καναπέ του σπιτιού με οθόνες!
Τι να περιμένουμε από το σας στο μέλλον; Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε;
Ν.Π.: Σίγουρα όχι… Αμφίπολη!
Το πρόγραμμα του 2015 περιλαμβάνει:
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου, «Η μυθοπλασία ως μέθοδος καινοτομίας και έρευνας»
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, Simon Singh, «Τα μαθηματικά των Simpsons»
Πέμπτη 12 Μαρτίου, Colin Wright, «Τα μαθηματικά των ζογκλέρ»
Δευτέρα 30 Μαρτίου, Θεοδόσης Τάσσιος
Τρίτη 21 Απριλίου, Γιώργος Κόλλιας
Ελπίζουμε στο μέλλον να καταφέρουμε να προσδώσουμε ένα αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των παρευρισκομένων μέσα από την επιστήμη, έστω και για μία ώρα το μήνα.
Ποια είναι η άποψη σας για την χολιγουντοποίηση της Επιστήμης;
Ν.Π.: Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη και συχνότατα χαρά! Αν και η επιστημονική φαντασία τείνει να υιοθετηθεί ως φαντασιακή επιστήμη, η εκδίκηση του σπασίκλα είναι δριμύτατη τα τελευταία χρόνια στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, ακόμη και την τηλεόραση. Ο «επιστημονικός ηρωισμός», όπως πολύ εύστοχα τον ονομάζει ένας φίλος μου, δημιουργεί ενίοτε παράλογες εξιδανικεύσεις, αναντίστοιχες με τη ζωή των επιστημόνων. Παρ' όλ' αυτά, οι μεγάλοι μου ήρωες είναι μαθηματικοί και θα τους ήθελα όλους να δώσουν διάλεξη για το Hub Science!
Περισσότερες πληροφορίες:
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Πληροφορίες
τηλ.: 210-3411009, 210-6395458 (Κα Ελένη Γραμματικοπούλου)
email: info@thehubevents.gr,
web: www.thehubevents.gr
facebook: www.facebook.com/events/995925190422206/
*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.
Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη