«Υγρή βαρύτητα, 2013». Εργο του εικαστικού Μίχαελ Νάτζαρ. Στο φινιστρίνι διακρίνεται η Γη | BENRUBI GALLERY

Το ταξίδι στο Διάστημα με τα μάτια ενός… άπειρου εικαστικού

Ο Μίχαελ Νατζάρ οραματίζεται την εποποιία του Διαστήματος μέσα από τα μάτια ενός «ερασιτέχνη». Που είναι διαφορετικά από εκείνα όσων έχουν βρεθεί εκεί ψηλά, που ήταν «επαγγελματίες».
Protagon Team

Εγκατεστημένος για χρόνια στο Βερολίνο, ο 49χρονος εικαστικός Μίχαελ Νάτζαρ, επιχειρεί κάτι δύσκολο. Να περιγράψει μέσα από μια συλλογή του από επεξεργασμένες φωτογραφίες το πώς φαντάζεται τη ζωή του ανθρώπου στο Διάστημα, στο μέλλον.

Οπως αναφέρει η Μαρίζα Φέντεσεν στο Smithsonian, ο Νάτζαρ χρειάστηκε προκειμένου να μαζέψει το επιθυμητό υλικό να κάνει και μια πτήση με το υπερηχητικό MiG 29 Fulcrum. Αντεξε μόλις 50 λεπτά, όπως ο ίδιος είπε. «Εχασα την αίσθηση του χρώματος και σχεδόν λιποθύμησα» περιέγραψε ο άπειρος εικαστικός.

Οι προηγούμενες δουλειές του τον έχουν πάει στις ψηλότερες κορυφές των Ανδεων, στα Ιμαλάια, στα υψηλότερα κτίρια του κόσμου. Ο ίδιος ενδιαφέρεται για καταστάσεις όπου το μυαλό είναι «παρθένο» και δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτή είναι και η κατάσταση που τον εμπνέει.

Τα διαστημικά «σκουπίδια» της ανθρωπότητας

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου θα ξεκινήσει η έκθεσή του «Outer Space» στην γκαλερί Μπενρούμπι στη Νέα Υόρκη. Τα έργα του -επεξεργασμένες φωτογραφίες και βίντεο- εξερευνούν τις νέες εξελίξεις στα διαστημικά ταξίδια. Είτε αυτά είναι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι, είτε φουτουριστικά διαστημικά λιμάνια αλλά και όλα όσα κάνουν τα διαστημικά ταξίδια, μια κοινή εμπειρία.

Μια ματιά στις πρώτες αποικίες στον Αρη

Στο προσωπικό ιστολόγιό του, ο καλλιτέχνης γράφει: «Αφήνοντας τον πλανήτη μας και πετώντας στο Φεγγάρι ή σε άλλους πλανήτες, αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο καταλαβαίνουμε δύο κύριες ερωτήσεις για την ανθρωπότητα. Ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε;».

Αξίζει να πούμε ότι η συλλογή, «Outer Space», που ξεκίνησε το 2011 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, δεν προσπαθεί να τα δείξει όλα ρόδινα. Οι φωτογραφίες του δείχνουν τον σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Γη, από υπολείμματα αποστολών και άλλων ανθρώπινης κατασκευής αντικειμένων. Πιο έντονα βλέπουμε τη μάχη μέσα στον καλλιτέχνη στη φωτογραφία του όπου το SpaceShipTwo της Virgin Galactic κείτεται στην έρημο Μοχάβε, στο σημείο που συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου 2014.

Η άλλη πλευρά της κατάκτησης του Διαστήματος

Ο ίδιος μάλιστα προσδίδει στον εαυτό του έναν διαφορετικό ρόλο. Ως τώρα, περισσότεροι από 530 άνθρωποι έχουν βρεθεί στο Διάστημα. Στο επικείμενο ταξίδι του μακριά από τη βαρύτητα της Γης, θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του ταξιδιού του μέσα από τα μάτια του ερασιτέχνη του Διαστήματος, που είναι διαφορετική από εκείνη όσων έχουν βρεθεί εκεί ψηλά, που ήταν στρατιωτικοί, επιστήμονες ή μηχανικοί. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν περιορισμένο τρόπο αφήγησης του τι ζούνε ενώ οι καλλιτέχνες έχουν διαφορετικά εργαλεία. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να ολοκληρώσει το ταξίδι του και να ακούσουμε τη δική του αφήγηση.

Δείτε ολόκληρωμένη την συλλογή του Μίχαελ Νάτζαρ εδώ.