Oταν ο Ντόναλντ Τραμπ δικαστεί τελικά για την απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, θα βρεθεί ενώπιον μιας οικείας μεν, αμείλικτης δε, δικαστού, αν βέβαια δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του πρώην προέδρου να εξαιρεθεί από την υπόθεσή του.
Η Τάνια Τσάτκαν, περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ που επιλέχθηκε τυχαία για να αναλάβει την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, συνέβαλε καθοριστικά στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τη σύνθεση του κατηγορητηρίου που θα μπορούσε να οδηγήσει τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ στη φυλακή.
Επιπλέον, το 2021, μπλόκαρε την προσπάθεια του Τραμπ να αρνηθεί στο πλαίσιο έρευνας του Κογκρέσου την πρόσβαση σε έγγραφα του από τη θητεία του στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί τότε το αποκαλούμενο executive privilege, δηλαδή το δικαίωμα προέδρων και άλλων αξιωματούχων της εκτελεστικής εξουσίας να μην αποκαλύπτουν ή παράσχουν πληροφορίες σε εκπροσώπους της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, αλλά η Τσάτκαν κατέδειξε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε άρει το εν λόγω δικαίωμα του προκατόχου του.
Η δικαστής είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να πιστεύει «ότι η εκτελεστική του εξουσία υφίσταται στο διηνεκές». Αυτό το προνόμιο υπάρχει «προς όφελος της δημοκρατίας, όχι οποιουδήποτε ατόμου», είχε επισημάνει, προσθέτοντας πως «οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες και (ο Τραμπ) δεν είναι πρόεδρος».
Είναι επίσης γνωστή επειδή καταδίκασε σε βαριές ποινές τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου που συμμετείχαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ έγραψε στη δική του πλατφόρμα: «Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να επωφεληθώ από μια δίκαιη δίκη με τη δικαστή που διορίστηκε σε αυτή τη γελοία υπόθεση της ελευθερίας της έκφρασης και των δίκαιων εκλογών. Ολος ο κόσμος το ξέρει αυτό, όπως και η ίδια. Θα ζητήσουμε αμέσως να εξαιρεθεί αυτή η δικαστής, έχοντας πολύ σοβαρούς λόγους και επίσης (θα ζητηθεί) η αλλαγή της τοποθεσίας (της δίκης), εκτός της πρωτεύουσας» Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.
Στην προκειμένη περίπτωση και όσον αφορά τα νέα τραβήγματα του Τραμπ με τη δικαιοσύνη, τα έγγραφα από τα γραφεία των πιο έμπιστων συμβούλων του τέως αμερικανού προέδρου κατέστησαν η ραχοκοκαλιά των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον του μετά την κοινοποίηση της σχετικής έκθεσης.
Η Τάνια Τσάτκαν, ηλικίας 61 ετών, πρώην βοηθός δημόσιου συνηγόρου υπεράσπισης που διορίστηκε στο δικαστικό σώμα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε η πιο αμείλικτη τιμωρός των εξεγερμένων οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που την 6η Ιανουαρίου του 2021 εισέβαλαν αφηνιασμένοι στο Καπιτώλιο, με στόχο να αποτρέψουν την επικύρωση της επικράτησης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020. Και τα 38 άτομα που καταδικάστηκαν στο δικαστήριό της για ανάμειξη στις ταραχές, τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με βαρύτερες από εκείνες που ζητούσαν οι εισαγγελείς.
«Η χώρα παρακολουθεί για να δει ποιες είναι οι συνέπειες για κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά», είχε επισημάνει τον Οκτώβριο του 2021 κατά τη διάρκεια μιας δίκης. Οσον αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, πέρυσι είχε αναφέρει πως «δεν είναι πατριωτισμός, δεν σημαίνει προασπίζομαι την Αμερική, το να υπερασπίζομαι έναν άνθρωπο – που ξέρει πολύ καλά ότι έχασε – αντί για το σύνταγμα που προσπαθούσε να ανατρέψει». Οπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times σε ρεπορτάζ τους η επιλογή της κατά πάσα πιθανότητα θορύβησε τους δικηγόρους του Τραμπ, οι οποίοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ο πελάτης του δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.
Γεννημένη στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, η Τάνια Τσάτκαν, μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο George Washington ενώ φοίτησε και στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Για πολλούς ανθρώπους φαίνεται πως ανήκω σε πολλές κατηγορίες: μετανάστρια, γυναίκα, μαύρη, ασιάτισσα. Τα προσόντα σας θα υπόκεινται πάντα σε κριτική και πρέπει να αναπτύξετε ισχυρές αντοχές», ανέφερε κάποια στιγμή πέρυσι η αμείλικτη δικαστής. Τώρα αυτές οι αντοχές πρόκειται να δοκιμαστούν σε μία από τις πιο δραματικές και κρίσιμες (για το μέλλον της χώρας και όχι μόνον) δίκες στην ιστορία της Αμερικής.