Το απόγευμα της Τρίτης, το site του FlightRadar 24, ένα από τα δημοφιλέστερα δίκτυα παρακολούθησης των πτήσεων σε πραγματικό χρόνο, κόντεψε να κρασάρει. Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μπει και παρακολουθούσαν την πορεία ενός και μόνο αεροσκάφους: του αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου που μετέφερε τη Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Αλλοι από περιέργεια και άλλοι με αγωνία, ήθελαν να δουν αν τελικά επιβεβαιώνονταν οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων – και οι ευσεβείς πόθοι των πολεμοχαρών: αν η Κίνα επιχειρούσε να αποτρέψει την αμερικανίδα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να φτάσει στο αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο θεωρεί ότι του ανήκει και έτσι θα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία για να να το καταλάβει στρατιωτικά.
Ενα 24ωρο νωρίτερα, όταν είχε διαφανεί πλέον ότι η Πελόζι είχε αποφασίσει τελικά να επισκεφθεί την Ταϊπέι παρά τις απειλές της Κίνας, το κινεζικό καθεστώς πρόβαλε στην κρατική τηλεόραση εικόνες του ισχυρού του όπλου, του υπερηχητικού πυραύλου DF-17 και κινέζους στρατιώτες να ορκίζονται ότι θα πολεμήσουν και θα θάψουν όλους τους εχθρούς της χώρας.
Ομως, όπως σημειώνουν οι λονδρέζικοι Times, την ώρα που το αεροσκάφος που τη μετέφερε απογειωνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό την Ταϊπέι, τα κινεζικά τύμπανα του πολέμου χαμήλωσαν την έντασή τους και το Πεκίνο έριξε τους τόνους. Οι έμπειροι αναλυτές κατάλαβαν ότι η Κίνα δεν είχε καμία πρόθεση ούτε να ρίξει πυραύλους στο αεροπλάνο ούτε καν να παρενοχλήσει την πτήση.
Ενδεχομένως μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, και οι Αμερικανοί έριξαν τους τόνους από την πλευρά τους, καθώς, όπως σημειώνουν οι New York Times, το αεροσκάφος της Πελόζι έκανε μία τρίωρη παράκαμψη για να μην πετάξει πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η κινεζική στρατιωτική παρουσία είναι έντονη, ώστε να μην δώσει την αφορμή για μία εχθρική κίνηση.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των Times στο Πεκίνο, οι αναλυτές, αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις και τα μηνύματα των τελευταίων 24ώρων, προβλέπουν ότι τουλάχιστον για φέτος, το Πεκίνο έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε πολεμική επιχείρηση στα Στενά της Ταϊβάν, αλλά να αρκεστεί σε βαρύγδουπες δηλώσεις και στα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, τα οποία ξεκίνησαν την Πέμπτη.
Πολύ απλά, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και αχρείαστο σε αυτή τη φάση για τον Σι Τζινπίνγκ, γράφουν οι Times. Μπορεί ένας πόλεμος συχνά να ισχυροποιεί τη θέση ενός ηγέτη, αλλά ο Σι δεν έχει αυτή την ανάγκη, έχοντας σίγουρη την επανεκλογή του για τρίτη συνεχή θητεία στο 20ό εθνικό συνέδριο του ΚΚΚ, που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες. Ισα ίσα που μία επίθεση εναντίον της Ταϊβάν τώρα, μπορεί να εκτροχιάσει τις προετοιμασίες για το συνέδριο, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος.
Εκτός αυτού, το Πεκίνο γνωρίζει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ πιο ισχυρές από τις κινεζικές –προς το παρόν, τουλάχιστον.
Εχει όμως και άλλες σοβαρές έγνοιες στο κεφάλι του ο Σι. Η κινεζική οικονομία δεν τα πάει όπως θα ήθελε το Πεκίνο, λόγω της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων Covid, στην οποία εμμένει το καθεστώς 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας. Η ανάπτυξη στο δεύτερο τετράμηνο της χρονιάς ήταν μόλις 0,4%, πολύ κάτω από τον ετήσιο στόχο του 5,5%.
Την περασμένη εβδομάδα, το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος αναθεώρησε τον στόχο για το δεύτερο εξάμηνο, τονίζοντας ότι πλέον αυτός είναι, «να διατηρηθεί η οικονομική τάση σε λογικά όρια» προκειμένου να επιδιωχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην οικονομία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είχε αποδεχθεί το γεγονός ότι κάποιες επαρχίες δεν θα φτάσουν τον ετήσιο στόχο.
Αλλο ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Κίνα δεν θα επιχειρούσε να σταματήσει το αεροσκάφος της Πελόζι, ήταν οι δηλώσεις του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο οποίος ναι μεν καταδίκασε την κίνηση των ΗΠΑ, αλλά δεν αναφέρθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση.
«Κάποιοι αμερικανοί πολιτικοί, για προσωπικό τους ενδιαφέρον, παίζουν με τη φωτιά στο ζήτημα της Ταϊβάν και κάνουν τον εαυτό τους εχθρό των 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων. Δεν θα έχουν καλό τέλος», απείλησε ο Γουάνγκ.
Ακόμα πιο εμφανώς, το Πεκίνο πέρασε το μήνυμά του σε άρθρο που δημοσιοποίησε το κεντρικό γραφείο της Νεολαίας, αποστολή του οποίου είναι να κάνει τους νεαρούς Κινέζους, «πατριώτες». Σε αυτό, η Πελόζι περιγράφεται ως «πιόνι»: «Η αντιπαλότητα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο παιχνίδι σκάκι. Και δεν υπάρχει λόγος να αναποδογυρίσουμε τη σκακιέρα για ένα μόνο πιόνι». Το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη είναι ξεκάθαρο.