Η εργασία από το σπίτι έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες, τις οποίες πρέπει οι εργαζόμενοι να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν | Shutterstock
Θέματα

Τα «συμπτώματα» της τηλεργασίας

Η πρώτη μελέτη για τις παρενέργειες της εργασίας από το σπίτι έχει ευρήματα που δεν προκαλούν μεν έκπληξη, αλλά η επισήμανση τους και με… ερευνητική βούλα κάνει επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων ώστε να γίνει η τηλεργασία όσον το δυνατόν λιγότερο επιβαρυντική για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των εργαζομένων
Protagon Team

Η πανδημία επέβαλε, και μάλιστα με απότομο, χωρίς κανένα προγραμματισμό τρόπο, την αποκαλούμενη «τηλεργασία». Εκατοντάδες εκατoμμύρια εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους και να δουλεύουν από το σπίτι. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να αντιλαμβάνεται ότι η παραμονή σχεδόν όλη την ημέρα στο σπίτι και η επαγγελματική ενασχόληση μέσα στο οικιακό περιβάλλον προκαλεί μια σειρά από περιορισμούς, αλλά και… πειρασμούς που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων.

Έχει όμως το δικό της ενδιαφέρον η καταγραφή των παρενεργειών της τηλεργασίας από τους ειδικούς. Το Ινστιτούτο Εργασιακών Μελετών στη Βρετανία παρακολούθησε την καθημερινότητα 500 ατόμων που εδώ και λίγες εβδομάδες υποχρεώθηκαν λόγω πανδημίας να εργάζονται στο σπίτι τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Business-Live η έρευνα έδειξε ότι όσοι έλαβαν μέρος άρχισαν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από ό,τι συνήθως αλλά και να τρώνε όχι μόνο περισσότερο, αλλά και πιο ανθυγιεινά.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αναφέρουν ότι στο σπίτι εργάζονται πιο εντατικά από ό,τι προηγουμένως, ενώ εμφανίζουν μια σειρά από μυοσκελετικά προβλήματα που δεν είχαν στο παρελθόν, όπως πόνους στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Η έλλειψη σωματικής άσκησης δημιούργησε προβλήματα σε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δήλωσαν επιπλέον ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύπνου και έχουν αυξημένο το αίσθημα της κόπωσης.

Παρουσιάζεται επίσης αυξημένο το αίσθημα το άγχους, τόσο εξαιτίας των νέων συνθηκών εργασίας όσο κυρίως για την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το αν θα βρίσκονται στο πόστο τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ή, ακόμη και αν δεν έχουν χάσει τη θέση τους, πώς θα διαμορφωθούν οι εργασιακές τους σχέσεις με την εταιρεία τους.

«Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα δημιουργούν μια εικόνα του νέου εργατικού δυναμικού που δημιουργείται εντός των σπιτιών. Οι εργαζόμενοι από το σπίτι αντιμετωπίζουν σημαντικές σωματικές και πνευματικές προκλήσεις. Οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για την υγεία και καλή κατάσταση των υπαλλήλων τους, έστω και αν αυτοί εργάζονται στο σπίτι, και υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνει ο Στίβεν Μπίβαν, στέλεχος του Ινστιτούτου Εργασιακών Μελετών.