Θέματα

Τα ρομπότ και τα drones θα μετασχηματίσουν κοινωνία και οικονομία

Η νέα τάση που διαμορφώνεται δείχνει ότι τα ρομπότ και τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα θα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε θέσεις εξειδικευμένης εργασίας αλλά και σε εργασίες υψηλού κινδύνου για τον άνθρωπο
Protagon Team

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, περίπου 85 εκατ. θέσεις εργασίας με εξειδικευμένο αντικείμενο θα μείνουν κενές λόγω έλλειψης προσωπικού, κάτι που  μεταφράζεται σε οικονομικές απώλειες της τάξης των 8,5 τρισ. δολαρίων. Η πλειοψηφία αυτών των θέσεων αφορά τον βιομηχανικό κλάδο και αυτόν των υπηρεσιών, που αποδείχθηκαν ευάλωτοι τομείς στη διάρκεια της πανδημίας. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Robotics & Automation News, τα κενά αυτά ετοιμάζονται να καλύψουν τα κάθε είδους αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα και ρομπότ. Ηδη τα drones επεκτείνουν συνεχώς τη δράση τους, παρέχοντας υπηρεσίες στον τομέα της ασφάλειας, στη μεταφορά φορτίων, στον αγροτικό τομέα, αλλά και σε αποστολές διάσωσης ή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο κοντινό μέλλον, θα μπορούσαν τα drones να χρησιμοποιούνται και σε ένα πλήθος άλλων τομέων, κυρίως εκείνων που παρουσιάζουν δυσκολίες και επικινδυνότητα, όπως ο έλεγχος καλωδίων υψηλής τάσης, έλεγχος γεφυρών και εγκαταστάσεων που έχουν μεγάλο ύψος, έλεγχος και επισκευές στα κύτη των μεγάλων εμπορικών πλοίων.

Η χρήση αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων σε αυτούς τους τομείς έχει πολλά πλεονεκτήματα, αφού θα κάνουν ταχύτερα τους ελέγχους από τους ανθρώπους, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ενώ φυσικά δεν θα κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα καλούνταν να κάνουν τέτοιους ελέγχους.

Τα ρομπότ, από τη δική τους πλευρά, εκτός από την ανάληψη δύσκολων και επικίνδυνων για τους ανθρώπους αποστολών, θα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα από τους περιορισμούς και τα lockdown. Τα ρομπότ μπορούν να εργάζονται ακατάπαυστα, όχι για ώρες ή ημέρες, αλλά για ολόκληρες εβδομάδες, με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ακριβώς αποτελεσματικότητα. Τα ρομπότ και γενικά τα κάθε είδους αυτοματοποιημένα συστήματα αναμένεται να αποτελέσουν επιλογή του βιομηχανικού τομέα τα προσεχή χρόνια.

Για να μπορέσουν, όμως, τόσο τα drones όσο και τα ρομπότ να ανταποκριθούν στους νέους ρόλους τους, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες. Μιλάμε για τεχνολογίες που θα επιτρέπουν σε drones και ρομπότ να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αυτονομία, να πετούν ολοένα και πιο μακριά ή να εργάζονται ολοένα και πιο εντατικά, ενώ παράλληλα θα μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα φορτία ή να παραμένουν συνδεδεμένα συνεχώς με τα δίκτυα παραγωγής. Για να συμβεί αυτό, εξετάζονται όλες οι πιθανές πηγές ενέργειας που θα βοηθούν ρομπότ και drones στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Νέου τύπου μπαταρίες, καλωδιώσεις με ενεργειακά δίκτυα, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το υδρογόνο, είναι μερικές από τις ιδέες που εξετάζονται.

Τα αποτελέσματα αυτής της διεργασίας αναμένεται να γίνουν εμφανή σύντομα οπότε και θα δούμε τα νέας γενιάς drones και ρομπότ που θα τεθούν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.