Ο Βλαντίμιρ Πούτιν νόμιζε ότι θα ξεμπέρδευε μέσα σε λίγες ημέρες με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα γεγονότα όμως, τον διέψευσαν οικτρά.
Εκατόν τρεις ημέρες έχουν περάσει από την ρωσική εισβολή και οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται με μεγάλη σφοδρότητα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι νεκροί σε όλη τη χώρα και από τις δύο πλευρές, είναι χιλιάδες.
Πώς θα εξελιχθεί και πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, κανείς δεν ξέρει. Το BBC παρουσιάζει πέντε πιθανά σενάρια:
1. Πόλεμος φθοράς
Ο πόλεμος μπορεί να συνεχίσει για μήνες, ακόμα και χρόνια. Οι δύο στρατοί κερδίζουν και χάνουν εδάφη σχεδόν καθημερινά και καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.
Ο Πούτιν θεωρεί ότι μπορεί να περιμένει μέχρι η Δύση να «κουραστεί» και να χάσει τον δυναμισμό της έναντι της Ρωσίας.
Η Δύση όμως, προς το παρόν φαίνεται ενωμένη, γράφει το BBC, απέναντι στον ρώσο πρόεδρο και συνεχίζει να στέλνει όπλα στο Κίεβο. Σιγά σιγά, ο πόλεμος φαίνεται να εξελίσσεται σε μία «αιώνια σύγκρουση».
Οπως εκτιμά, μιλώντας στο BBC ο Μικ Ράιαν, απόστρατος αυστραλός στρατηγός, «μικρή είναι η πιθανότητα κάποιας μεγάλης στρατηγικής νίκης από οποιαδήποτε πλευρά, στο άμεσο μέλλον. Κανείς δεν έχει δείξει σημάδια ότι μπορεί να καταφέρει αποφασιστικό χτύπημα σύντομα».
2. Ο Πούτιν ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός
Ο ρώσος πρόεδρος αιφνιδιάζει τη Δύση και τους Ουκρανούς και κηρύσσει μονομερώς κατάπαυση του πυρός, διατρανώνοντας την «νίκη» της Ρωσίας, που απέσπασε τα εδάφη που ήθελε στην ανατολική Ουκρανία.
Μπορεί να ισχυριστεί ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» ολοκληρώθηκε με επιτυχία: η Ρωσία προστάτεψε τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς και εδραίωσε μία χερσαία δίοδο προς την Κριμαία. Ετσι, μπορεί να «πετάξει το μπαλάκι» στους Ουκρανούς που θα βρεθούν υπό διεθνή πίεση να σταματήσουν να πολεμούν και να συνθηκολογήσουν.
«Αυτό το κόλπο μπορεί να το χρησιμοποιήσει η Ρωσία οποιαδήποτε στιγμή ώστε να αναγκαστεί η Ευρώπη να πιέσει την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη της για να επέλθει η ειρήνη», σημείωσε, μιλώντας στο BBC ο Κιρ Γκάιλς, ειδικός στη Ρωσία στη δεξαμενή σκέψης Chatham House.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, η Δύση θα διχαστεί: Παρίσι, Βερολίνο και Ρώμη θα πιέσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνθηκολογήσει, ενώ το αντίθετο θα κάνουν ΗΠΑ, Βρετανία και Ανατολική Ευρώπη, που θέλουν να αποτύχει η ρωσική εισβολή για να διατηρηθεί το διεθνές στάτους κβο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η μονομερής κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία, δεν θα σημάνει απαραίτητα και το τέλος του πολέμου.
3. Αδιέξοδο στο μέτωπο
Μπορεί όμως, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να αποφασίσουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο και να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το BBC.
Οι στρατιώτες τους έχουν εξαντληθεί, τα πυρομαχικά τελειώνουν, οι απώλειες είναι τεράστιες. Το τίμημα που έχουν ήδη πληρώσει σε έμψυχο και άψυχο υλικό οι δύο πλευρές, είναι πολύ μεγάλο. Ισως το Κίεβο αποφασίσει, παρά τα λεγόμενα του Ζελένσκι, να καθήσει ξανά στο τραπέζι. Ομως, αυτό ίσως καθυστερήσει πολλούς μήνες ακόμα, ενώ η Ουκρανία δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Ρωσία. Η οποιαδήποτε συμφωνία θεωρούν ότι δεν θα κρατήσει και οι μάχες θα ξαναρχίσουν.
4. «Νίκη» για την Ουκρανία
Ο ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Είναι όμως δυνατό να συμβεί αυτό; Μπορούν οι Ουκρανοί να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα πίσω από τα σύνορα, εκεί που ήταν πριν την εισβολή;
Ναι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, απαντούν οι αναλυτές. Η Ρωσία ίσως δεν μπορέσει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς και έχει νέες μεγάλες απώλειες. Οι Ουκρανοί μπορεί να αντεπιτεθούν με σφοδρότητα, με τη βοήθεια και των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, που θα τους δώσουν οι Αμερικανοί.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές ανησυχούν ότι ο Πούτιν θα αντιδράσει σπασμωδικά με τη χρήση χημικών όπλων ή ακόμα και πυρηνικών.
«Μου φαίνεται απίθανο να δεχθεί ο Πούτιν μία στρατιωτική ήττα, τη στιγμή που διαθέτει πυρηνικά όπλα», είπε στο BBC ο Νάιλ Φέργκιουσον, από το Kings College του Λονδίνου.
5. «Νίκη» για τη Ρωσία
Πόσο πιθανή είναι τότε, μία ρωσική «νίκη»;
Οι δυτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι παρά τις απώλειές της, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στόχο να καταλάβει το Κίεβο και το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι υπερέχουν σε αριθμούς και η προέλασή τους στο Ντονμπάς μπορεί να «απελευθερώσει» δυνάμεις για να πολεμήσουν σε άλλα σημεία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε τις προάλλες ότι κάθε μέρα σκοτώνονται έως 100 ουκρανοί στρατιώτες και άλλοι 500 τραυματίζονται.
Ο λαός της Ουκρανίας μπορεί να διχαστεί, κάποιοι να θέλουν να τερματίσουν οι εχθροπραξίες με οποιοδήποτε τίμημα και άλλοι να συνεχιστούν. Το ίδιο και οι χώρες της Δύσης.
Ενας δυτικός διπλωμάτης είπε μάλιστα στο BBC ότι η Δύση πρέπει να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικών όπλων στον Ειρηνικό Ωκεανό ως προειδοποίηση στη Ρωσία.
Το μέλλον αυτού του πολέμου παραμένει άγνωστο…