Η 25η Δεκεμβρίου ήταν ημέρα γιορτής όχι μόνο για τους απανταχού χριστιανούς αλλά και για την επιστημονική κοινότητα, αφού έπειτα από αναμονή πολλών ετών εκτοξεύτηκε το James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος. Ομως οι επιτελείς της αποστολής πανηγύρισαν συγκρατημένα, αφού γνώριζαν ότι η εκτόξευση ήταν μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα των πραγμάτων που πρέπει να συμβούν για να καταφέρει τελικά το τηλεσκόπιο να λειτουργήσει. Κατά τη διαδικασία της εκτόξευσης, τα μεγάλα και προηγμένα όργανα και συστήματα του τηλεσκοπίου ήταν «διπλωμένα» και παρέμεναν έτσι τις πρώτες μέρες του ταξιδιού.
Η διαδικασία της εμφάνισης των οργάνων ήταν δύσκολη αλλά και αγχώδης για τα μέλη της αποστολής εξαιτίας του μεγέθους αλλά και της τεχνολογίας αυτών των συστημάτων. Τα τρία συστήματα που έπρεπε να… ξεδιπλωθούν πριν το James Webb φτάσει στον προορισμό του ήταν αυτό της επικοινωνίας με τη Γη, η θερμική ασπίδα του και τα δύο κάτοπτρα.
Η κεραία με την οποία θα επικοινωνεί το τηλεσκόπιο με το κέντρο ελέγχου ήταν αυτή που μπήκε στη θέση της πρώτη με επιτυχία. Ακολούθησαν η πέντε στρωμάτων θερμική ασπίδα και το δευτερεύον μικρό κάτοπτρο. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανάπτυξη του πρωτεύοντος κατόπτρου που έχει διάμετρο 6,5 μέτρα και αποτελείται από 18 επιχρυσωμένα εξάγωνα τμήματα.
Τα μέλη της αποστολής πήραν βαθιά ανάσα μετά και από αυτή την εξέλιξη, αλλά μένουν ακόμη αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρέπει καταρχάς να φτάσει το τηλεσκόπιο στον προορισμό του, ένα σημείο 1,5 εκατ. χλμ. μακριά από τη Γη, κάτι που αναμένεται να γίνει σε λίγες ημέρες. Οταν φτάσει, πρέπει να εγκατασταθεί στη θέση που θα του επιτρέπει να λειτουργεί σωστά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι δοκιμές της λειτουργίας των οργάνων και συστημάτων του, διαδικασία που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει περίπου πέντε μήνες. Αν όλα πάνε καλά, το James Webb θα πραγματοποιήσει την πρώτη έρευνά του κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.