Αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ποια κουνούπια τσιμπούν τον άνθρωπο προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που προκαλεί την έλξη αυτών των εντόμων σε εμάς ώστε να αναπτυχθούν κάποια… αντίμετρα αφού τα τσιμπήματα τους, εκτός τη φαγούρα και τα εξανθήματα, προκαλούν και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή ασθένειες.
Τα αρσενικά κουνούπια είναι φυτοφάγα και τα θηλυκά είναι αυτά που τσιμπάνε με στόχο την απόκτηση αίματος το οποίο χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως στη διαδικασία αναπαραγωγής. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που αναδεικνύουν πτυχές των μηχανισμών που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να εντοπίζουν τους ανθρώπους αλλά και να τους επιτίθενται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι τα κουνούπια είναι περισσότερο… ύπουλα από όσο πιστεύαμε. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχουν αναπτύξει εφεδρικές μεθόδους εντοπισμού των ανθρώπων σε περίπτωση που για κάποιο λόγο οι συμβατικοί τους μηχανισμοί δεν λειτουργούν. Με απλά λόγια, ακόμη και αν καταφέρουμε να βρούμε τρόπο να μπλοκάρουμε τα «ραντάρ» των κουνουπιών εκείνα θα βρουν τρόπο να μας εντοπίσουν και να μας επιτεθούν.
Στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell» αναφέρεται ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο μπλοκάρισμα του μηχανισμού εντοπισμού του ανθρώπου από τα κουνούπια καθώς είναι πολύ πιο περίπλοκος από όσο πιστεύαμε.
Η έρευνα
Γνωρίζουμε ότι τα κουνούπια μπορούν να εντοπίζουν την οσμή του ανθρώπινου σώματος αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αυτούς τους μηχανισμούς εντοπισμού ώστε να παρεμποδιστούν οι επιθέσεις των κουνουπιών και η διάδοση θανατηφόρων ασθενειών όπως η ελονοσία και 0 δάγγειος πυρετός.
Είχε διαπιστωθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι ακόμη και όταν οι ερευνητές θεωρούσαν ότι είχαν καταφέρει να μπλοκάρουν τους μηχανισμούς της όσφρησης των κουνουπιών εκείνα συνέχιζαν απτόητα να εντοπίζουν τον άνθρωπο και να επιτίθενται. Στη νέα μελέτη οι ερευνητές δίνουν μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.
«Είχαμε μεγάλη περιέργεια να εντοπίσουμε τους νευρώνες και γενικότερα τις περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να οσμίζονται τους ανθρώπους. Καθώς αρχίσαμε να ‘σκάβουμε’ ολοένα και πιο βαθιά αντιληφθήκαμε ότι οι μηχανισμοί της όσφρησης των κουνουπιών δεν λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες και αρχές των συστημάτων όσφρησης διαφόρων ειδών που η επιστήμη έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει» αναφέρει η Μάργκο Χερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το «κόλπο» των κουνουπιών
Οι ερευνητές ανέμεναν ότι κάθε οσφρητικός υποδοχέας των κουνουπιών θα επικοινωνούσε με ένα νευρώνα σε μια σχέση ένας προς έναν. Ομως διαπίστωσαν ότι αυτό δεν συμβαίνει. «Ο ίδιος νευρώνας μπορεί να ανταποκρίνεται και να αντιδρά σε διαφορετικές οσμές. Ακόμη λοιπόν και αν αφαιρέσεις ένα υποδοχέα ο νευρώνας με τον οποίο επικοινωνούσε θα συνεχίσει να αντιδρά σε οσμές που εντοπίζουν οι υπόλοιποι υποδοχείς. Με άλλα λόγια τα κουνούπια διαθέτουν εφεδρικό σύστημα» δηλώνει η Μεγκ Γιάνγκερ, εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τα πειράματα τους στο Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός), γνωστό και ως κουνούπι – τίγρης. Το έντομο αυτό προέρχεται από την Αφρική, απαντάται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη και είναι φορέας ασθενειών όπως ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός. Το συγκεκριμένο κουνούπι διαθέτει περί τους 300 χημικούς αισθητήρες στο σύστημα της όσφρησης τους. Αν και οι ερευνητές απενεργοποίησαν τουλάχιστον το ένα τρίτο εξ αυτών το κουνούπι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στον εντοπισμό των ανθρώπων.