Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αρτηριακή πίεση (υπέρταση), ενδέχεται να μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, η ρύθμιση της υπέρτασης, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων και όχι μόνο…
Τώρα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι προστατευτικές δράσεις που έχουν τα αντιυπερτασικά φάρμακα, είναι πολλές περισσότερες, όπως υπογραμμίζει ο Guardian. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φάρμακα αυτά μπορούν να μειώσουν άμεσα τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Στη μεγαλύτερη του είδους της μελέτη, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, παρακολούθησαν περισσότερα από 145.000 άτομα, που συμμετείχαν σε 19 διεθνείς τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, επί περίπου 5 χρόνια.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν μειωθεί η μεγάλη πίεση (συστολική) κατά 5 mmHg, κάτι το οποίο είναι εύκολο να γίνει με τη χορήγηση φαρμάκων για την υπέρταση και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μειώνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 κατά 11%.
Οι ερευνητές έβαλαν επίσης στο μικροσκόπιο την κατηγορία των αντιυπερτασικών φαρμάκων, και διαπίστωσαν ότι οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARBs), είχαν την ισχυρότερη προστατευτική δράση. Και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων μείωσαν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 16%.
Μία άλλη κατηγορία, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, δεν είχαν καμία προφυλακτική δράση για τον διαβήτη, ενώ οι β-αναστολείς και τα θειαζιδικά διουρητικά έκαναν το αντίθετο, δηλαδή αύξαναν τον κίνδυνο για διαβήτη.
Πάντως, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι εάν κάποιος έχει το ιδανικό βάρος και τρέφεται υγιεινά, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να εκδηλώσει διαβήτη τύπου 2, εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις με κληρονομικότητα.
«Αλληλένδετες παθήσεις»
«Ο διαβήτης και η αρτηριακή πίεση, πέραν του ότι είναι δυο σημαντικά και ολοένα αυξανόμενα προβλήματα της δημόσιας υγείας, παράλληλα αυξάνουν και τον κίνδυνο ενός ατόμου να εκδηλώσει μια σειρά από άλλες επιπλοκές υγείας, μεταξύ των οποίων η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για δύο αλληλένδετες παθήσεις, και ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μην εκδηλωθεί και ο διαβήτης», σχολιάζει ο σερ Νιλες Σαμάνι, ιατρικός διευθυντής το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας (BHF).
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας της Υγείας (NIHR) και το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο της Οξφόρδης.