Οι ειδικευόμενοι νευροχειρουργοί θα ενσκήψουν για την πρακτική τους σε ένα ειδικό εφέ-14χρονο αγόρι | flickr
Θέματα

Τα ειδικά εφέ του Χόλιγουντ στην υπηρεσία χειρουργών για επεμβάσεις στον εγκέφαλο

Αμερικανικό νοσοκομείο συνεργάστηκε με την καλύτερη εταιρεία ειδικών εφέ που «πρωταγωνιστούν» σε ταινίες της Εβδομης Τέχνης, με σκοπό να κάνει πιο ρεαλιστική την εκπαίδευση μαθητευόμενων νευροχειρουργών
Protagon Team

Μετά τη βοήθεια του Χόλιγουντ, η εκπαίδευση χειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο δεν θα απέχει καθόλου από την πραγματική εμπειρία σε κάποιο τραπέζι κανονικού χειρουργείου.

Η αγορά πτωμάτων για την εκπαίδευση των μαθητευόμενων χειρουργών αποτελεί μια ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν είναι εύκολο για κάποιο πανεπιστήμιο ή για μια κλινική να αγοράζει συνεχώς νεκρούς -που κανείς δεν έχει αναζητήσει στα νεκροτομεία- προκειμένου να ξέρουν πώς να πιάνουν νυστέρι οι επίδοξοι νευροχειρουργοί.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι ειδικευόμενοι -κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους- να παρακολουθούν συνήθως βίντεο από άλλες χειρουργικές επεμβάσεις σε κρανία και εγκεφάλους, ενώ στη συνέχεια κάνουν την πρακτική τους επάνω σε φρούτα και λαχανικά.

Ομως, είναι εντελώς διαφορετικό το να μαθαίνει κάποιος τα όσα πρέπει να κάνει μέσω βίντεο ή να πραγματοποιεί εικονική χειρουργική επέμβαση σε ένα… κουνουπίδι.

Παρακολουθήστε το βίντεο για να δείτε πώς μοιάζει το μοντέλο και πώς θα το χρησιμοποιούν οι νευροχειρουργοί

Ετσι, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης ήθελαν μια πιο αληθινή εμπειρία. Και στράφηκαν στο Χόλιγουντ, σύμφωνα με το Quartz.

Για την ακρίβεια, συνεργάστηκαν με την -βραβευμένη με βραβείο Emmy- ομάδα ειδικών εφέ «Fractured FX», για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο – να αποδώσουν με ειδική σιλικόνη την αποτύπωση ενός 14χρονου αγοριού. Και το έκαναν. Οσο πιο πραγματικό, όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται.

Αλλωστε, για αυτή την εταιρεία, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της μέσω ειδικών εφέ σε σπουδαίες ταινίες -βλέπε «Watchmen» και «300»– το να φτιάξει ένα τέτοιο ομοίωμα αγοριού δεν ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

«Χρειαζόμασταν αυτή την τεχνογνωσία για να συμπληρώσουμε αυτό που προσπαθούσαμε να πετύχουμε – μια ρεαλιστική προσομοίωση της ίδιας της ζωής», δήλωσε ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης.