Πρόκειται για μια συνήθεια τυπική των αγγλοσαξωνικών λαών η οποία όμως παρατηρείται και στην Ελλάδα: οι γονείς να φιλούνε τα παιδιά τους στο στόμα. Για την πλειονότητα των ανθρώπων η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από έναν τρόπο έκφρασης της στοργής και της αγάπης που τρέφουν οι μητέρες και οι πατέρες για τα τέκνα τους. Για την Σάρλοτ Ρέζνικ, ωστόσο, μία από τις πιο διακριμένες ειδικούς των ΗΠΑ στον τομέα της προσχολικής αγωγής, ένα φιλί στο στόμα αποτελεί σεξουαλικό ερέθισμα και κατ’ επέκταση ενδέχεται να συγχύσει τα μικρά παιδιά.
«Μην φιλάτε τα παιδιά στο στόμα. Πρόκειται για ένα σεξουαλικό ερέθισμα το οποίο μπορεί να τα μπερδέψει», είχε δηλώσει το 2010 η αμερικανίδα ψυχολόγος με αφορμή τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας στην οποία απεικονίζεται ο αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Χάρι Κόνικ Τζούνιορ να φιλάει στο στόμα την 8χρονη κόρη του.
«Εάν αρχίσεις να φιλάς τα παιδιά σου στο στόμα, πότε σταματάς; Εάν η μαμά φιλάει τον μπαμπά στο στόμα και αντίστροφα, τότε τι σημαίνει όταν εγώ, ένα μικρό κορίτσι ή αγόρι, φιλάω τους γονείς μου στο στόμα;», είχε αναφέρει τότε η Σάρλοτ Ρέζνικ, επισημαίνοντας ότι τα φιλιά στο στόμα δεν επιτρέπουν στα παιδιά να αντιληφθούν τη διαφορά που υφίσταται μεταξύ των σχέσεων ανάμεσα σε ενήλικες και των σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους.
«Θα ήταν σαν να λέγαμε ότι προκαλεί σύγχυση και ο θηλασμός», δήλωσε αντικρούοντας τη θεωρία η αυστραλέζα ψυχολόγος Σάλι-Αν ΜακΚόρμακ
Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι δηλώσεις της καθηγήτριας κλινικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας κατέκλυσαν το Διαδίκτυο προκαλώντας την έντονη αντίδραση γονιών αλλά και ειδικών από όλον τον κόσμο.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος μέσω του οποίου ένα φιλί στο στόμα ενός μικρού παιδιού θα μπορούσε να του προκαλέσει σύγχυση», έσπευσε να δηλώσει η Σάλι-Αν ΜακΚόρμακ, ψυχολόγος από την Αυστραλία. «Θα ήταν σαν να λέγαμε ότι προκαλεί σύγχυση και ο θηλασμός. Κάποια άτομα ενδέχεται να δυσκολεύονται να το αποδεχτούν αλλά δεν πρόκειται για μια ενέργεια περισσότερο σεξουαλική από ένα χάδι στην πλάτη ενός μωρού», επισήμανε, καθησυχάζοντας εκατομμύρια γονείς ανά τον κόσμο.
Πάντως την ίδια άποψη φαίνεται πως έχουν και τα μέλη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας καθώς πρόσφατα αποφάνθηκαν πως «αποτελεί μέρος της συναισθηματικής καθησύχασης η παρηγοριά (με αγκαλιές και φιλιά) των μικρών παιδιών όταν αυτά έχουν μόλις αποχωριστεί από τους γονείς τους», απαλλάσσοντας έτσι μια κοινωνική λειτουργό η οποία κατηγορούταν ότι αγκάλιαζε και φιλούσε υπερβολικά τα παιδιά του νηπιαγωγείου όπου εργάζεται.