Περισσότερα από δύο χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και ακόμη δεν έχουν καταγραφεί όλα τα συμπτώματα και τα προβλήματα υγείας που αφήνει στον οργανισμό η νόσηση από κορονοϊό.
Τώρα, επιστήμονες εξετάζουν μια εντελώς απροσδόκητη, όπως τη χαρακτηρίζουν οι New York Times, συνέπεια της λοίμωξης Covid: τη στυτική δυσλειτουργία.
Η σχέση της νόσου με το δυσάρεστο αποτέλεσμα έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα σε εκατοντάδες μελέτες που έχουν κάνει ειδικοί σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, καθώς επίσης στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη και το Ιράν.
Οι εκτιμήσεις, όμως, για την έκταση του προβλήματος είναι διαφορετικές. Σε εργασία που έκαναν ο δρ Ράνζιθ Ράμσαμι, διευθυντής της μονάδας Ουρολογικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στο Ινστιτούτο Ουρολογίας Desai Sethi στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, και η ομάδα του, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας αυξήθηκε κατά 20% σε όσους είχαν αναρρώσει από Covid-19.
Αλλοι ερευνητές έχουν καταλήξει σε πολύ υψηλότερα ποσοστά και πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσει κάποιος στυτική δυσλειτουργία μετά την ανάρρωσή του από λοίμωξη Covid.
«Οι ασθενείς μου ανέφεραν ότι δεν είχαν καλή στύση μετά τη νόσηση. Ομως νόμιζαν ότι ήταν από το στρες για την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, η κατάσταση, όπως φάνηκε τελικά, διαρκούσε περισσότερους από έξι μήνες, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον δεν είχε σχέση με το άγχος που εκδήλωναν», εξηγεί ο δρ Ράμσαμι. Επίσης, στους συγκεκριμένους ασθενείς καταγράφηκε και μικρότερος όγκος σπερματοζωαρίων.
Στο ίδιο πλαίσιο και κατά την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή τους πρώτους μήνες του 2020, ο δρ Εμανουέλε Τζανίνι, καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο «Tor Vergata» της Ρώμης, είχε διαπιστώσει ότι όσοι είχαν μολυνθεί είχαν σχεδόν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με τους άνδρες που δεν είχαν νοσήσει από κορονοϊό.
«Τα δεδομένα από τις μελέτες είναι πολύ ισχυρά και θα πρέπει να ενημερωθούν οι άνδρες, και ειδικά εκείνοι που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μόλυνση στη σεξουαλική υγεία τους», σχολιάζει ο ίδιος.
Αδιαμφισβήτητα εργαστηριακά δεδομένα
Ερευνα που έγινε με ειδικές τομογραφίες και βιοψίες ιστών κατέδειξε ότι ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει τους ιστούς του ανδρικού γεννητικού συστήματος και επίσης ότι μπορεί να παραμείνει εκεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την ανάρρωση και το αρνητικό τεστ.
Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συνδέεται με την απώλεια όσφρησης και γεύσης που βιώνουν αρκετοί ασθενείς με Covid, διότι αυτές οι αισθήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική διέγερση. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά, στους περισσότερους διαρκούν μόλις 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο συμπτωμάτων, τουλάχιστον άμεση.
Επιπλέον, καθώς ο κορονοϊός προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία και οι άνδρες τα χρειάζονται υγιή για να διατηρήσουν καλή στύση, είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία του πέους. «Ο κορονοϊός δεν επηρεάζει μόνο τα αγγεία στους πνεύμονες. Ολόκληρο το αγγειακό μας σύστημα είναι συνδεδεμένο. Δεν είναι αυτόνομα τα αγγεία του πέους», εξηγεί ο Μάικ Χσίε, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ανδρών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.
Επίσης, είναι γνωστό στους ειδικούς ότι τα αγγειακά προβλήματα μπορεί να εκδηλωθούν πρώτα στα όργανα αναπαραγωγής στους άνδρες, επειδή τα αγγεία εκεί είναι πολύ μικρά. «Η αρτηρία του πέους είναι το ένα δέκατο σε μέγεθος, σε σύγκριση με μία στεφανιαία αρτηρία (καρδιάς) και όταν υπάρχει κάπου στένωση, θα εκδηλωθεί πρώτα εκεί, ακόμη και αν δεν το γνωρίζουμε», συμπληρώνει ο δρ Χσίε.
Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτο-θεραπεύεται έπειτα από μερικούς μήνες. Ωστόσο, ο δρ Χσίε προτρέπει τους άνδρες να επισκεφτούν ειδικό σε περίπτωση που έχουν πρόβλημα με τη στύση τους, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ειδικοί αποκάλυψαν ότι ο κορονοϊός εισβάλλει στα κύτταρα του πέους και του προστάτη (εδώ). Ωστόσο, η έρευνα είχε γίνει σε μαϊμούδες και αναμένονταν τα αποτελέσματα από τη μελέτη σε ανθρώπους.