Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστροεντερολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που δείχνει ικανό να εντοπίζει την ύπαρξη καρκίνου σε χρόνο dt. Τις δοκιμές πραγματοποιούν ερευνητές του ιαπωνικού πανεπιστημίου Showa. Σύμφωνα με τους ερευνητές το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που δοκιμάζουν κατάφερε να διακρίνει με μεγάλη ακρίβεια τους όγκους που πιθανότατα κρύβουν κινδύνους από ακίνδυνες μάζες που εμφανίζουν διόγκωση μέσα στο σώμα και ειδικότερα στο γαστροεντερικό σύστημα. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική με δεδομένο ότι ο καρκίνος του γαστροεντερικού συστήματος είναι τους πιο συχνούς αλλά και «δύσκολους» στην διάγνωση και αντιμετώπιση τύπους καρκίνου.
Οι ερευνητές αρχικά «εκπαίδευσαν» το σύστημα (που έχει την ικανότητα να μεγεθύνει και να αναλύει) τροφοδοτώντας το με περίπου 30 χιλιάδες ενδοσκοπικές εικόνες. Το σύστημα που επεξεργάστηκε τις ενδοσκοπικές εικόνες και τις αρχειοθέτησε για να τις χρησιμοποιεί συγκριτικά, καλείται να πραγματοποιήσει κάποια διάγνωση.
Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν στο σύστημα ενδοσκοπικές εικόνες από το γαστρεντερικό σύστημα 250 ανδρών και γυναικών. Ολοι τους διέθεταν πολύποδες άλλοι εκ των οποίων ήταν κακοήθεις και άλλοι όχι. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph, τo σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να καταλήξει σε συμπέρασμα για το είδος του κάθε πολύποδα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος στον εντοπισμό των επικίνδυνων πολυπόδων και τον διαχωρισμό τους από τους ακίνδυνους, ήταν της τάξης του 94%. Αν και το σύστημα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια των δοκιμών, οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν και το σύστημα θα λάβει έγκριση χρήσης από την ιατρική κοινότητα. Αν αυτό συμβεί, τότε, θεωρείται βέβαιο ότι με την βοήθεια του συστήματος πολλοί ασθενείς θα αποφύγουν την ταλαιπωρία χειρουργικών επεμβάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με την υγεία τους.
«Η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα ανοίγουν νέους συναρπαστικούς δρόμους που θα μας βοηθήσουν και να κατανοήσουμε καλύτερα τον καρκίνο αλλά και να τον θεραπεύσουμε. H τεχνολογία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίζουν αν πρέπει να αφαιρέσουν ένα πολύποδα ή όχι και να αποφεύγεται η χρήση θεραπείας σε περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Βέβαια πρέπει να συνεχιστούν οι δοκιμές σε ολοένα και μεγαλύτερα δείγματα ασθενών για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του συστήματος» σχολίασε η δρ. Κλερ Νάιτ του οργανισμού Cancer Research UK.
«Το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα αυτού του συστήματος είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την οπτική βιοψία πολυπόδων του εντέρου ανεξάρτητα από τις ικανότητες του ατόμου που πραγματοποιεί την ενδοσκόπηση. Αυτό επιτρέπει την ολική αφαίρεση επικίνδυνων πολυπόδων και ταυτόχρονα εμποδίζει την αχρείαστη αφαίρεση εκείνων που δεν αποτελούν κίνδυνο. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι τέτοια που σύντομα θα μας επιτρέψουν να ζητήσουμε άδεια χρήσης του συστήματος για διαγνώσεις» δήλωσε ο δρ. Γιουίτσι Μόρι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.