Θέματα

Συναρπαστικοί χάρτες: ο κόσμος όπως δεν τον είδατε ποτέ πριν

Τους έχει δημιουργήσει ένας Καναδός και παρατηρώντας τους μπορεί κανείς σε ελάχιστο χρόνο να αντλήσει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Κική Τριανταφύλλη

Το 2014, όταν ο Ιαν Ράιτ δημιούργησε στο Twitter και στο Facebook τον λογαριασμό Brilliant Maps και στη συνέχεια την ιστοσελίδα Brilliant Maps θέλοντας να μοιραστεί τα αγαπημένα του χαρτογραφικά ευρήματα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το project του θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Σήμερα, όμως, με περισσότερους από 100.000 ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, δεν έχει καμία αμφιβολία για την αποδοχή, που μπορεί να έχει παγκοσμίως ένας καλός χάρτης.

Πρόσφατα, δεκάδες από τους 350 χάρτες που έχει ανακαλύψει και για τους οποίους έχει γράψει, συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «Brilliant Maps: An Atlas for Curious Minds». Ιδού μερικοί από τούς αγαπημένους  χάρτες του Ιαν Ράιτ:

Οι τεράστιοι πληθυσμοί της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας παρουσιάζονται εντυπωσιακά στον παραπάνω χάρτη.

Ο γεννημένος στον Καναδά Ράιτ πιστεύει ότι η γοητεία που ασκούν οι χάρτες έγκειται στην ικανότητά τους να «μεταφέρουν πολύ γρήγορα και απλά μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών».

Προειδοποιεί όμως ότι οι χάρτες μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να παραπλανήσουν: «Για παράδειγμα, η Μερκατορική προβολή, η οποία παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τη δημιουργία χαρτών, κάνει τις βόρειες χώρες (ειδικά αυτές στην Ευρώπη) να φαίνονται πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, ενώ η Αφρική φαίνεται πολύ μικρότερη», λέει στην Telegraph, τονίζοντας ότι «αυτό τροφοδοτεί διακριτικά την ιδέα ότι οι μεγαλύτερες βόρειες χώρες είναι κάπως πιο σημαντικές».

Η παγκόσμια κυριαρχία της αλυσίδας γρήγορου φαγητού McDonald’s εμφανίζεται σε αυτόν τον χάρτη. Μεταξύ των χωρών που αντιστάθηκαν στην επέκτασή της είναι οι Ισλανδία, Μογγολία, Ιράν, Μαδαγασκάρη, Αλγερία, Μιανμάρ και η Υεμένη.

Το πάθος του Ράιτ για τη χαρτογραφία προέκυψε το 2010 όταν εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ξεκίνησε ένα project να περπατήσει κατά μήκος κάθε γραμμής του μετρό του Λονδίνου, πάνω από το έδαφος.

«Ο στόχος του λογαριασμού στο Twitter ήταν απλώς να μοιραστούν ενδιαφέροντες χάρτες», λέει. «Η ιστοσελίδα ακολούθησε αμέσως μετά. Hθελα να βρω έναν τρόπο να προσθέτω ενδιαφέρουσες ιστορίες, πληροφορίες και τη δική μου έρευνα».

Όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στην ακμή της, σχεδόν το ένα τέταρτο του άτλαντα ήταν χρωματισμένο ροζ. Αν συμπεριλάβουμε ολόκληρη την καταγεγραμμένη ιστορία τότε η παγκόσμια εμβέλεια της Βρετανίας φαίνεται ακόμα πιο εκπληκτική: μόλις 22 χώρες δεν είχαν δει τα βρετανικά στρατεύματα να προελαύνουν στα εδάφη τους.

Γιατί οι Βρετανοί οδηγούν στα αριστερά; Κατά τον Μεσαίωνα οι εθνικοί δρόμοι της Βρετανίας ήταν γεμάτοι με άθλιους και παράνομους τύπους, και όσοι ταξίδευαν ήταν αναγκασμένοι να κουβαλούν ένα σπαθί για άμυνα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού -και εξακολουθεί μέχρι σήμερα–  ήταν δεξιόχειρες. Ταξιδεύοντας, λοιπόν, αριστερά, σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι οδηγοί στις άμαξες  και οι ιππείς μπορούσαν να αντιμετωπίζουν τους επιτιθέμενους. Αυτή η συνήθεια έμεινε και έκτοτε οι βρετανοί οδηγοί, μαζί με εκείνους σε χώρες-πρώην αποικίες τους μεταξύ άλλων όπως οι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, η Νότια Αφρική αλλά και, παραδόξως, η Ιαπωνία, οδηγούν αριστερά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αναπτυγμένος κόσμος διαθέτει τους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς. Το Μονακό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων του τα 53,1 έτη. Ακολουθεί η Ιαπωνία (47,3 έτη ), η Γερμανία (47,1 έτη), η Ιταλία (45,5 έτη), η Ελλάδα (44,5 έτη), η Σλοβενία ​​(44,5 έτη), ο Άγιος Μαρίνος (44,4 έτη), η Ανδόρα (44,3 έτη), η Αυστρία (44 έτη) και η Λιθουανία (43,7 έτη), το Ηνωμένο Βασίλειο (40,5 έτη) και οι ΗΠΑ (38,1 λετη)

Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται ο Νίγηρας, όπου η μέση ηλικία είναι μόλις 15,4 έτη.

Η πλειονότητα των χωρών -περισσότερες από 100- δεν έχουν ποτέ εκλέξει ή διορίσει γυναίκα σε κορυφαία θέση. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ισπανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Μεξικό, Ρωσία και, φυσικά, οι ΗΠΑ.

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει το μέσο ύψος των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η Ολλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ οι Δανία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία, Νορβηγία και η Κροατία κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα. Στο άλλο άκρο του φάσματος οι Ινδονησία, Βολιβία, Φιλιππίνες, Περού, Βιετνάμ, Νεπάλ και η Σρι Λάνκα, κατοικούνται από τους πιο κοντούς ανθρώπους του κόσμου.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, 63 -274 εκατ. καρχαρίες σκοτώνονται από ανθρώπους κάθε χρόνο ενώ μόνο 7 – 10 άνθρωποι σκοτώνονται από καρχαρίες.

Ο Ράιτ αποκαλύπτει ότι αυτός ο χάρτης είναι ένας από τους αγαπημένους του. «Είναι απλό αλλά εντυπωσιακό», λέει, «Οι άνθρωποι φοβούνται τους καρχαρίες, αλλά όταν κοιτάς τους αριθμούς νομίζω ότι τα πράγματα είναι εντελώς αντίθετα. Θα έπρεπε να μας τρομοκρατεί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε και σκοτώνουμε τους καρχαρίες», υποστηρίζει.

Για περισσότερους χάρτες κάντε κλικ στην ιστοσελίδα Brilliant Maps