Το βιβλίο
Στο νέο της μυθιστόρημα, η Νόελ Μπάξερ πλάθει χαρακτήρες που άλλοτε μοιάζει να βγήκαν από παλιούς ξεχασμένους θρύλους και άλλοτε να ζουν δίπλα μας. Η ιστορία της, ένα χρωματιστό κουβάρι, μας υπενθυμίζει την Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών, τη ζωή στα αστικά κέντρα και τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της επαρχίας. Η εναλλαγή του απόκοσμου με το οικείο ταξιδεύουν τον αναγνώστη και τον κάνουν συνένοχο στα μυστικά των ηρώων.
Στην Πόλη που Κύλησε στη Θάλασσα, στο παλιό αρχοντικό με το μεγάλο πεύκο που έκρυψε αναστεναγμούς, μυστικά, προδοσίες και λάθος έρωτες, μια γυναίκα φορώντας παλιά νυφικά στριφογυρίζει σαν τους δερβίσηδες σε έναν χορό που ενώνει τους χρόνους. Ένα μαργαριτάρι θα κυλήσει ανάμεσα στο στήθος δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές, μαρτυρώντας πως τα ανθρώπινα λάθη, όπως τα πάθη, δυστυχώς επαναλαμβάνονται.
Η μαύρη πέτρα που έριξε στη θάλασσα ένας άντρας φορτωμένος με όνειρο βαρύ κατέληξε στον βυθό που δεν ξέπλυνε ούτε ξεθώριασε ούτε έσβησε τις μνήμες και τις αδικίες μιας χώρας η οποία βάδισε σπαρταρώντας από τον Μεταξά ως τη Χούντα. Σε αυτή την Ελλάδα περιφέρεται μια κοπέλα σέρνοντας τη βαλίτσα της γεμάτη αγιογραφίες της Παναγίας, κι ένας αριστερός νέος, ανίδεος τι τον περιμένει, μπαίνει σώγαμπρος στο σπίτι χουντικών, παλιών βασιλοφρόνων.
Επί δεκαεπτά χρόνια, ένα αντρικό πανωφόρι περίμενε υπομονετικά σε ένα παλιό υπόγειο το γνώριμο σώμα, αυτόν που θα πατήσει το χνάρι που δεν έσβησε. Ένα αγόρι, το 1990 πια, στον δρόμο προς την επώδυνη άνδρωση.
…Όλα αυτά και πολλά ακόμη συναρπαστικά σε ένα πληθωρικό πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, γραμμένο με ψυχή και με την ιδιαίτερη χαρακτηριστική γραφή της αγαπημένης συγγραφέως που, για μία ακόμη φορά, μπλέκοντας έξοχα τη μυθιστορία με την ελληνική ιστορία, ανιχνεύει τις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.
Η συγγραφέας
Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Ελληνίδα μητέρα και Βρετανό πατέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Από τότε ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.
Έχουν δημοσιευτεί ως σήμερα τα μυθιστορήματά της Από δρυ παλιά κι από πέτρα, Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος και Ακολουθώντας τη γραμμή της θάλασσας από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Προηγήθηκε μια σειρά διηγημάτων από τις εκδόσεις Ανατολικός, με τίτλο Μια φορά κι έναν καιρό… σήμερα.
Στα βιβλία της η συγγραφέας δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την ελληνική ιστορία ούτε τη σχέση της με την Καβάλα και την επαρχία. Οι ήρωες των βιβλίων της ξεπηδούν μέσα από την ελληνική πραγματικότητα και διακρίνονται για τον πηγαίο λόγο τους.
Παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφεί. Επιφυλλίδες της με θέμα την κρίση και την ανεργία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Για μια προσωπική επικοινωνία με τη συγγραφέα: noellebaxer@gmail.com και Noelle Baxer στο facebook.
Συνοπτική περιγραφή:
Η μητέρα της Υπατίας πεθαίνει στη γέννα και τρεις αδελφές που εκτελούν χρέη μαίας την απαγάγουν για να μην έχει την συνηθισμένη τύχη των κοριτσιών της περιοχής: Τη θανάτωση ώστε να μην μειωθούν οι πιθανότητες του πατέρα να βρει νέα, κατάλληλη νύφη. Μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες από την αδελφή της μητέρας της που έχει μονάσει και από την καλοσύνη των ξένων. Έμμονη ιδέα, να την αποδεχτεί ο πατέρας της, κάτι που δεν γίνεται ποτέ και το οποίο σχεδόν την καταστρέφει.
Σύντομα, η Υπατία διορίζεται ως δασκάλα σε νέα πόλη και συναντά ευκατάστατο χήρο, τον Σίλα, του οποίου η σύζυγος πέθανε στη γέννα, φέρνοντας στη ζωή την πανέμορφη Λεώνη. Η Υπατία ερωτεύεται την ιδέα να μεγαλώσει αυτή την Λεώνη, θεωρώντας το καρμικό, και έτσι ο γάμος με τον Σίλα είναι αναπόφευκτος αν και δεν υπάρχει έρωτας ή επιθυμία. Ο Σίλας πολεμάει τους δικούς του δαίμονες, την ενοχή για τον θάνατο του αδελφού του, σχεδόν αυτοκτονία, επειδή του έκλεψε τη γυναίκα που αγαπούσε και η οποία πέθανε στη γέννα.
Η Λεώνη μεγαλώνει, σπουδάζει στην Αγγλία και εκεί συναντά και ερωτεύεται τον Μίμη. Παρά τις αντιρρήσεις των δικών της τον παντρεύεται λόγω εγκυμοσύνης και ζουν κάτω από τη στέγη του Σίλα και της Υπατίας. Η καταπίεση των γονιών της Λεώνης, βασιλικών και φιλοχουντικών στον Μίμη που κατάγεται από αριστερή οικογένεια είναι βασανιστική και ο Μίμης, παρόλη την αγάπη στο γιό του, αυτοκτονεί. Η αυτοκτονία καταχωρείται ως ατύχημα για να μην εκτεθεί στην κοινωνία η οικογένεια αλλά χρόνια μετά, όταν ο γιος του Μίμη γίνεται πια άντρας, όλα θα έρθουν στο φως.
(adverto)
Επειτα από κλήρωση 5 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου, «Το Χνάρι που δεν Έσβησε».*
*(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. )