Σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα, το περιοδικό Economist χαρακτηρίζει το, μέχρι πρότινος, ισχυρό φύλο ως το «νέο ασθενές φύλο». Στη μάχη των φύλων, λοιπόν, το ασθενές φύλο παίρνει τα πάνω του και οι ισορροπίες διαταράσσονται…
Ο συγγραφέας του βιβλίου "Women after all" γράφει: «Καθώς οι γυναίκες κερδίζουν σε επιρροή, ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο δημοκρατικός, πολύ πιο κοινωνικά συμπονετικός, με ίσες ευκαιρίες, με λιγότερες διακρίσεις». Το 2015, για παράδειγμα, οι επιστήμες, οι τέχνες, ο ακτιβισμός αλλά και η ηγεσία, είναι -περισσότερο από ποτέ- γένους θηλυκού..
Έξι superwomen θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το κοινό αύριο, Σάββατο, στο Tedx της Καλαμάτας. Μια τεράστια επιτυχία της ομάδας αφού, αυτές τις γυναίκες, τις θέλουν όλοι!
1) Η Inna Shevchenko στην Ελλάδα!
H Ουκρανή Inna Shevchenko, στα 24 της χρόνια, είναι η επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος FEMEN, γνωστό για τις γυμνόστηθες ανατρεπτικές διαμαρτυρίες του ενάντια στο εμπόριο λευκής σαρκός, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τις κοινωνικές αδικίες, κατά της πατριαρχίας, του trafficking, της ακροδεξιάς και άλλων σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
Η ριζοσπαστική φεμινιστική οργάνωση FEMEN «γεννήθηκε» στην Ουκρανία το 2008 αλλά πλέον έχει παρουσία σε περισσότερες από 11 χώρες, ενώ η έδρα της βρίσκεται στη Γαλλία. «Οι ακτιβίστριες της FEMEN μπορεί να κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους οπουδήποτε, και μπροστά στον οποιονδήποτε, και να τον κοντράρουν με τη γυμνή πολιτική τους διαμαρτυρία. Έχουμε ήδη αντιμετωπίσει κάποιους από τους πιο ισχυρούς άνδρες της παγκόσμιας πολιτικής όπως είναι ο Πούτιν, ο Μπερλουσκόνι και πολλοί άλλοι», δηλώνει η ηγέτιδα της οργάνωσης,
Το 2011 εκείνη και δύο ακόμη μέλη των FEMEN απήχθησαν στη Λευκορωσία από την KGB και αφού απειλήθηκαν αφέθηκαν ελεύθερες. Έκτοτε ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, όπου και διαμένει.
Τι είναι αυτό που την κινητοποίησε να διακινδυνεύσει ακόμα και τη ζωή της για να υπερασπιστεί τις ιδέες της; Θα το μάθουμε αύριο στη σκηνή του TEDxKalamata.
Η Inna σχεδιάζει πλέον τη γυμνή διαμαρτυρία και στην Ελλάδα υπό τη μορφή παραρτήματος, με την ονομασία FEMEN Greece.
Θέλετε να γίνετε μια Ελληνίδα FEMEN;
2) H Andreja Pejic γεννήθηκε αγόρι….
Κι όμως αυτή η γυναίκα γεννήθηκε αγόρι, από πολύ μικρή όμως η Andreja Pejic ένιωθε πως ήθελε να είναι κορίτσι. Τώρα είναι η μούσα τoυ σχεδιαστή μόδας Jean Paul Gaultier ενώ αποτελεί το πρώτο top model που πραγματοποίησε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου!
3) Zineb El Rhazoui
Η Μαροκινής καταγωγής Zineb El Rhazoui είναι δημοσιογράφος του Charlie Hebdo, ακτιβίστρια και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα άρθρα της κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών και η ακτιβιστική της δράση, έχουν θέσει πολλές φορές τη ζωή της σε κίνδυνο.
Τι θα μας πει για το τελευταίο πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo «Σώστε την Ευρώπη, πνίξτε έναν Έλληνα»;
4) Μαριέττα Προβοπούλου
Ένα κείμενο με τίτλο «Έχει τυφλωθεί ολόκληρος ο κόσμος και δε βλέπει τι γίνεται;» τάραξε τα νερά πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για την επιστολή της Χάνας, μιας γυναίκας από τη Συρία, προς τη Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου
«Αγαπητή Μαριέττα,
Αν παρακολουθείς την επικαιρότητα, θα ξέρεις γιατί έπρεπε να αποδράσουμε από το σπίτι μας. Αυτή είναι η σωστή λέξη – αποδράσαμε. Αποδράσαμε για να σώσουμε τα παιδιά μας από τον θάνατο που πήρε τη ζωή 200 χιλιάδων ανθρώπων. Τα σπίτια μας καταστράφηκαν, οι δικοί μας μπήκαν φυλακή, τις γυναίκες τις βίασαν. Αυτό το γράμμα δεν μπορεί να μεταφέρει το μέγεθος του πόνου, της αδικίας, του φόβου που νιώθουμε…».
Για τη Mαριέττα Προβοπούλου το πρώτο βήμα έγινε όταν αποφάσισε να μην αποστρέψει το βλέμμα στην πραγματικότητα και να ενώσει τις δυνάμεις της με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα προσφέροντας περίθαλψη σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η Μαριέττα Προβοπούλου είναι διευθύντρια της οργάνωσης Médecins Sans Frontières Greece (MSF)| Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) και έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές σε όλο τον κόσμο.
Στο TEDxKalamata 2015 θα μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις πίσω από εκείνο το "πρώτο βήμα" που την οδήγησαν να εγκαταλείψει την καριέρα της στον τραπεζικό κλάδο, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
5) Μόνικα
Όταν οι γονείς της έλειπαν από το σπίτι, η Μόνικα άκουγε, κρυφά, Χατζιδάκι. Ντρεπόταν να πει ότι της αρέσει η μεγαλίστικη μουσική. Άρχισε να μαθαίνει κιθάρα στα 7. Το πρώτο τραγούδι που έπαιξε ήταν «Ο γλάρος». Ουσιαστικά, ο αδερφός της την ώθησε, να ασχοληθεί με τη μουσική. Σκέφτεται πάντα εν κινήσει, γι' αυτό οι μελωδίες της είναι κινηματογραφικές, γιατί πάντα έχουν να κάνουν με εικόνες. Επιλέγει να γράφει αγγλικούς στίχους γιατί πολλές φορές οι ελληνικοί στίχοι έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Όταν ήταν 12 χρόνων έπαιξε με τους Raining Pleasure. Φορούσε ακόμα σιδεράκια! Σπούδασε μαθηματικά. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με τη μουσική, αφού είναι και αυτό μία εξάσκηση του μυαλού. Δεν είχε ποτέ μοντέλο ζωής… άλλωστε τα περισσότερα πράματα προέκυψαν στη ζωή της… Δεν πιστεύει στην καλή ή στην κακή τύχη, πιστεύει σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους ανθρώπους.
6) Fio Silva
Λένε πως αν θέλεις να μάθεις τι περνάει μια χώρα μπορεί να διαβάσεις τα συνθήματα και τις ζωγραφιές στους τοίχους της… H Fio Silva είναι 24 χρόνων και έχει αφήσει ήδη το αποτύπωμά της σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Για τη Fio, το graffiti είναι το μέσο για να κατανοήσει τον κόσμο αλλά και για να τον αλλάξει…
Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ζωντανεύει…