Θέματα

Τρώγεται το λεοντόψαρο; Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης σου δείχνουν πώς

Εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα βρώσιμα ξενικά είδη της περιοχής τους, και ιδιαίτερα το λεοντόψαρο και το μπλε καβούρι, είδη τα οποία έχουν υψηλή γευστική και διατροφική αξία, πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Α.Ε.ΟΤΑ. Εφόσον τα συγκεκριμένα είδη ενταχθούν στη τοπική γαστρονομία μπορούν, μάλιστα, να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όπως τονίστηκε
Protagon Team

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Λασιθίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών» την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο Minos Beach Art Hotel, στον Αγιο Νικόλαο.

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, συμμετέχει στο Διαπεριφερειακό Σχέδιο Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας.

Κύριος στόχος του εν λόγω Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας είναι η ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και σχετίζονται με την αλιεία και τις παράκτιες δραστηριότητες και η δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους μέσα από τη συνεργασία των εταίρων του σχεδίου.

Στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 4 και πιο συγκεκριμένα της ενέργειας 4.1 «Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης Τοπικών Φορέων» πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Επιμελητήριο Λασιθίου με επιστημονικοί φορείς, επιχειρηματίες της περιοχής, εκπρόσωποι τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α., με σκοπό την καταγραφή των αναγκών, την ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την αναζήτηση λύσεων και Δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Στο πλαίσιο της ενέργειας 4.2 «συναντήσεις με επαγγελματίες αλιείς» πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις/συζητήσεις με αλιείς σε Ελούντα, Σητεία και Ιεράπετρα με στόχο την καταγραφή των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς, την ιεράρχηση των αναγκών τους καθώς και την εμψύχωση τους προκειμένου να συμμετέχουν σε δράσεις αντιμετώπισης των παράκτιων απειλών και των κινδύνων του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Σχέδιο Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» περιλαμβάνει επιπλέον:

Η εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών» οργανώθηκε στο πλαίσιο της ενέργειας 6.2 «Διαδραστικές Εκδηλώσεις» σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛΚΕΘΕ).

Συμμετείχαν ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον πρωτογενή τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Παράρτημα Κρήτης), επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

Ο επικεφαλής σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης μαζί με τους σεφ Μίλτο Αρμένη, Μανώλη Παπουτσάκη, Alain Llorca, Μιχάλη Χάσικο, Γιάννη Λουκάκο και Νανά Γκαμπούρα επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis), που ικανοποίησαν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Η Αναπτυξιακή Λασιθίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Λάμπη Τζαράκη, πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Ιεράπετρας και όλα τα μέλη του συλλόγου, τον Τσιριγώτη Δημήτρη, πρόεδρο του συλλόγου αλιέων Σητείας, το Fresh fish market Στεφανάκης Ιωάννης, τον Τσιφετάκη Μανώλη, τον Λευτέρη Αρχον και την Ελένη Ψόχιου, αν. προϊστάμενη Τμήματος Αλιείας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου, καθώς «χωρίς τη βοήθεια τους δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με τόσο μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα».

«Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι “Λεσεψιανοί μετανάστες”, οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!» σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου.