Εχει ενδιαφέρον πως οι παραγγελίες σηκώνουν και αρκετή κουβέντα αφού είναι γεύσεις που κάποιοι θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά, άρα έχουν απορίες | Ελένη Κατρακαλίδη
Θέματα

Το φαγητό του δρόμου κάνει φεστιβάλ στην Αθήνα

Από λεχματζούν ως chimichanga, στο πρώτο Αthens Street Food Festival οι επισκέπτες μπορούν όλο το Σαββατοκύριακο να δοκιμάσουν γεύσεις του δρόμου από ολόκληρο τον κόσμο - με έμφαση στις πιο έθνικ
Κατερίνα I. Ανέστη

Περπατάς στην Πειραιώς, έξω από το παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ και ακούς μουσική, φωνές στο βάθος σαν από πάρτι. Και ξαφνικά αρχίζεις να ρουθουνίζεις προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσεις σε ποιες γεύσεις αντιστοιχούν οι μυρωδιές που φτάνουν στον δρόμο. Διάλεξε και πάρε: περουβιανό, αμερικάνικο, ιταλικό, ανατολίτικο. ελληνικό, ουγγρικό, βιετναμέζικο, vegan φαγητό δρόμου.

Από το απόγευμα της Παρασκευής και ως το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου (και μετά ξανά στις 27,28 και 29 Μαΐου) πραγματοποιείται το πρώτο Athens Street Food Festival μέσα στο υπέροχο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, στο σημείο ακριβώς που η Κεραμεικού καταλήγει στην οδό Πειραιώς.

Πολύχρωμα σημαιάκια, δεκάδες λαμπιόνια, ειδικές ελαφριές ξύλινες κατασκευές για τα περίπτερα, αιώρες, μεγάλα βαρέλια που χρησιμεύουν ως σταντ για να ακουμπήσεις το φαγητό σου, αλλά και μια απλωσιά με τραπέζια και τέντες για κολεκτιβικά γεύματα έχουν κατακλύσει τον χώρο.

H μουσική ακούγεται δυνατά, κάνει τους πάντες να λικνίζονται όσο στέκονται μπροστά στα μενού των περίπου τριάντα συμμετεχόντων από το χώρο της εστίασης προσπαθώντας να επιλέξουν γεύση. Ο Pepper 96,6 έχει καταλάβει τα μικρόφωνα -το απόγευμα της Παρασκευής, δύο ώρες μετά την έναρξη του φεστιβάλ και ενώ ήδη εκατοντάδες πολίτες δοκίμαζαν τις πρώτες γεύσεις τον ρυθμό έδινε ο Γιώργος Μουχταρίδης.  Πάρα πολλοί νέοι, φοιτητές, τουρίστες (αναπάντεχα πολλοί), νεαρά ζευγάρια με υπέροχα μωρά που έτρεχαν στο χώρο ή επέλεγαν γεύσεις γλυκών με ένα πιτσιρίκι να εκπλήσσει τους γονείς του λέγοντας «δεν θα πάρω παγωτό. Προτιμώ αυτό εκεί που γυρίζει», μιλώντας για την καμινάδα, το γνωστό γλυκό δρόμο της Βουδαπέστης: καραμελωμένο μπισκότο με επικάλυψη σοκολάτας και τριμμένου μπισκότου.

Στο φεστιβάλ θα συναντήσει κανείς κλασικά στέκια φαγητού δρόμου της Αθήνας αλλά και έξι με επτά κιόσκια που στήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση. Ανάμεσά τους το pop up περουβιανό μπιστρό «La Pantera Negra» του γνωστού σεφ Δημήτρη Κατριβέση. Οκτώ άτομα ντυμένα στα μαύρα βρίσκονται μέσα από τον πάγκο και με εκπληκτική ταχύτητα αλλά και μια μελετημένη χορογραφία κινήσεων γεμίζουν ψωμάκια ατμού με παντσέτα, κίμτζι Αμαζονίου, καλαμπόκι με σιράτσα και μέλι, ή ετοιμάζουν κάποια από τις υπόλοιπες γεύσεις που προσφέρουν εδώ (συνολικά πέντε μαζί με το γλυκό).

Γεμίζοντας ψωμάκια ατμού ενώ οι επισκέπτες παρακολουθούν σαν να βλέπουν ένα τελετουργικό
Τρελοπατάτες. Σε καλαμάκι. Κάνουν θραύση και ετοιμάζονται από Ελληνα που υπήρξε μετανάστης στην Γερμανία και έφερε και εδώ τη συνταγή

«Τι μου προτείνεις να πάρω; Ποιο είναι το αγαπημένο σου από όλα», ρωτάει κάποιος στο «Stay Hungry Bitch» το pop street food restaurant του Ηλία Σκουφά από το FoodMafia. To αγαπημένο του ανθρώπου που τον εξυπηρετούσε ήταν το καντονέζικο χοιρινό σε ψωμάκι ατμού, το οποίο και πήρε ο επισκέπτης ενισχύοντας τις γεύσεις με τηγανητές πατάτες με λιωμένο φουά γκρα. Διότι ναι, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φεστιβάλ αυτού είναι πως προσφέρει πλήθος γεύσεων από την Ασία και την Ευρώπη.

Ελάχιστοι αντιστάθηκαν στην απόλαυση της αιώρας μετά το γεύμα
Σουβλάκι, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό δρόμου

Μου κάνει εντύπωση πως ο κόσμος σπεύδει να δοκιμάσει αυτές τις γεύσεις, αυτές που συναντά πιο δύσκολα ενώ τα κιόσκια με τα σουβλάκια και τα hot dog  έχουν λιγότερη κίνηση. Στα γλυκά, από τα χειροποίητα ιταλικά παγωτά ως τα λιμπιστικά cupcakes, τα γλυκά του «Μικέ» (σε πρώτη θέση οι περίφημες τρούφες) και την «καμινάδα», οι ισορροπίες μοιράζονται με την περιέργεια να σπρώχνει πολλούς να δοκιμάσουν το γλυκό δρόμου του Δούναβη. Παραδίπλα, υπάρχει βέβαια η εξαιρετική πιο υγιεινή επιλογή του «Pure Bliss» με τον εντυπωσιακό πάγκο με γεύσεις που μπορείς να τρως χωρίς ενοχή – ποικιλία από μπάρες και φρουτοχυμούς για όσους προτιμούν τα γλυκά αλλά και δυνατές προτάσεις για μπέργκερ και όχι μόνο.

Γεύσεις και ποιότητα ακριβώς όπως στα εστιατόρια των συμμετεχόντων.

Μέσα στα 4.000 τ.μ. του αμαξοστασίου όλοι χωράνε και κάθε ένας βρίσκει αυτό που θέλει. Υπάρχει πάγκος με σούπες, τροχήλατες καντίνες – ανάμεσά τους και η περίφημη από την Σπάρτη που προσφέρει ένα μπέργκερ μόνο με μανιτάρια που είναι διάσημο- ένας πάγκος της «Taf» για δυνατές γεύσεις καφέ. Για όσους αγαπούν τις βαριές γεύσεις αλλά αναζητούν μια κοσμοπολίτικη δικαιολογία, υπάρχει το «ΜacN’ Cheesus». Χρησιμοποιεί μόνο ελληνικά υλικά για αυτή την καθαρά αμερικάνικη συνταγή. Παραδίπλα το «gurun» είναι αυτό που νομίζετε: ψητή γουρουνουπόλα που κομματιάζεται και γεμίζει κομμάτια ψωμιού. Δηλαδή, ένα κλασικό σάντουιτς porchetta με προέλευση από την κεντρική Ιταλία.

1ο Athens Street Food Festival 
Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.Σ.Υ Αγ. Τριάδας, Ερμού 1 και Πειραιώς, Γκάζι.
Για δύο τριήμερα: 20-21-22 Μαΐου και 27-28-29 Μαΐου.
Τιμή εισόδου: 2,5 ευρώ
Ωρες λειτουργίας: Παρασκευή 17.00-01.00, Σάββατο 12.00-01.00, Κυριακή 12.00-23.30.