Όσοι βγήκαν στους δρόμους της Μινεάπολης για να διαδηλώσουν μετά τον θάνατο του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την κακοποίηση που υπέστη από τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια της σύλληψης του είδαν αρχικά να πετά πάνω από τα κεφάλια τους ένα ρομποτικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού και χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στην συνέχεια οι διαδηλωτές είδαν να στέκονται μπροστά τους αστυνομικές δυνάμεις με βαρύ οπλισμό κατασκευασμένο για χρήση σε πολεμικά μέτωπα. Τις αστυνομικές δυνάμεις υποστηρίζουν οχήματα όπως το Μ728 που σχεδιάζονται με την λογική ενός άρματος μάχης, ενός τανκ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph στην διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων για την τήρηση της τάξης στους δρόμους των πόλεων όπου γίνονται διαδηλώσεις έχουν τεθεί και στρατιωτικά συστήματα που παρακολουθούν «αόρατα» και σε πραγματικό χρόνο από μεγάλες αποστάσεις τις κινήσεις των διαδηλωτών χωρίς εκείνοι φυσικά να το γνωρίζουν ή να αντιλαμβάνονται ότι παρακολουθούνται. Ειδικά οι τεχνολογίες και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Μινεάπολη χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως στην παρακολούθηση παράνομων δραστηριοτήτων στην συνοριακή γραμμή ΗΠΑ-Μεξικού. Ανάμεσα στις τεχνολογίες αυτές είναι και κάμερες που τοποθετούν πάνω τους οι αστυνομικοί για να καταγράφουν εικόνες και ήχο από τους διαδηλωτές. Οι κάμερες αυτές ενσωματώνουν συστήματα εντοπισμού στίγματος (GPS) και βοηθούν τους αστυνομικούς να εντοπίζουν γρήγορα το ακριβές σημείο που εξελίσσεται κάποιο επεισόδιο.
Η αστυνομία της Μινεάπολης χρησιμοποιεί επίσης μια ανέπτυξε η εταιρεία Axon η οποία επιτρέπει στους αστυνομικούς να καταγράφουν βίντεο το οποίο μέσω μιας εφαρμογής αποθηκεύεται αυτόματα στο κινητό τους τηλέφωνο ώστε να μπορούν να το ξαναδούν αν χρειαστεί. Αν και δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί υπάρχουν αναφορές ότι στις διαδηλώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων που αναπτύχθηκε για τον εντοπισμό κακοποιών και τρομοκρατών. Την τεχνολογία αυτή ανέπτυξε η εταιρεία Clearview AI και εντοπίζει την ταυτότητα ατόμων που κινούνται σε δημόσιους χώρους ερευνώντας φωτογραφίες μέσα στα social media. Χρησιμοποιείται από 600 υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ και υπάρχουν αναφορές ότι την χρησιμοποιεί από τον Φεβρουάριο και η αστυνομία της Μινεάπολης για την αναγνώριση ατόμων.
Η ύπαρξη τέτοιων τεχνολογιών θεωρείται ότι αποθαρρύνει αρκετούς που θα ήθελαν να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν για οποιοδήποτε ζήτημα αλλά φοβούνται ότι οι αστυνομικές Αρχές θα το ανακαλύψουν.
Το ψηφιακό κυνήγι της γάτας με το ποντίκι
Στην τωρινή χρονική συγκυρία βέβαια οι διαδηλωτές έχουν σύμμαχο τους την… πανδημία αφού φορούν τις προστατευτικές για τον κορονοϊό μάσκες. Όμως έχουν ήδη αναπτυχθεί οι πρώτες τεχνολογίες που καταφέρνουν να «ξεπερνούν» τις μάσκες και να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές. Κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες αναπτύχθηκαν για λογαριασμό κρατικών υπηρεσιών αλλά και κάποιες αναπτύχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας του κορονοϊού. Η Apple για παράδειγμα, ανέπτυξε μια τέτοια βιομετρική τεχνολογία ώστε τα κινητά της τηλέφωνα να αναγνωρίζουν τον κάτοχο τους και να του δίνουν πρόσβαση στην συσκευή ακόμη και αν αυτός φορά μάσκα.
Μια ακόμη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εσχάτως ονομάζεται «Stingrays» και κοστίζει περίπου 170 χιλιάδες δολάρια. Η τεχνολογία αυτή καταγράφει τους αριθμούς τηλεφώνων διαδηλωτών μιμούμενη ότι αποτελεί μέρος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της περιοχής. Γνωρίζοντας τον αριθμό οι αστυνομικές Αρχές είναι εύκολο να βρουν στην συνέχεια τον κάτοχο του και να γνωρίζουν ότι πήρε μέρος στην διαδήλωση. Η τεχνολογία εντοπίζει επίσης τα σημεία που βρισκόταν ο διαδηλωτής αλλά και να αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα όπως τις κλήσεις ή τα μηνύματα που έκανε κατά την διάρκεια της διαδήλωσης. Για αυτόν λόγο απαιτείται εισαγγελική άδεια για την χρήση της αλλά έχει διαπιστωθεί ότι αυτό στην πράξη δεν συμβαίνει και οι αστυνομικές Αρχές την χρησιμοποιούν κρυφά.
Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους έχουν αναπτύξει μια σειρά από τακτικές για να διατηρούν την ανωνυμία τους και να αποφεύγουν την πρόσβαση των Αρχών στα προσωπικά τους δεδομένα. Χρησιμοποιούν καρτοκινητά τηλέφωνα, απενεργοποιούν στα κινητά τους τηλέφωνα τις εφαρμογές βιομετρικής αναγνώρισης και χρησιμοποιούν συστήματα κρυπτογράφησης των εικόνων και άλλων δεδομένων που αποθηκεύουν στις συσκευές, αποστέλλουν σε άλλα άτομα ή που δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός βέβαια για να γνωρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αντιμετωπίζουν τα… αντίμετρα των διαδηλωτών προς όφελος των Αρχών ασφαλείας.